barna péksüteménybe harap egy nő

Napi 500 forintból karban tudod tartani a szívedet - mutatjuk, hogyan!

Egy új angol kutatás szerint egyik kedvelt gyümölcsünk nagyon jó hatással van a szív egészségére.


A londoni King’s College tápanyag-tudományi intézetének munkatársai a minap egy érdekes tanulmányt közöltek a Food & Function című folyóiratban – olvasható a sciencedaily.com cikkében. A publikációjuk alapját képező vizsgálatban 45 egészséges férfinak adtak 100 grammnyi gyümölcsnek megfelelő áfonyaport, illetve teljesen hatástalan placebót egy hónapon keresztül.

Mindeközben az áramlás indukálta dilatáció nevű értéket figyelték (FMD = flow-meditated dilation), ami a tudomány mai állása szerint elég jól képes előre jelezni a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulását.

A mérőszám ugyanis azt mutatja meg, mennyire rugalmasan tudnak tágulni az erek, ha a véráramlás fokozódik, vagyis megnő a vér mennyisége az erekben.

A londoni intézet szakemberei arra jutottak, már egy hónap után jelentős javulás állt be az értékekben azoknál a kísérleti alanyoknál, akik az áfonya koncentrátumot kapták. „Az áfonya által növekszik a vérben a polifenolok és az anyagcseretermékek aránya, ez pedig az értékek javulását vonja maga után. Ezt látva azt kell mondanunk, az áfonya rendszeres, napi fogyasztásával megelőzhetők a szív- és érrendszeri megbetegedéseket” – vonta le a következtetést Dr. Ana Rodriguez-Mateos, a tanulmány vezető szerzője.

100 gramm-125 gramm áfonya, dobozos kiszerelésben számos áruházláncban 500 forintért megvásárolható, vagyis ennyit kell költened naponta a szíved egészségéért.

Ha megteheted, ne késlekedj, szerintünk megéri!