fehér ábra egy disznóról, mögötte kék háttér
Fotó: KOMÉTA

Tudd, hogy mit veszel a karácsonyi főzéshez: mutatjuk, mi micsoda a sertésen!

Sok rossz ábra található az Interneten a sertés részeiről. A karácsonyi nagy főzés előtt nem árt jól felkészülni. Megmutatjuk, mi micsoda és mire jó.


A sertéshús hallatán mindenkinek eszébe jut a disznóvágás. A háztáji sertések vágása minden családnál kiemelt esemény volt főképp karácsony előtt és esküvők. A malac és a disznóhús a mai napig az év végi ünnepek egyik legkedveltebb alapanyaga. Nagyon sokan dolgoznak vele, de nem feltétlenül ismerik a részeit, ezért az eladókra, hentesekre hagyatkoznak. Pedig nem árt tudni, hogy az egyes nevezetes részek hol helyezkednek el és milyen étel főzésére alkalmasak. A KOMETA készített egy ábrát, amin megmutatja, pontosan mit hol találni a disznóban és tippeket is adnak az elkészítéshez.

feh\u00e9r \u00e1bra egy diszn\u00f3r\u00f3l, m\u00f6g\u00f6tte k\u00e9k h\u00e1tt\u00e9r

Fotó: KOMÉTA

Fej

Mi készülhet belőle? A fejhús nemcsak disznósajtba és kocsonyába, de akár raguba is kerülhet.

Tarja

Elhelyezkedése: A sertés nyaki része a tarja, a fej után felül helyezkedik el.

Mi készülhet belőle? Szaftos, zsírral átszőtt hús, emiatt kifejezetten ízletes, leginkább sütésre alkalmas.

Lapocka

Elhelyezkedése: A lapocka a sertés mellső combja, az állat első lábának felső része.

Mi készülhet belőle? A bőr és szalonna réteg alatt található hús inasabb, mint a comb. A sertéslapocka felhasználási módja nagyon változatos, brassói aprópecsenyéhez, csikós tokányhoz, pörkölthöz, fasírthoz és általában darálva kiváló alapanyag.

Karaj

Elhelyezkedése: A magas fehérjetartalmú karaj a gerinc mentén húzódó szálkás hús. A hosszú karaj a fej felőli, a rövid karaj a farok felőli rész, utóbbi magában foglalja a szűzpecsenyét is. Szinonimája a sertésborda (kicsontozott karaj), illetve a kotlett (csontos karaj).

Mi készülhet belőle? Egyben és szeletben is süthető, sőt, tölteni is lehet. Sokan rántott húst készítenek belőle: ha a kicsit zsírosabb ízvilágot kedveljük, akkor a hosszú karajt válasszuk, míg, ha teljesen zsírmentes húsra vágyunk, akkor a rövid karajt.

Szűzpecsenye

Elhelyezkedése: A szűzpecsenye a sertés legnemesebb, legdrágább része, a rövid karaj alatt, a gerincnél található színhús.

Mi készülhet belőle? Ugyanúgy, mint a karaj többi részét, süthetjük egyben, szeletben (szűzérme) és tölthetjük is

Császárszalonna

Elhelyezkedése: A császárszalonna a sertéskaraj alatt/mellett elhelyezkedő, bordás húsrész.

Mi készülhet belőle? Ebből a részből készülhet többek közt az oldalas, a hasaalja szalonna vagy bacon is, sőt, ennek része a dagadó is.

Comb

Elhelyezkedése: A sertés hátsó csülök felett található, legnagyobb tömegű izomcsoportja.

Mi készülhet belőle? A sovány hús sokoldalúan felhasználható: készülhet belőle pörkölt, kerülhet pl. székelykáposztába, és párolhatjuk, süthetjük is. Csonttal és bőrrel együtt lehet belőle hagyományos füstölt parasztsonka, csont nélkül pedig nyers, érlelt sonka is.

Csülök

Elhelyezkedése: Az első vagy hátsó csülök a sertés lábszára.

Mi készülhet belőle? Legtöbbször pácolva és füstölve találkozunk vele, vagy még nyersen sütésre készen, de felaprítva csülökpörkölt is készülhet ebből a zsírosabb részből. Ha egészben sütjük, érdemes benne hagyni a csontot, mert akkor szaftosabb, ízletesebb marad a hús.

Köröm

Mi készülhet belőle? Tökéletes kocsonyába és pörköltnek is, sőt, a sertéscombból készített pörköltbe is érdemes tenni belőle egy pár félbevágott darabot, mert sűrűbb, szaftosabb lesz tőle a főztünk

Farok

Mi készülhet belőle? Kerülhet kocsonyába, pörköltökbe és káposztás ételekbe is. Lehet füstölt és füstöletlen..