citromok
Fotó: Rebecca KcKenna / unsplash

​Veszélyben az egyik legnépszerűbb citromfajta

Az egyik legnagyobb, legzamatosabb és legsavasabb olasz citromfajta az Amalfi-partokról származik. Most azonban veszélyben van.


Az utóbbi években megváltozott a part látképe a turistahadak és az általuk okozott urbanizációnak köszönhetően, és ennek a citromtermelők isszák meg a levét. A változásban az éghajlatváltozás is közrejátszott − tájékoztat a Roadster.

A helyszínre érkező utazókat ki kell szolgálni, ezért a helyiek az egykor citromteraszként működő területeken is szálláshelyeket és vendéglátóegységeket hoztak létre.

Ha ez még nem lenne elég káros a termelőkre nézve, az Amalfi-partoknál is megemelkedett a hőmérséklet is az éghajlatváltozás következtében, ez pedig gyakori tűzesetekhez vezet a citrom-ligetekben.

Amalfi partja

Fotó: Ricardo Gomez Angel / unsplash

De nem csak a meleg okoz éghajlati problémákat a régió termesztőinek, a citromfáknak az egyre intenzívebb esőzések okozta sárcsuszamlások sem segítenek.

Az Experience Amalfi Coast szerint a régió új fejlesztésként citromliget-túrákat vezetett be azért, hogy a megnövekedett turistaforgalmat kihasználva hívja fel a figyelmet a problémákra.

Bízzunk benne, hogy ez az újítás segíteni fog az Amalfi-parti termesztőknek és a citrom gazdaságoknak, de nekünk is, mert citrom nélkül lemondhatunk a citromos-pitéről (és még sok minden másról is).