aranytömb

A gyümölcs, amit 200 éve még bérbe adtak mutogatni, ma viszont alig esszük

Festményeken, estélyeken kérkedtek vele, darabja 3 millió forintért cserélt gazdát. Ma ennek töredékéért se nagyon megy.


A hawaii pizza és a konzervek korában már talán nehéz elhinni, de voltak idők, amikor az ananász valódi luxuscikknek számított. Annál is inkább, mert érzékenysége miatt a 19. században csak Dél-Amerikában és a Karib-térségben tudták gazdaságosan termeszteni.

Ritka felbukkanása és különleges kinézete miatt viszont státusz szimbólum lett, előkelő körökben nagy népszerűségnek örvendett, a csúcson mai áron számítva 3 millió forintot is adtak egy példányáért. Sok estélyen az asztal fő díszeként kérkedtek vele és csak akkor ették meg, amikor már rohadásnak indult. Nem véletlen látni sok 18-19. századi portrén az ananászt, amivel újabb bizonyítékát adta a megrendelő a végtelen vagyonának.

Ennél is érdekesebb, hogy a sóvárgó kevésbé tehetősek is hozzájuthattak a gyümölcshöz, mégpedig úgy, ha kibérelték egy éjszakára a gazdagoktól. A kereskedők, mielőtt eladták volna fogyasztásra a kissé már megereszkedett ananászt, bérbe adták a gyümölcsöt.

s\u00e1rga anan\u00e1szok

Fotó: Fiona Smallwood / Unsplash


Ez az állapot a 20. század elejéig tartott: James Dole akkor hozta létre az ananász ültetvényét Hawaii szigetén, ráadásul mindjárt annyit termesztett, hogy gyakorlatilag az egész világot ő látta el. Az ananász ekkor „szürkült bele” végleg a gyümölcsök mezőnyébe.

Éppen a konzerv ananászok megjelenése miatt egyenesen lesajnált gyümölcs lett, pedig egyébként nagyon egészséges. Sok C-vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet tartalmaz viszonylag kis energiatartalom mellett. Segíti az emésztést, megelőzi a gyulladások kialakulását és erősíti az immunrendszer.