csípős vindaloo goa indiai étel
Fotó: Shutterstock

Azt hiszed, bírod a csípőset? A világ 5 legcsípősebb konyháját itthon is megkóstolhatod!

Tesztelnéd a tűrőképességed határait? Mutatunk öt külföldi országot, ahol a legcsípősebb ételeket fogyasztják a helyiek – de nem kell elutaznod se, hiszen itthon is kipróbálhatod őket egy kis utánajárással.


Ez is érdekelhet, ha szereted a csípőset: A világ legcsípősebb csilipaprikái

​Szecsuan / Kína

sichuan hotpot chili

Fotó: Shutterstock

A kínai konyha csípős, de a szecsuáni régióban a legcsípősebb.

Itt nem sajnálják a zöld és piros chilit (és chiliolajat) az ételekből! Ezenfelül a szecsuáni bors csak fokozza a szájzsibbasztó érzést.

A klasszikus fűszeres ételek közé tartozik a mapo tofu, a Gong Bao csirke és a Dan Dan tészta – a legnagyobb kihívás mégis a hot pot, azaz a „forró fazék", ami után egy hétig garantáltan izzadni fogsz.

​Mexikó

mexik\u00f3i \u00e9telek

Fotó: Shutterstock

Mexikó gyakran vezeti a legcsípősebb ételek listáját, a chilit még desszertekben és gyümölcsökkel is használják.

Innen származik a csilipaprika is, és több mint száz féle chilit különböztetnek meg, például poblano, jalapeño, habanero és tabasco. A felhasználásuk módja is különböző: alkalmazzák sült, füstölt, szárított, pépesített vagy nyersen aprított hozzávalóként is.

A füstölt chiliport és a savanyított jalapeñót fűszerként használják – ezek számodra sem lehetnek ismeretlenek.

​Dél-Korea

d\u00e9l-korea kimchi t\u00e1lak

Fotó: Shutterstock

A hosszú, hideg telek átvészeléséhez elengedhetetlenek a forró ételek Dél-Koreában. A csilipaprikából készült szósz a helyi pörköltek és más ételek szerves részét képezi, míg más finomságok, például a pibimbap mellé mustárt szervíroznak.

A kimcshi köreteket is chilivel ízesítik, aminek a legcsípősebb verziója a kimcshi ccsige nevű csípős pörkölt . A koreaiak kedvelik a savanyított zöld chilit is, olyannyira, hogy gyakran használják palacsinták töltelékeként is.

​Thaiföld

tom yum thai leves

Fotó: Shutterstock

Mint a legtöbb tengerentúli konyha, a thai konyha is visszavesz a csípősségből, ha nem hazai terepen van.

Az autentikus thai ételeket viszont kifejezetten merészen megszórják chilivel, például a zöld curryben, vagy a még csípősebb vörös curryben és a Tom Yum levesben is – utóbbiba egyébként a szupercsípős madárszem chilit teszik.

De a thai konyhában még a saláták is csípnek, a kua kling pedig igazi kihívás még annak is, aki habzsolja a csípős ételeket.

Ha nem szereted az extrán csípős ételeket, azt ajánljuk, óvakodj az északkeleti Iszán régiótól, ahol a legintenzívebb a chilihasználat!

​Dél-India

dosa indiai keny\u00e9r

Fotó: Shutterstock

A chili Amerikából származik, de az indiai konyhát nehéz lenne elképzelni nélküle, és ez különösen igaz a zöld chilire.

Az ország minden részén találunk csípős ételeket, de minél délebbre megyünk, annál csípősebb fogásokba botlunk. A goai vindaloo például híresen nagy kihívást jelent, de a 65-ös csirke és a masala dosa szintén üt!

(traveller)