egy nő alufóliát tart a kezében
Fotó: Sergiy Kuzmin / Shutterstock

5 dolog, amit soha ne csinálj az alufóliával!

Süthetsz alufólián süteményt? Kibélelheted vele a sütő alját? Ezekre az égető kérdésekre is választ kapsz a cikkből, illetve arra is fény derül, hogy mire tilos használni.


A thekitchn.com oldalán bukkantunk rá arra az érdekes cikkre, amiben felsorolnak 5 dolgot, amit semmilyen körülmények között nem szabad az alufóliával csinálni. Mivel a legtöbb magyar háztartásban fellelhető az alumíniumfólia, ezért úgy gondoltuk, hogy ezekről neked is tudnod kell.

Ez is érdekelhet: Mi történik, ha alufóliát dobsz a mosogatógépbe? Megmutatjuk! VIDEÓ

1. Ne tedd a mikróba

mikr\u00f3 s\u00fct\u0151 egy konyh\u00e1ban

Fotó: JOSBRA design / Unsplash


Talán ez a legevidensebb, de egy kis emlékeztető azért nem árt. Soha,semmilyen körülmények között ne tegyél olyan ételt a mikróba, ami fóliával van lefedve. A papírral vagy az üveggel ellentétben a fémen nem hatolnak át az elektromágneses hullámok, így visszaverődnek – ez szikrákat és lángokat eredményez, amik károsítják a mikrót, vagy ami még rosszabb, tüzet okoznak.

2. ​Ne süss rajta kekszet

kekszek egy s\u00fct\u0151pap\u00edron

Fotó: Food Photographer | Jennifer Pallian / Unsplash


Ha a tepsit alumíniumfóliával béleled ki, akkor a kekszek alja gyorsabban megsül, ami végül egyenetlen sütést eredményez. A fólia helyett használj sütőpapírt, szilikon sütőlapot, vagy egy igazán jó tapadásmentes spray-t.

3. ​Ne béleld ki vele a sütő alját

tepsin kekszek s\u00fct\u0151pap\u00edrral

Fotó: Andrew Valdivia / Unsplash


Nem javasolt, hogy alufóliát használj a sütő aljának kibélelésére, mert az így kialakuló "hősokk" károsíthatja a berendezést. Használj egy másik tepsit, vagy esetleg egy ultra vastag alufóliát, amit viszont a sütőrácsra terítesz. Így biztosított marad a hőkeringés, és a cseppeket is felfogja a fólia.

4. ​Ne használd savas ételekhez

paradicsom sz\u00f3sz egy ed\u00e9nyben

Fotó: Food Photographer | Jennifer Pallian / Unsplash


A savas ételek (például a paradicsom, a paradicsomszósz és a savban gazdag gyümölcsök) kölcsönhatásba lépnek az alumíniummal. Ezekhez az ételekhez jobb, ha műanyag fóliát vagy üvegedényt használsz.

5. ​Ne dobd ki azonnal

hamburger egy aluf\u00f3li\u00e1ban

Fotó: Oscar Söderlund / Unsplash


Ha az alumíniumfólia elég tiszta és nem gyűrött, akkor újrahasznosítható.