lila szilárd sütemény fehér tányéron, körülötte fekete bogyók
Fotó: PuzzlePix

Egy nap egy recept: duplán áfonyás parfé

Fenséges házi parfé sok-sok áfonyával. Fagyasztott gyümölcsből is elkészíthető, így tulajdonképpen négy évszakos az édesség.



Hozzávalók

  • 500 ml tejszín (35%-os)
  • 5 tojás
  • 1/2 teáskanál só
  • 150 g porcukor
  • 500 g áfonya
  • 1 teáskanál vaníliaőrlemény

Így készül

  1. A tojásokat só és vanília hozzáadásával habosítani kezdjük, majd vízgőz felett folytatjuk tovább, miközben evőkanalanként adjuk hozzá a porcukrot. A habossá és könnyűvé vált krémünket hűlni tesszük.
  2. 400 g áfonyát pürésítünk, a tejszínből pedig félkemény habot verünk. A szobahőmérsékletű krémhez hozzákeverjük az áfonyapürét, majd laza mozdulatokkal hozzáforgatjuk a tejszínt, végül pedig az áfonyaszemeket.
  3. Az egészet egy 2 literes pástétomformába vagy 2 őzgerincformába töltjük úgy, hogy a formák bélelésére használt fóliát a tetejére is rá tudjuk hajtani.
  4. Egy órára hűtőbe, majd egy éjszakára mélyhűtőbe helyezzük.