két idős ember sakkozik
Fotó: Vlad Sargu / Unsplash

Ettől a bogyós gyümölcstől 3 hónap alatt jobb lesz a memóriád!

Csak ezt a vörös bogyós gyümölcsöt kell enned, ha egész életen át szellemileg friss akarsz maradni.


Az elfogyasztott ételek hatással vannak az agyra, mindkét irányba: bizonyos élelmiszerek növelik, másikak viszont éppenséggel csökkentik a szellemi kapacitásunkat. A vörös áfonyáról most végre kiderült, melyik kategóriába tartozik. Íme!

Olvasd el ezt is! Ezt egyél, ha jó eredményt akarsz az intelligencia teszten

emberek s\u00e9t\u00e1lnak az utc\u00e1n

Fotó: Timon Studler / Unsplash


A Frontiers in Nutrition folyóiratban megjelent tanulmány készítésekor a kutatók 50 és 80 év közötti felnőttekből álló csoport kognitív funkcióit vizsgálták 12 héten keresztül. A résztvevők étrendje vörös áfonyaporral lett kiegészítve.

A vizsgálatok során az derült ki, hogy az áfonyával "etetett" embereknek javult a memóriája.
egy f\u00e9rfi mikroszk\u00f3p el\u0151tt \u00fcl

Fotó: Lucas Vasques / Unsplash


A tanulmány szerzője, Dr. David Vauzour, az East Anglia's Norwich Medical School tudományos főmunkatársa az eatthis oldalnak adott interjút, amiben így nyilatkozott.

A kísérlet eredményei nagyon ígéretesek, bár még további vizsgálatokra van szükség annak megállapítására, a gyümölcs segít-e például az olyan neurodegeneratív betegségek megelőzésében, mint az Alzheimer- vagy a Parkinson-kór.

napt\u00e1r sz\u00ednes sz\u00e1mokkal

Fotó: Towfiqu barbhuiya / Unsplash


Dr. David Vauzour hozzátette, hogy a tanulmány azon eredményei, amik az áfonyás étrend-kiegészítő használatának időtartamára vonatkoznak, nagyon biztatóak, ugyanis 12 hét (3 hónap) igen rövid időnek számít, márpedig ennyi idő alatt már javulás állt be.

k\u00e9t id\u0151s ember \u00fcl a padon

Fotó: Matt Bennett / Unsplash


Az azonban még kérdéses, hogy vajon ezek a pozitív hatások megjelennek-e olyan embereknél is, akiknél már elkezdődött a leépülés, vagyis hogy a folyamat visszafordítható-e a gyümölcs által.

Abban egyetértenek a szakemberek, hogy megelőzés miatt mindenképpen érdemes a vörös áfonyát beépíteni az étrendedbe.
keny\u00e9r szelet lazaccal

Fotó: Max Griss / Unsplash


Az étrend átalakítása természetesen nagy feladat, így az elején inkább koncentrálj arra, hogy egyre több "agybarát" ételt fogyassz. A sós rágcsálnivalókat például lecserélheted diófélékre és bogyós gyümölcsökre. Később pedig hagyd el a fehér kenyeret és fogyassz inkább teljes kiőrlésűt, illetve kezdj el omega-3 zsírsavat tartalmazó lazacot enni.