parafadugó egy sötét borosüvegben

Műalkotás a címkén és a palackban: íme az egyik legkülönlegesebb magyar bor

A szekszárdi borászat tétele a palackon belül is sok szépet tartogat a borrajongóknak: érett gyümölcsök, meggy és áfonya, hordófűszerek és bársonyos tanninok.

Szeptember elején kerül a boltokba a szekszárdi Eszterbauer borászat (egyik) zászlósbora, a Tüke Bikavér legújabb 2020-as évjárata. Az idei évben az összetétel kékfrankos (48%), merlot (32%), cabernet sauvignon (15%) és kadarka (5%).

​Technológia


Az alapanyag 2020. októberben került leszedésre, irányított erjesztés után a kierjedt bor 12 hónapot érlelődött harmad-negyedtöltésű hordókban.

fekete palack lila-feh\u00e9r c\u00edmk\u00e9vel, fektetve

Fotó: Eszterbauer borászat

​Jellemzés


Sűrű, lilás-bordó szín. Illatában érett gyümölcsök, meggy és áfonya. Ízében egyensúlyban vannak az érett erdei gyümölcsök, a hordófűszerek és a bársonyos tanninok.

​Analitika

Alkohol: 14,02 %

Maradékcukor: 1,1 g/l

Sav: 5,5 g/l

Címke

Eszterbauer János a 2020-as évjáratnál sem változtatott a dizájnon, a korábbi évekhez hasonlóan ugyanaz a fotó díszíti a palackot. Ahogy a honlapon fogalmaz: "Dédnagypapám szerepel a címkén, aki a szekszárdi paraszt-polgári világ egyik meghatározó alakja volt. Édesapja (ükapám) Szekszárd város bírája (1867), Ő maga az 1910-es években a város képviselőtestületének tagja, 1919-ben a kommunista diktatúra túsza, az 1929-ben alakult országos hírű és sikeres Szekszárdi Pinceszövetkezet egyik alapítója. És egy azon tüke (lokálpatrióta - a szerk.) szekszárdi szőlőművelők közül, akiktől a Bikavért is örököltük…"