tarka babszemek egy fa tálban

6 hétköznapi étel, ami halálos is lehet, ha nem vigyázunk

A legtöbbjük valamiféle méreganyagot tartalmaz, ezért túladagolás vagy nem megfelelő feldolgozás esetén van baj.


Talán te is hallottál már a fuguról, vagyis a gömbhalról, ami a világ egyik legkedveltebb ínyencsége – de csak ha szakavatott kezek készítik el. Ellenkező esetben ugyanis halált is okozhat, ha a méreganyagot tartalmazó májat nem a kellő gonddal távolítják el az előkészítéskor. Ugyanilyen közismertek a mérgező gombák, a theculturetrip.hu azonban ezeken kívül is talált még több olyan hétköznapi, amiről kevésbé tudott, de bizonyos körülmények szintén halált okozhat. Az alábbiakban ezeket mutatjuk be.

1. Meggymag

A csonthéjasok magja viszonylag gazdag a régiesen kéksavnak nevezett hidrogén-cianidban. A cián nagyon erős méreg, 0,1 gramm akár 10 ember halálához is elegendő és bizony ennyit a magok is tartalmaznak, szóval még viccből se próbáld ki.

2. Kesudió

A bizonytalan eredetű kesudiót nagy ívben került el. Ha nem megfelelően kezelték, tisztították, akkor marad benne a mérges szömörce méreganyagához hasonló anyag, ami bizony végzetes is lehet.

3. Vesebab

A fitohemagglutinin (PHA) a növényekben, különösen bizonyos hüvelyesekben található fehérje. A legnagyobb koncentrációban a főzetlen vörös vesebabban és a fehér vesebabban található, és kisebb mennyiségben megtalálható sok más típusú zöldbabban és más közönséges babban. Bár az orvostudományban is használják, a babban még méregként jelenik meg. Főzés és áztatás által a még bőven mérgez 70 ezer egység 200-400 közé csökken. Brit tudósok 5 óra áztatást, majd új vízben 30 perc forralást javasolnak.

4. Krumpli

Sose egyél zöld, éretlen krumplit! A zöld részekben felhalmozódik a szolanin nevű mérgező vegyület, ami kis mennyiségben hasmenést, hányást, nagyobb mennyiségben akár halált is okozhat.

5. Mogyoró


Nagyjából a népesség 1 százalékának van mogyoró allergiája, számukra végzetes lehet a találkozás a rágcsálnivaló minden formájával (még a porának belélegzése is).

​6. Szerecsendió

A kedvelt karácsonyi fűszer hallucinogén, nagy mennyiségben fogyasztva hallucinációt, pánikrohamot okozhat. A nagy mennyiség egyébként nem is olyan nagy: 10 pohár fűszeres tojáslikőrnél már jelentkezhetnek a tünetek. Kutyákra is veszélyes.