sárga folyadék folyik le egy nő arcán

A méz vegán? A válasz bonyolultabb, mint hinnéd

Évtizedek óta vita zajlik arról, ehetik-e a vegánok a mézet. Pro és kontra számos érv létezik, igyekszünk most rendet tenni a témában.


A 20. század második felében indult újkori vegán mozgalmakkal szinte egyidős a vita, hogy a méz vajon vegán-e, ehetik-e azok az emberek, akik alapvetően kerülik az állati eredetű táplálékot. Miközben sok forrás a történelem első vegánjaként hivatkozik a 2500 éve élt Pitagoraszra, holott ő a kenyér és a zöldségek mellett mézet is evett, a modern vegánizmus elindító, 1944-ben alapított The Vegan Society szerint a görög filozófus-matematikus csak vegetáriánus volt.

Az internetes fórumokat böngészve jól látható, hogy magukat a vegánokat is megosztja a téma. Míg a tejnél az ellenérv az szokott lenni, hogy a tejelő állatokat kizárólag ezért tartják (sokszor rossz körülmények között), addig

a mézevők szerint a méheket elsősorban a növények beporzására használják és a méz tulajdonképpen csak egy „melléktermék”.

Legutóbb a Kelly Vaughan, az amerikai Food52 oldal szerzője tette fel a kérdést, vegán-e a méz. Ő a maga részéről rövidre zárja a dolgot, szerinte nem az és az okot igenis a méz előállításában kell keresni. A méhek a virágok nektárját gyűjtik az előgyomrukba, majd ott különböző enzimek segítségével alakítják át mézzé és azt a kaptárban tartalék táplálékként (és szigetelőanyagként) a tél átvészeléséhez raktározzák el. A vita abban van, hogy mennyi is az a mennyiség, amennyit egy szezon alatt a méhek képesek előállítani. A már említett The Vegan Society szerint ugyanis egy méh élete során egy teáskanál töredékét szorgoskodja össze, mások szerint viszont a télire szükséges mennyiség többszöröse jön össze minden szezonban.

m\u00e9h sz\u00e1llt egy feh\u00e9r vir\u00e1gra

Fotó: Aaron Burden / Unsplash


A Treehugger fenntarthatóságért dolgozó szervezet – így Kell Vaughan – azt sem tartja elfogadhatónak, hogy a méhészek beavatkoznak a méhcsalád életébe, olykor méheket is elpusztítanak a hatékonyság növelése érdekében. Az elvett méz helyett táplálékként sokszor kukoricaszirupot adnak, ez viszont gyengítheti a méhek immunrendszerét.

Cikkében a szerző helyettesítőket is javasol a vegánoknak, többek között a juharszirupot, az agave szirupot, a melaszt és a datolyaszirupot.

Köztes megoldásként a „függő” vegánoknak az olyan méz vásárlását javasolja, amelyik tanúsítvánnyal rendelkezik arról, hogy nem használtak hozzá vegyszereket, antibiotikumokat.