sötét borosüvegek fa asztalon, mellettük egy borospohár

A Kendall-Jackson borai is megkóstolhatóak lesznek a Budapest Borfesztiválon

Fotó: instagram.com/kjwines

Bemutatkozik az amerikai borvidék, amit egy magyar kalandor alapított

A Budapest Borfesztivál minden évben helyet biztosít egy vendégországnak vagy -régiónak is: a rivaldafényben ezúttal az USA borai állnak.


Ki ne ismerné a híres 1976-os Paris Wine Tastinget? Tudják, a borverseny, ahol a Napa-völgyi vörösborok vakkóstoló során jobbnak bizonyultak, mint a világ akkor legjobbnak tartott bordeaux-i nagyágyúi. A híres, filmekben is gyakran visszaköszönő borvidék mellett érdemes azonban a nyugati partról a többiekkel is ismeretséget kötni. A Sonoma-völgy első borászatát a magyar származású földműves-kalandor, Haraszthy Ágoston alapította; a Lodi borai pedig felveszik a versenyt akár a legkiválóbb Chateauneuf-du-Pape tételekkel is.

A szeptember 8-11-ig zajló Budapest Borfesztiválon az USA-borok standjánál azok is megtalálják a számításaikat, akik a hűvösebb klíma tételeit kedvelik: a nyugati parton, Kanada határát súrolja Washington állam (pont a másik oldalon, mint ahol a fővárost találjuk), hozzá csatlakozik Oregon. Mindenképpen izgalmas program megkóstolni egymás mellett a két teljesen eltérő klimatikus adottsággal rendelkező állam francia szőlőfajtáiból készített borait. A Budapest Borfesztiválon kóstolható borokból hozunk most egy kis ízelítőt!

Megvan már a jegyed a Budapest Borfesztiválra? Ünnepeld együtt a többi borrajongóval magyar bort szeptember 8-11. között Magyarország legnagyobb boros eseményén!

Fotó: instagram.com/clinecellars

Valahogy így képzeljük el az amerikai családi házakat, pedig itt ez egy borászat!

Kalifornia állam

A Cline Family Wine Cellar otthona a Sonoma Valley, amely Észak-Kaliforniában helyezkedik el, Napa után a második leghíresebb bortermelő vidék az államban, mely változatos topográfiájának és klímájának köszönhetően nagyon sokféle prémium minőségű bor előállítására alkalmas. A Sonoma az őslakos indiánok nyelvén annyit tesz, mint „a Hold völgye”. Az első szőlőket ferences szerzetesek telepítették az 1820-as években, de van magyar vonatkozása is a borvidéknek, hiszen az első borászatot, a Buena Vista Winery-t Haraszthy Ágoston alapította 1857-ben.


Tőlük lehet még innen bort kóstolni:

  • Seghesio Family Vineyards
  • J-LohrWines
  • Stag's Leap Winery
  • Michael David Winery
  • Hess Persson Estates
  • Kendall-Jackson Winery
  • La Crema Winery

Oregon állam

A Willamette folyó völgyében elterülő Willamette Valley borvidék az oregoni pinot noirok egyik leghíresebb szülőhazája, mely mára nemzetközileg is magasan jegyzett borászatoknak ad otthont.

Tőlük lehet innen bort kóstolni: La Crema Winery

Washington állam


A Chateau Ste. Michelle a washingtoni bortermelés 60%-át állítja elő. Közel harminc borászat és népszerű márka van a tulajdonukban Kalifornia és Washington államokban, és több mint tíz borászati együttműködésben vesznek részt, tengerentúli partnerekkel is.

Columbia Valley Yakima után, 1984-ben kapott AVA státusz, és jelenleg technikailag a washingtoni termelés 99%-a ez alá a nagy ernyő apelláció alá tartozik. Ahogy az elmúlt évtizedekben fejlődött a borászat az államban, úgy differenciálódtak az egyes borvidékek, és mára a Columbia Valley is több „al-apellációra”, vagyis önálló AVA-ra tagozódik.

Tőlük lehet még innen bort kóstolni:

  • H3 Wines
  • Eroica
  • Columbia Crest Winery

Megvan már a jegyed a Budapest Borfesztiválra? Ünnepeld együtt a többi borrajongóval magyar bort szeptember 8-11. között Magyarország legnagyobb boros eseményén!