
Azt hiszed, bírod a csípőset? A világ 5 legcsípősebb konyháját itthon is megkóstolhatod!
Tesztelnéd a tűrőképességed határait? Mutatunk öt külföldi országot, ahol a legcsípősebb ételeket fogyasztják a helyiek – de nem kell elutaznod se, hiszen itthon is kipróbálhatod őket egy kis utánajárással.
Ez is érdekelhet, ha szereted a csípőset: A világ legcsípősebb csilipaprikái
Szecsuan / Kína
Fotó: Shutterstock
A kínai konyha csípős, de a szecsuáni régióban a legcsípősebb.
Itt nem sajnálják a zöld és piros chilit (és chiliolajat) az ételekből! Ezenfelül a szecsuáni bors csak fokozza a szájzsibbasztó érzést.
A klasszikus fűszeres ételek közé tartozik a mapo tofu, a Gong Bao csirke és a Dan Dan tészta – a legnagyobb kihívás mégis a hot pot, azaz a „forró fazék", ami után egy hétig garantáltan izzadni fogsz.
Olvasd el ezt is! 4 ital, amivel semlegesítheted a szádban a csípős ételeket
Mexikó
Fotó: Shutterstock
Mexikó gyakran vezeti a legcsípősebb ételek listáját, a chilit még desszertekben és gyümölcsökkel is használják.
Innen származik a csilipaprika is, és több mint száz féle chilit különböztetnek meg, például poblano, jalapeño, habanero és tabasco. A felhasználásuk módja is különböző: alkalmazzák sült, füstölt, szárított, pépesített vagy nyersen aprított hozzávalóként is.
A füstölt chiliport és a savanyított jalapeñót fűszerként használják – ezek számodra sem lehetnek ismeretlenek.
Dél-Korea
Fotó: Shutterstock
A hosszú, hideg telek átvészeléséhez elengedhetetlenek a forró ételek Dél-Koreában. A csilipaprikából készült szósz a helyi pörköltek és más ételek szerves részét képezi, míg más finomságok, például a pibimbap mellé mustárt szervíroznak.
A kimcshi köreteket is chilivel ízesítik, aminek a legcsípősebb verziója a kimcshi ccsige nevű csípős pörkölt . A koreaiak kedvelik a savanyított zöld chilit is, olyannyira, hogy gyakran használják palacsinták töltelékeként is.
Thaiföld
Fotó: Shutterstock
Mint a legtöbb tengerentúli konyha, a thai konyha is visszavesz a csípősségből, ha nem hazai terepen van.
Az autentikus thai ételeket viszont kifejezetten merészen megszórják chilivel, például a zöld curryben, vagy a még csípősebb vörös curryben és a Tom Yum levesben is – utóbbiba egyébként a szupercsípős madárszem chilit teszik.
De a thai konyhában még a saláták is csípnek, a kua kling pedig igazi kihívás még annak is, aki habzsolja a csípős ételeket.
Ha nem szereted az extrán csípős ételeket, azt ajánljuk, óvakodj az északkeleti Iszán régiótól, ahol a legintenzívebb a chilihasználat!
Dél-India
Fotó: Shutterstock
A chili Amerikából származik, de az indiai konyhát nehéz lenne elképzelni nélküle, és ez különösen igaz a zöld chilire.
Az ország minden részén találunk csípős ételeket, de minél délebbre megyünk, annál csípősebb fogásokba botlunk. A goai vindaloo például híresen nagy kihívást jelent, de a 65-ös csirke és a masala dosa szintén üt!
- Snoop Dogg erre a csípős szószra esküszik - Vince ›
- Egy nap, egy recept: csípős csirkeszárnyak - Vince ›
- Hogy készül a Tabasco chilipaprika szósz? - VIDEÓ - Vince ›
- Gasztrolegek: miért a pirospaprika a kedvenc fűszerünk? - Vince ›
- Ez a világ 8 legcsípősebb csilipaprikája - Vince ›
- Túl csípős az étel? Ezeket az italokat enyhítheted az érzést! - Vince ›