Elképesztő műalkotások a budapesti Bocuse d'Or szakácsverseny 1. napján!

A magyar csapatért is szurkolhatunk a Bocuse d'Or 2022-es európai döntőjén, amit Budapesten rendeznek. A vince.hu élő közvetítésében nyomon követheted a világ leglátványosabb szakácsversenyét, ahol a tét a világdöntőbe jutás.A 2. napot a magyarok szereplésével és az eredményhirdetéssel ebben a cikkünkben tudod követni!

1. nap, 19:15: A szurkolók külön versenyét az első napon a belgák nyerték meg

50 hozzátartozó és barát kísérte el a belga szakács válogatottat, gyakorlatilag szünet nélkül buzdították csapatukat, fergeteges hangulatot csináltak.

El kell ismerni, a svájciak is kitettek magukért, de nem tudták felülmúlni a belgákat.

1. nap, 18:49: Egy váratlan ismerős

Korábban ígértük, most megmutatjuk: bár csak holnap főz a magyar séf, Dalnoki Bence, ma is kilátogatott, megnézni a vetélytársakat. És ha már ott volt, interjút adott nekünk arról, mivel tölti a konyhába lépés előtti utolsó órákat.

1. nap, 15:59: Holnap folytatjuk az élő közvetítést! 

Hamarosan érkeznek a képek is az elkészült fogásokról, holnap pedig folytatjuk az élő közvetítést. Köszönjük szépen a figyelmet!

1. nap, 15:53: A belgáknak sikerült tökéletesen elkészíteniük az őzhúst

A belga hústálon az őzhús mellett helyet kapott egy különleges színű és ízesítésű tartlett, ropogós cékla és ehető levelek. Rácz Jenő ki is emelte, hogy mennyi apró részlet található a tányéron. Regis Marcon elmondta, hogy bár nagyon nehéz jól elkészíteni az őzhúst, a belgáknak ez igazán jól sikerült. Véleményét hatalmas üdvrivalgás követte.

1. nap, 15:42: Az izlandi tányér, olyan mint egy ékszer

Az izlandi hústál egy művészi igényességgel megkomponált tányér, egy igazi ékszer. Jól elkészített hús és egy céklával, almával és túróval töltött tartlett van rajta. Regis Marcon szerint a köret már-már parfümösen aromás.

1. nap, 15:27: Erős svájci hústál született

A svájci hústál fő elemei közé tartozik a jus, a linzer kosár, a cékla és az articsóka. Regis Marcon azt mondta, hogy az eddig kóstolt ételektől nagyon különbözik az íze. Egyszerre volt gyümölcsösen édes, sós és savanyú. Rácz Jenő szerint a szósz volt a legerősebb elem.

1. nap, 15:16: A szlovák csapat is jól teljesített

A szlovák csapat tányérjára került a kötelező elem, tehát az őz és a kacsamáj. Mellettük pedig a túros ravioli és a chalotte hagyma kapott helyet. Rácz Jenőt jó értelemben véve magyar főzelékekre emlékeztette a koncepció. A fogás technikailag kevésbé virtuóz, viszont tökéletes ízek vannak benne és szerinte ez a fontosabb. Regis Marcon az ízek harmóniáját emelte ki mindenek előtt azt. Továbbá megemlítette, hogy a chalotte hagyma édessége remekül passzol a káposzta savasságához. "A kevesebb néha több, és ez a szlovák tányérnál tökéletesen érvényesül" - fejezte be a kóstoló csapat a gondolatot.

1. nap, 15:09:  A címvédő csapat hústálja került a porondra

A francia hústál a hagyományos francia konyhát kombinálja a kreativitással. A tányérra felkerült a zeller, a hagyma és a mángold is. Sőt még egy titkos szósz is, ami egy őzhúsra főzött szósz. De nem jus, mert a francia séf szerint ennyi idő alatt ezt lehetetlen lenne elkészíteni, ezért más praktikákhoz folyamodott a csapat. Szép részletek vannak a tányéron, illetve jól dolgozták fel a túrót, ugyanis nagyon puha lett az állaga. A kóstolok emellett még zöld mangót és pisztáciát véltek felfedezni a tányéron.

1. nap, 15:02: Nagy sikert aratott a belga csapat

A belgák tányérján lévő fogás szerintünk egy tortácskára hasonlít, Rácz Jenő szerint egy hamis sajtburgerre. Az ételt zellerrel és hagymával készítették. Regis Marcon nagyra értékelte, hogy egy olyan egyszerű alapanyagból, mint a krumpli, mennyire nagyszerű ételt hoztak ki.

1. nap, 14:58: Az első skandináv hústál

A dán hústálon nagy szerepet kapott a borókabogyó, a kacsamáj, és egy borsos őzhús mártás. A köret tavaszi zöldségekből, túróból, tejfölből és ehető virágokból készült. Rácz Jenő elmondása szerint a dánok megértették a magyar alapanyagok lényegét.

1. nap, 14:52: Itt van egy erős tányér

Az izlandi vegetáriánus tányéron a krumpli több féle változatban szerepel. A nagyon krémestől, egészen a ropogósig rengeteg textúra megtalálható rajta. Hozzá izlandi wasabi, spárga, gyömbér és alma társul. Rácz Jenő séf kiemelte a tányéron lévő túró bombont, mert szerinte ilyen hangsúlyosan eddig még egyik tányéron sem jelent meg a túró. Valamint, hogy a a fő elem valóban nagyon forrón érkezett. Erős tányérnak tartja.

1. nap, 14:43: A svájci csapat tányérja nagyon jól sikerült

Elkészült a svájci csapat vegetáriánus tányérja is. Rácz Jenő séf szerint eddig ők oldották meg legjobban a feladatot, mert minden a kötelező alapanyagról, a krumpliról szól a tányéron. Sok fajta módon készítették el, még egy bacon ropogosságúra sütött változat is került a krumpliból a tányérra. Regis Marcon a tavaszias összhatásra és az egyensúlyos ízekre hívta fel a figyelmet.

1. nap, 14:36: Ilyen lett az észt csapat húsos étele

Rácz Jenő szerint az észt csapat húsos tányérján a köret nagyon édes, de a hús jól ellensúlyozza. Regis Markon kakukkfüvet vél felfedezni a fűszerek között. Kiemelte még, hogy a kacsamáj nagyon habos és könnyed.

1. nap, 14:31: Megérkezett az első húsos tál

A lengyel húsos tál is megérkezett a kóstolok elé, amit egy savanykás céklás ízű kéreg borít be.

1. nap, 14:24: Már kóstolják a szlovák vegetáriánus ételt

A szlovák vegetáriánus tálon a tavaszai színek dominálnak.

1. nap, 14:12: Elkészült a címvédő vegetáriánus étele is

A francia, Naïs Pirollet az egyetlen női versenyző virágot formázott a burgonya ropogósból. Ezenkívül spárga és hagyma is került a tányérra, ami az "influence" fantázia nevet kapta. Rácz Jenő szerint egy szoknya abroncsára hasonlít legjobban az étel.

1. nap, 13:59: Megkezdődött a dán vegetáriánus étel kóstolása

A dán vegetáriánus tányér, olyan mint egy festmény, amit egy botanikus kertről készítettek. Apró, színes ehető virágokkal van tele tűzdelve.

1. nap, 13:46: Már az észt csapat vegetáriánus tányérja is elkészült

Megérkezett az észt vegetáriánus tányér is, amin burgonya kosár, ehető virágok, gomba, és magyar tejfölből készült mártás található. Rácz Jenő szerint nagyon játékos, részlet dús a tányér, a csapat az ízeknél biztosra ment. Rácz Jenő azt is mondta, hogy a krumpli, a gomba és az uborka nagyon jól összeillenek.

1. nap, 13:38: Kóstolják a lengyel vegetáriánus tányért

Elkezdődött a lengyel vegetáriánus tányér kóstolása, amin egy geometrikus forma található burgonya ropogósból, a közepére burgonya hab került retek mártással. Rácz Jenő is megkóstolta az elkészített ételt, véleménye szerint a lengyel tányér jól hozza a puha és ropogós textúrákat.

1. nap, 13:26: Érkeznek a zsűritagok


Minden versenyző ország egy zsűritagot delegál a döntő kostoló zsűrijébe. A magyarokat Szulló Szabina séfnő képviseli.

1. nap, 13:18: Vihari előtti csend 


Már csak percek kérdése és a legelső csapat, a lengyelek megkezdik a tálalást. A szurkolók egyre hangosabban bíztatják a csapatokat.

1. nap, 13:15: még 25 perc és elkezdődik...


...a felszolgálás. Pontosan 5 órájuk van a csapatoknak a vegetáriánus tányér elkészítésére, ezt először a napot elsőként kezdő lengyelek prezentálják 13:40-kor. Utána még 35 percük van a húsos tál befejezésére.

1. nap, 12:58: Budapestig utaztak, hogy szurkolhassanak


Több olyan szurkoló is akad a nézőtéren, aki csak azért utazott a budapesti Bocuse d'Or döntőre, hogy saját csapatának tudjon drukkolni. Így tett a képen látható két izlandi úriember is. Nagyon remélik, hogy az izlandi csapat jól teljesít a versenyen, de nem aggódnak annyira, ugyanis a csapat körül folyamatosan kíváncsiskodó séfek állnak, akik a munkájukat figyelik.

1. nap, 12:50: helyére kerül a magyar túró

A szlovák konyhában ravioliba kerül a kötelező elemnek megadott túró.

1. nap, 12:45: fura eszköz került elő

-Svájc fecskendőt is hozott magával

1. nap, 12:40: sielőből lett sztárséf

Gianni készít interjút a szlovén Ana Rošsal, a verseny tiszteletbeli elnökével. Annak életútja nagyon érdekes 18 éves koráig, még jugoszláv színekben, versenyszerűen síelt. Meglehetősen későn és véletlenül, párja családja révén került a gasztronómiába. 2017-ben The World's 50 Best Restaurants a világ legjobb női séfének választotta, éttermük, a Hisa Franko 2020-ban elsőként kapott két Michelin-csillagot Szlovéniában.

1. nap, 12:30: lengyel szurkolók odateszik magukat

2000 fős tribünt építettek a Hungexpo F pavilonjába kifejezetten a versenyre. Délutánra egyre több széken ülnek, a lengyelek viszont kezdetek óta lelkesen, hangosan biztatják csapatukat.

1. nap, 12:25: Dalnoki Bence "ellenfélnézőben"


Dalnoki Bence csak holnap versenyez, de ma is kilátogatott. Készítettünk vele videót arról, mit látott a mai napon, hogyan igyekszik este ráhangolódni a versenyre és mit fog enni a főzés megkezdése előtt holnap reggel. A videót később feltöltjük a cikkbe.

1. nap, 12:10: bemutatkozik Svájc

A svájci színeket képviselő Christoph Hunziker „civilben” a feleségével üzemelteti a Beizli nevű vendégházat Könizben. Christoph Hunziker segítője Céline Meier lesz Budapesten. A hölgy 2020-ban bejutott a „Gusto20” elnevezésű tehetségkutató verseny döntőjébe.

Svájcnak a lyoni Bocuse d’Or döntőkről egy bronzérem a legjobb eredménye, ezt még 2007-ben szerezte Frank Giovannini.

1. nap, 12:04: a magyar vendéglátóipari iskolák diákjai próbálnak


A magyar vendéglátóipari iskolák diákjai fogják kivinni a tányérokat a zsűri tagjainak. A nap folyamán többször is elpróbálják - egyelőre még tányér nélkül - a felszolgálást.

1.nap, 11:53: Így kezdte a versenyt a szlovák csapat


A szlovák csapat séfe, Peter Duranský az idei kötelező alapanyag: az őzgerinc feldolgozásával kezdte meg a versenyt.

1. nap, 11:42: Egyre hangosabbak a szurkolók


A versenyt élőben követi több ország szurkoló tábora. A leghangosabbak közé tartoznak a lengyel és a belga szurkolók.

1. nap, 11:23: Gianni Annonival beszélgetet a Bocuse d'Or verseny tiszteletbeli elnöke, Ana Roš   


Szlovénia legismertebb női séfje, Ana Roš az idei budapesti Bocuse d'Or döntő tiszteletbeli elnöke, akivel Gianni Annoni beszélgetett a verseny közben. Ana úgy nyilatkozott, hogy számára nagyon fontos, hogy mindig hazai alapanyagokkal dolgozzon. A szakácsművészet nagyasszonya azt is elárulta, hogy jelenleg következő könyvén dolgozik.

1. nap, 11:12: A konyhai zsűri sem unatkozik


A brazil származású Giovanna Grossi az idei év konyhai zsűri tagja is már a csapatok konyhájánál van és figyeli, hogy minden a Bocuse d'Or szabályoknak megfelelően történik-e. A konyhai zsűri fő feladatai közé tartozik az anyagfelhasználás - elkerülendő a pazarlást, megvizsgálva még a boxok szemeteszsákjait is - valamint a tisztaság ellenőrzése.

1. nap, 10:55: A belga csapat is belevetette magát a versenybe


A Bocuse d’Or 1987 óta íródó történetében nem született még belga győzelem, három második helyet szereztek eddig a lyoni világdöntőkön.1999 óta nem tudtak felállni a dobogóra. A legutóbbi, 2021-es világdöntőbe a belga csapat nem jutott be, miután az európai döntőben nem sikerült az első 10 hely valamelyikén végeznie.

A belga színeket Budapesten a 37 éves Sam Van Houcke képviseli, aki a genti Maste étterem séfje és tulajdonosa egyben (ezen kívül van egy péksége is). Az étterem dizájnja és konyhája egyaránt a puritán skandináv konyhát követi. Szabadidejében szívesen vitorlázik és utazik.

Budapesten a belga commis (segéd) Tristan Bauwens lesz, a csapatot pedig az 1997-ben a Bocuse d’Or világdöntőn ezüstérmet szerzett Roland Debuyst készítette fel.

1. nap, 10:45: Izland is belevágott a versenybe


A legutóbbi, 2020-as európai döntőn az izlandi Sigurdur Laufdal a 4. helyet szerezte meg, a döntőben nem tudott a dobogóra állni. Idén Sigurjón Bragi Geirsson képviseli az izlandi színeket, ő a reykjavíki Héðinn étterem séfje. Segítője, Hugi Rafn Stefánsson Norvégiában dolgozik.

1. nap, 10:33: A verseny egy nagy lehetőséget jelent a hazai szakácstanulóknak


Kiss György, a Keszthelyi Vendéglátó Technikum tanára, akinek a versenyen felszolgáló szakácshallgatók között nyolc diákja van. A verseny második napján rendezett gálavacsorán is részt vesznek az iskola tanulói pincérként és szakácsként is. A diákok a Bocuse d'Or versenyre az oktatási központnál jelentkezhettek, majd utána három felkészülési alkalmon vettek részt.

Kiss György elmondása szerint ez az esemény egy életreszóló élményt ad a hallgatóknak.

1. nap, 10:24: A svájci csapat is megkezdte a főzést


Svájcnak a lyoni Bocuse d’Or döntőkről egy bronzérem a legjobb eredménye, ezt még 2007-ben szerezte Frank Giovannini. A svájci séf a legutóbbi, 2020-as tallini európai döntőn a magyar Veres Istvánt megelőzve 8. lett. A 2021-es lyoni fináléban már nem került a legjobbak közé.

A svájci színeket képviselő Christoph Hunziker „civilben” a feleségével üzemelteti a Beizli nevű vendégházat Könizben.

1. nap, 10:13: Az első nő francia színekben


Naïs Pirollet az első nő, aki a Bocuse d’Or európai döntőjében a francia színeket képviselheti, egyben a legfiatalabb is a maga 24 évével. (És ő az egyetlen női séf a budapesti mezőnyben.) Pirollet a lyoni Paul Bocuse Intézetben diplomázott 2017-ben, 2020 óta pedig az intézet 1 Michelin-csillagos éttermében dolgozik. Ő volt Davy Tissot segítője 2021-ben.
A francia séfnő budapesti commis-ja a kanadai Cole Millard lesz, aki jelenleg harmadéves hallgató a Paul Bocuse Intézetben, a francia válogatón elnyerte a legjobb commis különdíját.

1. nap, 10:07: A címvédő is elfoglalta a konyhát


Franciaország a címvédő, a legutóbbi, 2021-es lyoni világdöntőt Davy Tissot nyerte dán és norvég kollégája előtt. A lyoni döntő megnyerése előtt a 2020-as európai döntőn Davy Tissot „csak” a 6. helyet szerezte meg.

A franciák számára sem ismeretlen az idei egyik kötelező elem, a tejföl, hiszen a crème fraîche elterjedt a francia konyhában. Igaz, vannak azért különbségek: míg a tejföl alapvetően tejből készül (tejszín vagy vaj hozzáadásával), addig a crème fraîche-t hagyományosan tejszínből készítik. Zsírtartalma 30 százalék körül alakul, emiatt kissé gazdagabb ízű, lágyabb, kevésbé édes, mint a tejföl. Ráadásul több változata is létezik, ezek általában savanykásságban különböznek egymástól. Közülük a magyar tejfölhöz a crème fraîche épaisse áll a legközelebb.

1. nap, 10:01: stúdióbeszélgetés


A versenyzóna közepén egy mini stúdiót állítottak fel, 10 órakor Harmath Csaba és a Michelin-csillagos Budapesti essencia tulajdonosa, a portugál Tiago Sabarigo beszélgetett a műsorvezető Giannival. Harmath Csaba elmondta, hogy számíthatunk fermentálásra a magyaroktól holnap, hiszen az nálunk egy nagyon elterjedt konyhai tartósítási módszer (ld. kovászos uborka), másrészt hogy a túró megnehezítheti a külföldi csapatok dolgát, mert nagyon speciális alapanyag. Bár sok országnak van valami hasonló, de például az olaszok ricottája teljesen máshogy reagál a hőre. Tiago Sabarigo elmondta, nagyon boldog, hogy a magyar zsűri tagja lehet, hiszen csak pár éve érkezett Magyarországra, nagy megtiszteltetés, hogy elismerték ezzel a munkáját.

1. nap, 9:50: Dánia is uralma alá vonta a konyhát


A legutóbbi európai döntőn, 2020-ban Tallinban Dánia csapat a 2. helyen végzett Norvégia mögött. Egy évre rá a lyoni világdöntőn is a 2. helyen végzett Ronni Vexoe Mortensen séf, ott a francia szakács győzte le őt. A Bocuse d’Orok történetében eddig 2 dán arany- 4 és ezüstérem született. 2011-ben és 2019-ben szerezte meg dán séf a győzelmet.

1. nap, 9:45: Szlovákia is elkezdte

k\u00e9t f\u00e9rfi feh\u00e9r h\u00e1tt\u00e9r el\u0151tt

Szlovákia is elkezdte, lesz schalotte hagyma és káposzta is az ételükben, de hogy galuska (sztrapacska eleme) lesz-e az ételükben, nem árulta el. A commis Mark Janak elmondta, felkészülés alatt 20-szor főzték le a 2 fogásst.

1. nap, 9:30: Az észt csapat is megkezdte az 5.35 órás főzést


A Bocuse d’Or legutóbbi európai válogatóját 2020-ban éppen Észtországban, Tallinban rendezték. A házigazda szerep szerencsét hozott, az észtek 7. helyen végeztek és kijutottak a lyoni döntőre.

A Budapesten versenyző séfük, Alexander Gureev Norvégiában, az Osloi Bristol Hotelben „légióskodik”. Előtte többek között Londonban tanulta a szakmát. Segédje Maksim Fomenkov Moszkvában dolgozik.

Az észteknek a Bocuse d’Or történetében még sosem sikerült a dobogón végezniük a lyoni döntőn.

1. nap, 9:20: A szakácstanulók eligazításon vesznek részt


Az idei Bocuse d'Or döntőn egészen pontosan 50 magyar szakácstanuló vesz részt, akik a csapatok által elkészített tányérokat viszik majd a zsűri elé. 150 százalékot és sok mosolyt kértek tőlük.

1. nap, 9:10: A lengyel séf segédje már lefőzött egy szószt is


A lengyel séf, Jakub Kasprzak jobb keze Dawid Cieśliński commis (segéd).

Lengyelország 2008 óta vesz részt a Bocuse d’Oron. Lengyel séf még sosem állt a világdöntő dobogóján, mi több, eddig mindössze egyszer sikerült lengyel szakácsnak Lyonba kvalifikálnia magát: 2011-ben Rafal Jelewskinek jött össze a bravúr. A lengyel csapat a legutóbbi, 2020-as európai döntőn nem végzett az első 10-ben, így nem jutott ki a lyoni világdöntőbe.

1. nap, 9:05: A lengyelek jól ismerik az egyik kötelező alapanyagot


Az idén kötelező elemként felhasználandó krumpli, mondhatni, „hazai pálya” a lengyel csapat számára is. Lengyelország a világ 4. legnagyobb krumpli fogyasztó nemzete, az egy főre eső éves mennyiség meghaladja a 100 kg-ot. (Magyarországon ez a szám 44 kg.)

1. nap, 9:00: A lengyel csapat már munkához látott


Jakub Kasprzak már az őzgerincet és combot szeleteli, az említett húsok az idei verseny kötelező alapanyagai közé tartoznak.

1. nap, 8.50: Bemutatkozik a lengyel csapat

Fotó: Bocuse dOr Poland / Facebook


Az idei lengyel versenyző, Jakub Kasprzak 2020 után másodszor szerepel az európai döntőben. Két éve Tallinban gőzölt harcsát, tököt, gombát, karalábét, zellert és retekpürét álmodott az egyik tányérjára, a másikra fürj, vargánya, rókagomba, fürjtojás, krumpli, mártás, cékla, retek, alma, hagyma, zeller és erdei gyümölcs került.

Jakub Kasprzak a Baranowo városában található Lumiere étterem séfje, budapesti segítője, Dawid Cieśliński ott is a kollégája.

1. nap, 8.40: Gianni Annoni is a műsorvezetők között van


A verseny élő közvetítésében több műsorvezető vesz részt, többek között Gianni Annoni is. Továbbá Régis Marcon, a Bocuse d'Or Europe 2022 Nemzetközi szervezőbizottságának elnöke is itt van.

1. nap, 8.30: Hamarosan kezdődik a verseny

A csapatok már készülődnek


8.40-kor a lengyel csapat kezdi meg a 2022-es budapesti Bocuse d'Or versenyt.

Már a mi csapatunk is a helyszínen van.

0. nap, 19:40 óra: a holnapi menetrend

A teljes program, szerdán reggel 8:40 órakor Lengyelország kezd elsőként, őket 10 percenként követik a többiek. A magyar csapat a második napon kapott helyet, 9 órától kell nekik szurkolni. Kövesd velünk, rengeteg helyszíni fotóval, poszttal és videóval jövünk ebben a cikkben.

nagy csarnokban b\u00fatorok


Minden készen áll, a konyhák a helyükön, itt versenyeznek a csapatok szerdán és csütörtökön két csoportban.

feh\u00e9r kab\u00e1tok s\u00f6t\u00e9t teremben


Március 22-én kedden délután volt a hivatalos megnyitó, ekkor kapták meg versenykabátjukat a csapatok.

h\u00e1rom f\u00e9rfi feh\u00e9r kab\u00e1tban


Rácz Jenő, Sárközi Ákos és Wolf András is tagja a Bocuse d'Or bizottságnak. Összesen 30 magyar séf vesz részt a zökkenőmentes lebonyolításban. Zsűrizésben, tálalásban, illetve az 50 pincérként közreműködő vendéglátós tanuló koordinálásában segédkeznek. Érkezett zsűritag Brazíliából és Kaliforniából is.

emberek s\u00f6t\u00e9t teremben


Mindenki felvette a kabátját. Oroszország, Ukrajna és Olaszország végül nem vesz részt, így 17 csapat áll rajthoz.

emberek egy nagy csarnokban


A hivatalos megnyitó után a séfek átmentek az eseménynek otthont adó SIRHA élelmiszeripari szakkiállítás METRO standjára. A cég biztosítja az alapanyagokat illetve támogatója a Bocuse d'Ornak.

z\u00f6ld n\u00f6v\u00e9nyek m\u00f6g\u00f6tt egy ember

A csapatok a kínálattal ismerkednek.

emberek z\u00f6lds\u00e9gek el\u0151tt


Az angol csapat ismerkedik a kötelező elemként előírt 3 fajta krumplival, mert a felkészülés során nem volt rá alkalmuk, nem lehetett beszerezni Angliában. Azt mondták, első ránézésre csak a méretben van különbség ahhoz képest, amivel otthon gyakoroltak. A hollandoknak például nagyobb szerencséjük volt, a 3-ból kettő náluk is megterem. Mivel egyet kötelező használni a 3-ból, ők a harmadikat kihagyják.

f\u00e9rfi nyilatkozik


A magyar színeket képviselő Dalnoki Bence ad interjút. Elmondta, őt már nem érhetik meglepetések, hiszen edzésként 22-szer főzte le a két fogást.

emberek egy nagy csarnokban


A METRO standon történt koccintás után időt kaptak a csapatok, hogy tanulmányozzák a konyhát.

k\u00e9t f\u00e9rfi m\u00e9r


Széll Tamásék méricskélik a konyhát. Az előzetes tervekhez képest a konyhák valamivel kisebbek, illetve bizonyos eszközök fel lettek cserélve. A kisebb konyha Széll Tamásék szerint még előny is lehet, mert minden kézre esik. Olyan ország is van, amelyik egy kicsit más sütőn gyakorolt.