üres polcok egy üzletben

5 élelmiszer, ami eltűnhet a boltok polcairól 2022-ben

Számos Magyarországon alapvetőnek számító élelmiszer előállítása, forgalmazása kerül nagy veszélybe különböző okokból 2022-ben.A 2020-ban kitört COVID-járvány sok egyéb kellemetlen következménye mellett az élelmiszer-utánpótlásra is rossz hatással volt, nagyon megbonyolította a szállítást, ezért alkalmanként számos termékből alakult ki hiány az üzletekben. A mashed.com egyik minapi cikke szakértők segítségével összeszedte, mire számíthatunk 2022-ben, vagyis minek beszerzése ütközhet nehézségekbe.

Tejtermékek

A probléma nem új keletű, már 2021-ben számos helyről jelentettek tejhiányt. Az ok a bevezetőben említett: munkaerőhiány a teljes iparágban egészen a termeléstől a szállításon át. Angliában például egy farmernak 40 ezer liter teje ment kárba, mert nem talált fuvarozót, aki elvitte volna a feldolgozóba. Bár ez részben a Brexit nyomán fellépő munkaerőhiánynak köszönhető, mivel nálunk is jelen van az import tej, fel kell készülni, hogy nem mindig tudjuk majd megvenni mindenből a kedvencünket.

Sertéshús és szalonna

Erős áremelkedésre lehet számítani a szektorban, mert egy időben drágul a takarmány és világszerte növekszik a kereslet a sertésből készített termékek iránt. Mindeközben a sertéspestis is időről-időre felüti a fejét, ami megint csak nem kecsegtet semmi jóval.

Lazac

A világ vadlazac mennyiségének 40 százaléka Alaszkából származik. Ez a kitettség nagy baj: az onnan érkező beszámolók alapján ugyanis az utóbbi években, valószínűleg a klímaváltozás miatt, drasztikusan csökkent a populáció.

Csokoládé

Az amerikai tőzsde, a NASDAQ szakemberei már tavaly áprilisban csokoládéhiányt jósoltak. Miközben ugyanis a termelés eléggé ingatag lábakon áll (értsd: instabil államokban koncentrálódik), a kereslet rohamosan növekszik a koronavírus megjelenése óta, mivel sokan édességgel vigasztalódnak otthon. Ritkán fordul elő az, ami tavaly megtörtént, vagyis hogy Brazília is importra szorult kakaóból.

Tészta és az egyéb liszt alapú termékek

A járvány elején már egyszer kitört a felvásárlási láz, hiszen a tészta változatosan elkészíthető és sokáig eltárolható, nem csoda, hogy sokan betáraztak belőle. A Microsoft híroldala, az MSN szerint idén a klímaváltozás miatt egyre gyakoribb szélsőséges időjárások okán valami hasonlótól lehet tartani: Európában a heves esőzések, a tengerentúlon a szárazság tizedelheti meg a termést.