kare-kare étel és zöldségek

Nem egyszerű elkészíteni, de megéri

Fotó: geraldko_ / Instagram

Kare-kare, a fülöp-szigeteki pacalos "rákgyógyszer"

Megkóstolnál egy ételt, ami nem csak egzotikus és finom, de még egészséges is? Akkor jó hírünk van, mert a cikkben szereplő délkelet-ázsiai kare-kare pont ilyen!


Ha egészséges ételekre gondolunk, akkor gyakran eszünkbe jutnak az ázsiai ételek, mert magas rost-, vitamin-, ásványianyag- és antioxidáns-tartalmúak, illetve általában zsírszegények.


A kare-kare, vagyis a fülöp-szigeteki curry szintén rengeteg rostot tartalmaz, mivel alapanyagai közé tartozik a pak choi (bordáskel), a padlizsán és a bab. A rostok segítenek eltávolítani a baktériumokat és más lerakódásokat a belekben, sőt csökkentik a vastagbélrák kockázatát.

A kare-kare-t általában főtt rizzsel fogyasztják, mivel erős ízeivel jól harmonizál a semlegesebb rizs.

Mi az a kare-kare?


A kare-kare egy mogyoróvajas, ökör- vagy disznóhússal készülő, zöldséges curry. Eredetileg a moro nép, a Fülöp-szigetek őslakosainak hagyományos étele volt.

Származásától függetlenül a kare-kare lényegében egy „comfort food”, ami a nevéből is látszik. A Fülöp-szigeteken ugyanis, ha valami különösen jó vagy kívánatos, akkor bevett gyakorlat, hogy kétszer mondják ki a nevét.

Így mivel a „kare” jelentése „curry”, a kare-kare fordítása „igazán jó curry”.

A kare-kare egy lassan főzött étel, ami tökéletes volt a filippínó munkások számára, akik hosszú időt töltöttek a földeken. Gyakran kerül bele ökörfarok és pacal is, ezek felhasználása azt mutatja, hogy a filippínók az orrtól a farkig minden részét felhasználják az állatoknak. Pazarlásnak helye nincs. A curryhez hozzáadott zöldségek fajtája régiónként változik, de manapság jellemzően hosszú zöldbab, padlizsán, és pak choi a fő alapanyagok.

Így készül a kare-kare


Hozzávalók

  • 2 evőkanál fehér rizsliszt
  • 6 evőkanál repceolaj
  • 1 kg ökörfarok
  • 14 gerezd közepes fokhagyma
  • 1/2 közepes vöröshagyma, apróra vágva
  • 1 mogyoróhagyma, végeit levágva és vékonyra szeletelve díszítéshez
  • 4 kis pak choi, hosszában félbevágva
  • 1 közepes kínai padlizsán, kockákra vágva
  • 115 g kínai hosszú bab, szárvégeket levágva
  • 2 evőkanál halszósz
  • 1 csésze mogyoróvaj
  • 1 evőkanál annatto por
  • 70 g pörkölt, sótlan földimogyoró, törve a díszítéshez
  • 2 evőkanál házi sült fokhagyma, díszítéshez
  • Főtt fehér rizs, tálaláshoz

Így készül

  1. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Szórjunk rizslisztet egy peremes tepsibe. Tegyük be a sütőbe és időnként rázogassuk meg, amíg enyhén meg nem pirul. Körülbelül 15 percre lesz szükség. Ha elkészült, akkor tegyük félre.
  2. Egy nagy edényben hevítsünk fel két evőkanál olajat. Tegyük bele az ökörfarkat, és idönként forgassuk meg őket. Süssük őket 15 percig majd ezeket is tegyük félre egy tálba.
  3. Tegyük a fokhagyma felét, a hagyma felét és a mogyoróhagymát az edénybe. Időnként megkeverve főzzük közepes lángon, amíg a fokhagyma aranybarna és a hagyma áttetsző lesz, tehát körülbelül három percig.
  4. Tegyük vissza az ökörfarkat az edénybe négy liter vízzel együtt. Forraljuk fel, fedjük le, és főzzük másfél órán keresztül. Ha hab képződik a tetején, akkor azt szedjük le. Csökkentsük a hőt és lassú tűzön főzzük tovább, amíg az ökörfarkkóró megpuhul, körülbelül három órán keresztül.
  5. Adjuk hozzá a pak choi-t, és főzd körülbelül két percig.
  6. Vegyük ki a pak choi-t és az ökörfarkat és tegyük át őket egy hőálló tálba. Egy turmixgép segítségével pürésítsük le a folyadékot, majd szűrjük le.
  7. Eközben melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Egy nagy tepsibe tegyük bele a padlizsánt és a babot három evőkanál olajjal és halszósszal együtt. Süssük őket puhára körülbelül 15 perc alatt.
  8. Egy négy literes serpenyőben melegítsük fel a maradék egy evőkanál olajat. Adjuk hozzá a maradék fokhagymát és hagymát. Főzzük, időnként megkeverve, amíg a fokhagyma aranybarna és a hagyma áttetsző lesz, nagyjából három percig.
  9. Adjunk hozzá 1 csésze főzőlevet, mogyoróvajat, pirított rizslisztet és annatto port.
  10. Rendezzük el az ökörfarkat, a pak choi-t, a padlizsánt és a babot tálalóedényekben. Tegyünk a tetejére egy kanál szószt, majd díszítsük mogyoróhagymával, mogyoróval és sült fokhagymával. Tálaljuk főtt rizzsel.