egy idős nő keze

Szereted az olívát, a vörösbort és a csokit? Nagyon jó hírünk van számodra!

A világ legidősebb embere pár egyszerű élelmiszernek tulajdonította a hosszú élet titkát. Most egy friss tudományos kutatás is alátámasztotta az idős hölgy "kúrájának" sikerét.A brit székhelyű Eden's Gate cég egy közelmúltban végzett kutatása a világ legidősebb embereinek az életmódját tanulmányozta, ezen keresztül próbálták meg feltárni a hosszú élet titkát. A tanulmány eredményeit a mashed cikke foglalta össze, most veled is szeretnénk megosztani a legfontosabb tanulságokat. Íme!

Ez is érdekelhet: Egyetlen ital a hosszú élet titka – állítja a 108 éves nő

Hogyan zajlott a kutatás?

egy id\u0151s n\u0151 \u00fcl a padon

Fotó: Andreea Popa / Unsplash


A kutatók 6 olyan ember életmódját és étrendjét vizsgálták meg, akik 100 évnél magasabb kort értek meg.

A megfigyelések eredményei szerint négy fő tényező határozza meg a hosszú életet: a mozgás, a társadalmi-gazdasági állapot, a stressz szintje és az étkezési szokások. Ezek közül az utolsó, vagyis az étrend az, amit a leginkább kontrollálhatsz.
egy lazac szelet sp\u00e1rg\u00e1val

Fotó: micheile .com / Unsplash


Szerencsére a szakértők úgy gondolják, rengeteg olyan étel akad, ami segít a hosszú élet elérésében.

Ilyenek például az egészséges diófélék és az Omega-3 tartalmú halak. Ezek az élelmiszerek mind olyan alapvető tápanyagokat biztosítanak a szervezet számára, amik erősítik az immunrendszert és karban tartják a szívet.

A világ legidősebb embere


Az Eden's Gate tanulmánya különösen nagy figyelmet szentelt a kutatás legidősebb alanyára, a francia Jeanne Louise Calment-re, aki 1875-ben született és 1997-ben hunyt el.

A világon bizonyítottan a legtöbbet (egészen pontosan 122 évet és 164 napot) élt, a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült hölgy úgy gondolta, a hosszú élet titka az olívaolaj, ami valóban telis-tele van egészséges zsírokkal és antioxidánsokkal. Ezenkívül védelmet nyújt a szívbetegségek ellen és csökkenti a szélütés esélyét.

egy ember v\u00f6r\u00f6s boros poharat tart a kez\u00e9ben

Fotó: 🇨🇭 Marcel Gross | @marcelgross.ch / Unsplash


Calment étrendjének másik kulcsfontosságú eleme a vörösbor volt, ami mértékkel fogyasztva szintén jótékony hatással van a szervezetre, emellett pedig antioxidánsokkal teli.
bonbonok egym\u00e1s mellett egy t\u00e1lon

Fotó: Kyaw Tun / Unsplash


Végül de nem utolsó sorban: a csokoládé szerelmesei is örülhetnek, ugyanis kedvenc édességük akár évekkel is meghosszabbíthatja az életet.

A vörösborhoz hasonlóan a csokoládé is segít megőrizni a szív egészségét, sőt még az immunrendszert is erősíti. Ennek örömére önts egy finom vöröset magadnak, csepegtess egy kis olívaolajat az ebédedre, majd egyél egy kis csokoládét desszertnek.