régi kőszobrok zöld mezőn

A Húsvét szigetek jelképe

Fotó: Emerson Moretto / Unsplash

Új színfolttal gazdagodik a chilei borélet

A világ egyik legelzártabb lakott vidéke, a Húsvét-sziget a Csendes-óceán közepén fekszik, 3540 km-re a legközelebbi szárazföldtől, Valparaísótól. Az ősi nevén Rapa Nuiként is ismert sziget Chiléhez tartozik, így nem is csoda, hogy itt is megpróbálkoznak szőlőtermesztéssel.Jelenleg egy kísérleti projekt kapcsán 2 hektárt ültettek csak be chardonnay-val és pinot noirral; a telepítés vezetője Alvaro Arrigada borász, akinek segítségére van Poki Hane Hao Hey.

„Rapa Nuin szubtrópusi klíma uralkodik, amelyre erős hatással van a hideg Humboldt-áramlat, a sziget talaja pedig vulkanikus. A hideg víznek és a szélnek köszönhető mérsékelt meleg, valamint az alacsonyabb páratartalom kedvez a szőlőtermesztésnek" – mondja Arragida.

Kutatások szerint a Francia Polinéziából érkező telepesek a mangó-, banán- és avokádóültetvények mellett már korábban is próbálkoztak szőlővel, amelynek a vulkáni kráter kitűnő védelmet biztosított a szél ellen. Arrigada megerősítése szerint a vulkán belső oldalán élő szőlőtőkéket is találtak, amelyek közül akadt termő is. A tőkéket egy külön erre a célra kialakított ültetvényre vitték, ahol most megpróbálják megállapítani, milyen szőlőfajták lehetnek.

Forrás: Decanter