egy nő sétál a zöldségek között
Fotó: StockMediaSeller / shutterstock

4 aggodalomra okot adó tény a paradicsomról

Már régóta a magyarok egyik kedvenc zöldsége, ám csak kevesen ismerik a veszélyes mellékhatásait.A paradicsom a burgonyafélék családjába tartozó növény, eredetileg Dél- és Közép-Amerikában őshonos, ám manapság már teljesen egybeforrt a magyar konyhával. Paradicsomleves, paradicsomos káposzta, de még egy tisztességes lecsó sem készíthető el nélküle. A magyarok és a paradicsom közötti kapocs szétszakíthatatlan. Vagy mégsem? A minap egy olyan cikkre bukkantunk, ami szerint érdemes odafigyelni a paradicsom mellékhatásaira is...

Ez is érdekelhet: Tudományosan bizonyított: ezért sózd meg a paradicsomot!

1. ​Savas reflux

egy f\u00e9rfi t\u00fcsszent

Fotó: Towfiqu barbhuiya / Unsplash


A paradicsom kifejezetten savas, nagy mennyiségű fogyasztása után ezért gyomorégést vagy savas refluxot okozhat. Ha emésztési problémáktól szenvedsz, netán GERD-re (gasztrooesophagealis reflux betegség) utaló tüneteid vannak, akkor vegyél vissza paradicsom fogyasztásából.

2.​ Vesével kapcsolatos problémák

barna sz\u00edn\u0171 m\u0171vese

Fotó: Robina Weermeijer / Unsplash


A krónikus vesebetegségben szenvedőknek korlátozniuk kell a káliumbevitelüket - mivel a paradicsom gazdag káliumban, így ajánlott kevesebbet fogyasztani belőle. Ezenkívül a paradicsomban magas az oxalátszint, ami szintén veseproblémákhoz vezet, illetve növeli a vesekő kialakulásának kockázatát.

3.​ Allergia

egy barna haj\u00fa n\u0151

Fotó: Oleg Ivanov / Unsplash


A paradicsomban található hisztamin nevű vegyület bőrkiütéseket vagy allergiás reakciókat okoz az arra érzékenyeknél. A tünetek közé tartozhat a száj, a nyelv és az arc duzzanata, a tüsszögés és a torokkaparás. Sőt, a paradicsom még dermatitiszt (ekcéma) is okozhat. Ha a paradicsom megérintése után a bőröd erősen viszketni kezd, vagy duzzanatok jelennek meg rajta, akkor nagy valószínűséggel allergiás vagy a zöldségre.

4. Irritábilis bél szindróma

orvosi rendel\u0151 belseje

Fotó: Arseny Togulev / Unsplash


A paradicsom héja és magja a bélben irritációt válthat ki, ami növeli az irritábilis bél szindróma (IBS) kialakulásának kockázatát. Szakemberek többségének véleménye szerint az IBS betegségben szenvedőknél a paradicsom még tovább ronthat az állapoton, fokozhatja mindenek előtt a puffadást. A paradicsom egyébként az egyik leggyakoribb élelmiszer-allergén, ami bélproblémákhoz vezet, ezért is célszerű mértékkel fogyasztani.