vörösbor

Óriási magyar siker: közel száz aranyérmet szereztek a hazai borok

Ismét a Berliner Wine Trophyval rajtolt az idei nemzetközi borversenyek sorozata. Az egyik legrangosabb és legismertebb vetélkedésen 220 borbíráló értékelte a beküldött a negyven országból érkezett 8458 mintát. A magyar borok pedig kiemelkedően szerepeltek a megmérettetésen.

A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) által akkreditált megmérettetésen a szabályok szerint a teljes mezőny legfeljebb 30 százaléka kaphatott érmet, így különösen figyelemre méltó, hogy 97 magyar borminta is a legjobbak közé került.

A gálán résztvevő 70 hazai borászból 43-an – 241 tétellel – a Berlini Magyar Nagykövetség valamint az AMC (Agrár Marketing Centrum) és a KKM (Külgazdasági és Külügyminisztérium) támogatásával indultak a megmérettetésen.

A szervezők és a zsűritagok továbbra is jó véleménnyel vannak a magyar borokról. Bizonyítja ezt, hogy 3 nagy- és 94 aranymedál jutott a magyar borok képviselőinek.

Öröm ez azért is – mint ahogy Illés Bálint, a nagykövetség tanácsosa említette –, mert korábban mindössze 30-40 érem jutott a hazai borászoknak rangos rendezvényen. A magyar borok népszerűségéhez az is hozzájárult, hogy Berlin belvárosában, a Brandenburgi kapu közelében, a város legforgalmasabb és legexluzívabb utcájára néző kirakatokban tematikus bemutatóként láthatók a korábban díjazott magyar borok. A molinókon pedig összesen 68, magyar borászat neve szerepel.

Az országok pontversenyében – az olaszok, spanyolok, franciák, németek, osztrákok, portugálok és angolok mögött – minden eddiginél előkelőbb, a figyelemre méltó nyolcadik helyen végeztek a magyar borok, borászok. Az összes kiosztott nagy arany (51) közel 6-, míg az aranyak (2486) csaknem 4 százalékát nyerték el a magyar borok, és ez újfent a hazai borok elismertségét mutatja.

A Berliner Wein Trophy 2022 kiemelkedően szereplő magyar borászatai: Gróf Degenfeld –1 nagy arany és 2 arany – (Tokaji 6 puttonyos Aszú Selection 2017) Schieber Pincészet (Patina Cabernet Franc 2018) és a Vesztergombi Bt. (ALPHA 2017) – 1 nagy arany, 1 arany – Koch és a Csányi – 4 arany –, a Bodri, a Grand Tokaj, a Mészáros Pál, Szekretár János, a Takler és a Vylyan pincészet – 3-3 arany – volt a legsikeresebb, 2-2 aranyat további 21, míg 1-1 aranyat 10 magyar borászat érdemelt ki.

Szerző: Török Ferenc