
Figyelem! Kukacot, műanyagot és fagyállót találtak 3 élelmiszerben!
Meglepő dolgok kerültek elő élelmiszereinkből.
Az élelmiszer nagy üzlet, ennek megfelelően sajnos megy az ügyeskedés a drága összetevők olcsóbbra cserélésével, vagy éppen egyes vélekedések szerint nem túl „emberbarát” technológiák bevetésével. Korábban már írtunk egy cikket arról, hogy kígyómakrélát, faforgácsot vagy éppen papírt találtak élelmiszerben.
Olvasd el ezt is! 9 élelmiszer, amit a lejárati idő után is megehetsz
Ezúttal a listverse.com listájából szemezgettük ki a legelképesztőbbeket. Elég rossz belegondolni, hogy kukaccal, műanyaggal és fagyállóval is találkozhatunk az ételeinkben - ráadásul ez egyáltalán nem mindig szabálytalan. Nem állítjuk, hogy itthon is megtörténhet, csak arra biztatunk, légy résen, olvasd el mindig az összetevőket, illetve figyeld a híreket, hogy éppen mit hívnak vissza szennyeződések, fertőzések miatt.
Kukac a gombában
A kukac szereti a gombát, annyira, hogy az USA élelmiszerbiztonsági szervezete, az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal csak akkor lép akcióba a forgalmazó ellen, ha 100 grammban húsznál több kukacot találni, vagy ha a kukacok mérete meghaladja a 2 millimétert. Ezen értékek alatt tehát minden rendben van a tengerentúli hatóság szerint.
A rugalmasságot növelő műanyag a pékáruban
Fotó: Laura Ockel / Unsplash
Európában már betiltották az azodikarbonamidot (ADA), ami anno E927-ként szerepelt az összetevők listáján. Az adalékanyagot a kenyerek, hamburger zsemlék és egyéb pékáruk rugalmasabbá tételére használták – de ugyanerre használják a gumiiparban, a matracoknál és a cipőtalpaknál is. Egyes vizsgálatok szerint asztmát és bőrirritációt okozhat, az USA-ban ezért különböző csoportok évek óta lobbiznak azért, hogy betiltsák az élelmiszeriparban.
Fagyálló sütemény keverékben
A 90-es években a borokban talált fagyálló miatt kitört botrány hatására újult meg teljesen az osztrák borágazat. A fagyálló egyik fő hatóanyaga a propilén glikol meglepő módon nincs az élelmiszerek tiltólistáján, csak a mennyisége limitált. Szerencsére ritkán fordul elő, hogy túllépik a határértéket: 2014-ben Skandináviában találtak szennyezett whiskey-ket. Mennyiségtől függően bőrirritációt, kipirosodást, de ér- és idegrendszeri problémákat is okozhat. Az élelmiszeriparban egyébként a nedvesség megkötésére használják főleg sütemény keverékeknél, fagylaltoknál és édesítőszereknél.