kék inges férfi sétál az utcán egy épület előtt

Élelmiszerhiány idején 2 egyszerű trükkel bebiztosíthatod magad

Csak idő kérdése, mikor köszönt be élelmiszerhiány a boltokban, te azonban egyszerűen kivédheted azt.


Már az év első napjaiban megírtuk, utánpótlási problémák és a klímaváltozás miatt bizonyos fontos élelmiszerek 2022-ben eltűnhetnek a magyar boltok polcairól. Ezt csak tetézte a februárban kirobbant orosz-ukrán háború, hiszen több olyan élelmiszeripari alapanyag van, amiből a világ termelésének jelentős részét ez a két ország adja.

Szakemberek sora figyelmeztet arra, hogy semmilyen értelemben nem értünk még a válság végére, sőt, bizonyos hatások, például a valóban érezhető mértékű élelmiszerhiány, igazából még csak ezután következnek. Nem véletlen, hogy a readynutrition.com oldal elérkezettnek látta az időt, hogy cikket írjon arról, hogyan lehet legjobban felkészülni a krízisre.

\u00fcres polcok egy boltban

Fotó: Sandie Clarke / Unsplash

Mivel jó eséllyel Magyarország sem tud kimaradni az élelmiszerválságból, minimum az árak komoly emelkedésével lehet számolni, fontosnak tartottuk, hogy veled is megosszuk a cikk legfőbb gondolatait.

A bevásárlás, mint befektetés

Az újságcikk szerint a válság beköszönte előtti nagy bevásárlás egyfajta befektetésként fogható fel, hiszen a termékek ára a közeljövőben szinte biztosan felfelé fog elmozdulni. Csak olyan élelmiszerekből érdemes azonban feltölteni a raktárat, amik hosszan eltarthatók, és itt nem hetekben kell gondolkodni. „Az 1-2 napig friss saláta helyett válaszd a kelt és a káposztát, mert ezek sokkal tovább elállnak a hűtőben, ráadásul főzni is lehet velük, ahol a frissesség kevésbé számít” – hoz egy példát a readynutrition.com.

Önellátás

Nyugodtan termeszthetsz magad is zöldségeket, gyümölcsöket a cserépben, erkélyen, kertben. Könnyen megoldható az önellátás olyan zöldségekből, mint a hagyma, répa, fokhagyma, alma, brokkoli, karfiol, karalábé. Némelyikhez tényleg elegendő egy erkély és egy virágos láda, de a cikk szerzője saját állítása szerint még salátát is tud beltérben termeszteni.