
Tudd, hogy mit veszel a karácsonyi főzéshez: mutatjuk, mi micsoda a sertésen!
A sertéshús hallatán mindenkinek eszébe jut a disznóvágás. A háztáji sertések vágása minden családnál kiemelt esemény volt főképp karácsony előtt és esküvők. A malac és a disznóhús a mai napig az év végi ünnepek egyik legkedveltebb alapanyaga. Nagyon sokan dolgoznak vele, de nem feltétlenül ismerik a részeit, ezért az eladókra, hentesekre hagyatkoznak. Pedig nem árt tudni, hogy az egyes nevezetes részek hol helyezkednek el és milyen étel főzésére alkalmasak. A KOMETA készített egy ábrát, amin megmutatja, pontosan mit hol találni a disznóban és tippeket is adnak az elkészítéshez.
Fotó: KOMÉTA
Fej
Mi készülhet belőle? A fejhús nemcsak disznósajtba és kocsonyába, de akár raguba is kerülhet.
Tarja
Elhelyezkedése: A sertés nyaki része a tarja, a fej után felül helyezkedik el.
Mi készülhet belőle? Szaftos, zsírral átszőtt hús, emiatt kifejezetten ízletes, leginkább sütésre alkalmas.
Lapocka
Elhelyezkedése: A lapocka a sertés mellső combja, az állat első lábának felső része.
Mi készülhet belőle? A bőr és szalonna réteg alatt található hús inasabb, mint a comb. A sertéslapocka felhasználási módja nagyon változatos, brassói aprópecsenyéhez, csikós tokányhoz, pörkölthöz, fasírthoz és általában darálva kiváló alapanyag.
Karaj
Elhelyezkedése: A magas fehérjetartalmú karaj a gerinc mentén húzódó szálkás hús. A hosszú karaj a fej felőli, a rövid karaj a farok felőli rész, utóbbi magában foglalja a szűzpecsenyét is. Szinonimája a sertésborda (kicsontozott karaj), illetve a kotlett (csontos karaj).
Mi készülhet belőle? Egyben és szeletben is süthető, sőt, tölteni is lehet. Sokan rántott húst készítenek belőle: ha a kicsit zsírosabb ízvilágot kedveljük, akkor a hosszú karajt válasszuk, míg, ha teljesen zsírmentes húsra vágyunk, akkor a rövid karajt.
Szűzpecsenye
Elhelyezkedése: A szűzpecsenye a sertés legnemesebb, legdrágább része, a rövid karaj alatt, a gerincnél található színhús.
Mi készülhet belőle? Ugyanúgy, mint a karaj többi részét, süthetjük egyben, szeletben (szűzérme) és tölthetjük is
Császárszalonna
Elhelyezkedése: A császárszalonna a sertéskaraj alatt/mellett elhelyezkedő, bordás húsrész.
Mi készülhet belőle? Ebből a részből készülhet többek közt az oldalas, a hasaalja szalonna vagy bacon is, sőt, ennek része a dagadó is.
Comb
Elhelyezkedése: A sertés hátsó csülök felett található, legnagyobb tömegű izomcsoportja.
Mi készülhet belőle? A sovány hús sokoldalúan felhasználható: készülhet belőle pörkölt, kerülhet pl. székelykáposztába, és párolhatjuk, süthetjük is. Csonttal és bőrrel együtt lehet belőle hagyományos füstölt parasztsonka, csont nélkül pedig nyers, érlelt sonka is.
Csülök
Elhelyezkedése: Az első vagy hátsó csülök a sertés lábszára.
Mi készülhet belőle? Legtöbbször pácolva és füstölve találkozunk vele, vagy még nyersen sütésre készen, de felaprítva csülökpörkölt is készülhet ebből a zsírosabb részből. Ha egészben sütjük, érdemes benne hagyni a csontot, mert akkor szaftosabb, ízletesebb marad a hús.
Köröm
Mi készülhet belőle? Tökéletes kocsonyába és pörköltnek is, sőt, a sertéscombból készített pörköltbe is érdemes tenni belőle egy pár félbevágott darabot, mert sűrűbb, szaftosabb lesz tőle a főztünk
Farok
Mi készülhet belőle? Kerülhet kocsonyába, pörköltökbe és káposztás ételekbe is. Lehet füstölt és füstöletlen.
.