egy szőke hajú nő sárga kabátban
Fotó: Hanhalo Yehor / Shutterstock

Nézd meg, mit esznek a világ legboldogabb emberei!

Mindig is tudni szeretted volna, milyen ételeket fogyasztanak a világ legboldogabb emberei? Akkor jó helyen jársz, mert rátaláltunk a különleges étrendre.


A minap egy érdekes cikkre bukkantunk rá a bonappetit oldalán, amiben a világ legboldogabb országairól szóló kutatásról írtak. Mint az írásból kiderült, különleges kapocs van az étrend és a boldogság között...Íme!

Ez is érdekelhet: A magyarok kedvence is ott a legegészségesebb halak között!

Kik a legboldogabbak?

emberek sarki f\u00e9ny

Fotó: jennywonderland / Shutterstock


A legfrissebb World Happiness Report alapján Finnország, Dánia és Izland a világ három legboldogabb országa (Magyarország a 51. helyen áll).

A tanulmányt készítők számos tényezőt figyelembe vettek a jelentés elkészítésekor, beleértve az jövedelmet, a korrupció mértékét és a várható élettartamot. Ezekben nagyon erősek a skandináv országok, így a felmérésben mindegyikük magas pontszámot kapott.

A három dobogós országban azonban akad még egy közös dolog: az étrendjük.
lazac \u00e9s keny\u00e9r

Lazac, egy nagy kedvenc északon

Fotó: Mateusz Gzik / Shutterstock


Bár az étkezési szokások nem szerepeltek a jelentésben, a mentális egészség igen, a kettő pedig szorosan kapcsolódik egymáshoz.

A kutatások azt mutatják, hogy a finomított szénhidrátokkal teli élelmiszerek megnövelik a stresszhormonnak is nevezett adrenalin szintjét, míg a joghurtban és zsíros halakban gazdag étrend (mindkettő alapvető fontosságú az északi konyhában) segít a depresszió megfékezésében, sőt visszafordításában.

Az új skandináv konyha


A 2000-es évek közepén a Noma (a világ egyik leghíresebb és szakmai berkekben egyik legjobbnak tartott étterme Koppenhágában) séfjei, nvezetesen Claus Meyer (dán szakács és televíziós műsorvezető) és René Redzepi (a Noma étterem séfje és társtulajdonosa) fektették le az új skandináv konyha alapjait, ami sok szempontból hasonlít az egészséges mediterrán étrendre.

hal szeletek, olaj \u00e9s citrom

Fotó: Foodio / Shutterstock


Mindkettő a teljes kiőrlésű gabonákat, a friss gyümölcsöket, zöldségeket, egészséges olajokat és halakat helyezi fókuszba. Nem számít különlegesnek, ha egy izlandi iskola menzáján a gyerekek akár heti háromszor-négyszer is halat fogyasztanak ebédre.

egy t\u00e1l joghurt \u00e9s gy\u00fcm\u00f6lcs\u00f6k

Fotó: Angelika Heine / Shuttertsock


De hol "terem" olívaolaj és joghurt Izlandon? Röviden, sehol. Míg a görögöknek például ezek az élelmiszerek kéznél vannak, addig az izlandiak repceolajat és skyrt fogyasztanak, amik ugyanolyan egészségesek, mint távoli görög rokonaik. A skyr egyébként egy nagyon lágy, szinte krémsajtszerű tejtermék, ami nagyon hasonlít az általunk ismert joghurthoz.

Fotó: Andrei Stepanov / Shutterstock


Kristen Rasmussen, a University of California professzora és a skandináv étrend szakértője szerint nem mindenki tud úgy étkezni, mint az izlandiak, mivel elég nehéz rénszarvasmájat, farkashalat (az egyik legfinomabb tengeri alapanyag) vagy éppen varjúbogyót (Izlandon őshonos örökzöld) beszerezni a sarki kisboltban...

Ám a kutató szerint már az is sokat számít, ha a helyi termelők minőségi portékáit fogyasztod.

Másik jó lehetőség a javításra az ebéd elfogyasztásának helye. Semmiképpen a munkaállomásodon, vagyis az íróasztalnál tedd, ülj ki egy parkba, kávézóba vagy egy étterembe, és add meg a módját a nap legfontosabb étkezésének.