mosolygó kislány kukoricát tart a kezében
Fotó: Randy Fath / Unsplash

A halálos igazság a kukoricáról

A klímaváltozás sajnos a kukoricát sem kíméli, a kutatók már megkongatták a vészharangot.

A beefmagazine.com osztotta meg a minap az amerikai Michingan State University szakembereinek tanulmányát, amiben a klímaváltozás gabonákra gyakorolt hatásait vizsgálták. Egészen pontosan azt próbálták modellezni, a 2031-2040-es időszakra felállított éghajlati forgatókönyvek milyen problémákat okozhatnak első sorban a kukoricatermesztésnél. Ez azért fontos, mert a kukorica egyaránt fontos élelmiszer és takarmány, másrészt pedig az USA világelső az exportjában.

Az Aspergillus flavus és az Aspergillus parasiticus nevű penészgombák által termelt aflatoxin nevű méreganyag a földimogyoróra, a famogyoróra és kukoricára jelent veszélyt, bár 2004-ben Magyarországon fűszerpaprikában is találtak belőle.

Az aflatoxin hosszútávon rákkeltő hatású, de okozhat májbetegséget, szívgyulladást és ételallergiát is.

A két „felelős” gomba magas páratartalom és magas hőmérséklet mellett terjed leginkább, ezért manapság még főleg a melegebb fekvésű tájakon, például az USA déli államaiban okoz problémát. A mostani kutatás azonban azt jelezte, hogy már 2031-re elérheti az északabbra fekvő nagy kukoricatermesztő területeket is. Annál is inkább, mert

a nagy szárazságok miatt egyre intenzívebb öntözésre van szükség, ez pedig kedvez a gomba szaporodásának.

​Mivel várható volt, hogy a felmelegedéssel egyre északabb tájakon is kell foglalkozni a kérdéssel, szakemberek jó ideje kísérleteznek a szárazságnak jobban ellenálló hibridek „kitenyésztésével”. Mindemellett pedig azt javasolják az embereknek, az aflatoxin hatásait mérsékelendő, fogyasszanak a kukorica mellé sok leveles zöldséget (brokkolit, kelt), valamint hagymaféléket, mert azok megakadályozzák, hogy a méreg a véráramba kerüljön.