kislány szürke pólóban kenyeret tart a kezében

Figyelem! Kukacot, műanyagot és fagyállót találtak 3 élelmiszerben!

Meglepő dolgok kerültek elő élelmiszereinkből.


Az élelmiszer nagy üzlet, ennek megfelelően sajnos megy az ügyeskedés a drága összetevők olcsóbbra cserélésével, vagy éppen egyes vélekedések szerint nem túl „emberbarát” technológiák bevetésével. Korábban már írtunk egy cikket arról, hogy kígyómakrélát, faforgácsot vagy éppen papírt találtak élelmiszerben.

Ezúttal a listverse.com listájából szemezgettük ki a legelképesztőbbeket. Elég rossz belegondolni, hogy kukaccal, műanyaggal és fagyállóval is találkozhatunk az ételeinkben - ráadásul ez egyáltalán nem mindig szabálytalan. Nem állítjuk, hogy itthon is megtörténhet, csak arra biztatunk, légy résen, olvasd el mindig az összetevőket, illetve figyeld a híreket, hogy éppen mit hívnak vissza szennyeződések, fertőzések miatt.

Kukac a gombában

A kukac szereti a gombát, annyira, hogy az USA élelmiszerbiztonsági szervezete, az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal csak akkor lép akcióba a forgalmazó ellen, ha 100 grammban húsznál több kukacot találni, vagy ha a kukacok mérete meghaladja a 2 millimétert. Ezen értékek alatt tehát minden rendben van a tengerentúli hatóság szerint.

A rugalmasságot növelő műanyag a pékáruban

feh\u00e9r keny\u00e9r barna v\u00e1g\u00f3deszk\u00e1n

Fotó: Laura Ockel / Unsplash

Európában már betiltották az azodikarbonamidot (ADA), ami anno E927-ként szerepelt az összetevők listáján. Az adalékanyagot a kenyerek, hamburger zsemlék és egyéb pékáruk rugalmasabbá tételére használták – de ugyanerre használják a gumiiparban, a matracoknál és a cipőtalpaknál is. Egyes vizsgálatok szerint asztmát és bőrirritációt okozhat, az USA-ban ezért különböző csoportok évek óta lobbiznak azért, hogy betiltsák az élelmiszeriparban.

Fagyálló sütemény keverékben

A 90-es években a borokban talált fagyálló miatt kitört botrány hatására újult meg teljesen az osztrák borágazat. A fagyálló egyik fő hatóanyaga a propilén glikol meglepő módon nincs az élelmiszerek tiltólistáján, csak a mennyisége limitált. Szerencsére ritkán fordul elő, hogy túllépik a határértéket: 2014-ben Skandináviában találtak szennyezett whiskey-ket. Mennyiségtől függően bőrirritációt, kipirosodást, de ér- és idegrendszeri problémákat is okozhat. Az élelmiszeriparban egyébként a nedvesség megkötésére használják főleg sütemény keverékeknél, fagylaltoknál és édesítőszereknél.