szemüveges nő mosolyog és kezét magasba emeli

4 étel, ami hatékonyabb, mint az antidepresszáns gyógyszerek

Újabb kutatások a depressziós esetek egy részét egy bizonyos vitamin hiányával hozzák összefüggésbe.Becslések szerint Magyarországon minden harmadik ember valamilyen fokú depresszióban szenved. Számukra lehet jó hír, hogy úgy tűnik, minden orvosi beavatkozás nélkül csökkenthetők bizonyos mértékig a tünetek. A spring.org.uk minapi cikke szerint ugyanis a depresszió az esetek egy jelentős részében vitaminhiányra vezethető vissza.

Olvasd el ezt is!

A cikk által idézett kutatásban az Oregon State University munkatársai 18 és 25 év közötti amerikai egyetemista lányokat vizsgáltak. Harmaduk orvosi értelemben depresszióval küzdött, az 50 százalékuknak pedig D-vitamin hiánya volt.

Természetesen a kettő között nincs feltétlenül ok-okozati összefüggés, a kutatók azonban nem álltak meg ennél a pontnál. Mivel teljes éven keresztül tartott a kísérlet, minden évszakban újra és újra megvizsgálták a résztvevőket. Ősszel és télen voltak erősebbek a depressziós tünetek, pontosan akkor, amikor napfény hiányában eleve kevesebb D-vitaminhoz jut a szervezet és ezt sokan elfelejtik pótolni egyéb módokon.

A kutatást vezető Dr. Kerr kihangsúlyozta, ez még mindig nem elegendő bizonyíték, a jövőben szükség lesz annak leellenőrzésére is, a fokozott D-vitamin bevitel valóban csökkenti-e a depressziót. Bár nem vagyunk szakértői a témának, az elmondottak alapján valóban lehet összefüggés a D-vitamin ellátottság és a kedélyállapot között, ezért zárásként felsorolunk pár D-vitaminban gazdag élelmiszert. Mivel rengeteg egyéb jótékony hatása van a szervezetre, ezért ártani biztosan nem ártasz azzal, ha az alábbiakat beépíted az étrendedbe:

sajtkock\u00e1k \u00e9s gr\u00e1n\u00e1talma magok sz\u00fcrke asztalon

Fotó: Aliona Gumeniuk / Unsplash

  • tejtermékek
  • halak
  • gomba
  • tojás