egy nő salátát eszik fehér tányérból
Fotó: RossHelen / Shutterstock

Ha megtudod, milyen hatása van a vega étrendnek, lehet, te is leszoksz a húsról

Azt már eddig is tudni lehetett, hogy a vitaminban dús vegetáriánus étrend erősíti a szervezetünket, ám most kiderült, egy súlyos betegségtől is megvéd minket!Magyarországon évente 40-50 ezer ember kap stroke-ot, ami ráadásul minden harmadik beteg számára végzetesnek bizonyul. A bostoni Brigham and Women’s Hospital új kutatása szerint azonban akad megoldás ennek a súlyos betegségnek a megelőzésére.

Ez is érdekelhet: 7 ital, amiről nem gondolnád, hogy szívbetegséget okozhat

z\u00f6lds\u00e9gek \u00e9s gy\u00fcm\u00f6cs\u00f6k

Fotó: ja ma / Unsplash


Ha szeretnéd csökkenteni a stroke kockázatát, akkor ennek az egyik legjobb módja, ha több gyümölcsöt, zöldséget és más egészséges növényi táplálékot fogyasztasz - áll a Neurology című szaklapban közzétett publikációjukban, amit a guysandgoodhealth szemlézett a minap. Ami pedig a legfontosabb, hogy vissza kell szorítanod a hús és egyéb állati termékek fogyasztását. A tanulmány szerint a növényi alapú étrend csökkentheti a szélütés esélyét és lassítja a szinte elkerülhetetlen időskori leépülést.

A korábbi kutatások a növényi alapú étrendek előnyeit vizsgálták, a mostani ezzel szemben a különböző étrendek minőségére összpontosított.

Nem minden növényi alapú étrend egészséges, hiszen úgy is lehetünk vegetáriánusok, hogy egész nap tésztát és süteményt fogyasztunk

– jegyzi meg Kathryn M. Rexrode, a tanulmány vezető szerzője és a bostoni Brigham and Women’s Hospital orvosa.

orvsok dolgoznak be\u00f6lt\u00f6zve

Fotó: Piron Guillaume / Unsplash


Dr. Rexrode és munkatársai több mint 200 ezer férfi és nő étrendjét kísérték figyelemmel 20 éven keresztül. Az elvégzett vizsgálatok alapján megállapították, hogy azoknál az embereknél, akik főként gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát, hüvelyeseket (például babot) és dióféléket fogyasztottak, 10 százalékkal csökkent a stroke kockázata. Ezzel szemben azoknál, akik feldolgozott és finomított gabonát (például fehér tésztát és rizst), a szervezetben gyorsan cukorrá alakuló burgonyát, gyümölcslevet és cukros italokat fogyasztottak, azoknál az esetek száma hozta az átlagot.

Ha az Egyesült Államokban mindenki növényi alapú étrendet követne, akkor évente körülbelül 80 ezer agyvérzéssel kevesebbet regisztrálhatnánk. Orvosként már sokszor láttam a szélütés pusztító hatását, hogy mit tesz az egyénekkel és a családokkal. Az új eredményeket látva nagyon fontos, hogy az egészséges étrendre összpontosítsunk

– mondja Dr. Rexrode.