kutya egy barna húsba harap

Kaja a földön: 2560 kísérlet után végre kiderült, működik-e az 5 másodperces szabály

Különböző ételekkel és felületekkel végezték a tesztet, az eredmény mindig ugyanaz lett.Több egyéb oldal mellett az angol Mirror is beszámolt a New Jersey-i Rutgers University nagyszabású kísérletéről. Ebben a kutatók azt vizsgálták, működik, vagy csak városi legenda az úgynevezett 5 másodperces szabály.

Az 5 másodperces szabályban hívők szerint

5 másodpercen belül felszedve nem történik semmi a földre ejtett étellel, ennyi idő ugyanis kevés, hogy a kosz ráragadjon, vagy a baktériumok „megmásszák”. Röviden: amit gyorsan felvesz az ember, az minden gond nélkül elfogyasztható.

Az amerikai egyetem munkatársai nem kevesebb, mint 2560 próbát végeztek, hogy eldöntsék a vitát. Ejtettek a földre görögdinnyét, kenyeret, vajas kenyeret, gumicukrot, a felület volt acél, csempe, fa és szőnyeg, az eltelt időt pedig 1 és 300 másodperc között változtatták.

Bárhogyan kombinálták a fent felsoroltakat, az eredmény mindig ugyanaz lett.

Az étel minden alkalommal szennyeződött, megjelent rajta többek között a hasmenést, hányást okozó szalmonella baktérium. A mérték mindazonáltal mutatott némi szórást: a legfertőzöttebb általában a dinnye volt, a legkevesebb baktérium pedig a szőnyegről került az ételre.

Ezzel együtt a legenda egyértelműen és végérvényesen megdőlt: lehet az ember bármilyen gyors, a földről felvett étel mindig szennyezett lesz.