barna krém piros bogyókkal üvegtálban
Fotó: Shutterstock

A világ legrégebbi desszertje bőséget hoz mindenkinek, aki elkészíti

Ugyan a csicseriborsó és a bab nem gyakori összetevője a pudingnak, a világ egyik legrégebbi desszertjének mégis alapvető része.

Az iszlám hagyományok szerint az ashure-t Noé családja készítette ünnepi ételként, miután túlélte a nagy özönvizet, és a mai Törökország északkeleti határvidékének peremén, az Ararát-hegyen parthoz ért – ezért is nevezik a desszertet gyakran Noé pudingjának.

A BBC cikke mutatta be részletesebben az ashure történetét, amiből kiderül, hogy a legenda szerint a desszertet a bárkán maradt hozzávalók kombinálásával készítették: tucatnyi különböző gabonafélét, gyümölcsöt, diófélét és hüvelyest is tartalmaz. Az eredmény egy enyhén édes, gazdag és pikáns, gyümölcsös ízvilág, ami forrón elkészítve a zabkására emlékeztet. Hidegen viszont megdermed, és pudingos állagúvá válik.

Nem véletlen, hogy az ashure-t a világ egyik legrégebbi desszertjeként tartják számon, és ma is fontos spirituális jelentőséggel bír Anatóliában, a mai Törökország nagy részét alkotó területen.

A desszert neve arabul 10-et jelent, ami az iszlám naptár első hónapjának, Muharram hónap tizedik napjára utal.

Az ashure ilyenkor kerül a leggyakrabban az asztalra: ebben a hétben főzik a családot, majd szétosztják a barátoknak a szeretet és a bőség terjesztésének érdekében.

Az arab világban az ashure talán a legszimbolikusabb étel: az említett dátum különösen fontos a síita muszlimok számára, de jelentőséggel bír az alevitáknál és a bektasiknál is, mivel Mohamed próféta unokájának, Huszejinnek a mártírhalálát jelképezi – az esemény a síita-szunnita szakadást indította el az iszlámban.

Az ashure szinte magába sűríti az anatóliai konyha legjavát. Olyan összetevők, mint a csicseriborsó és a bab jelenléte mutatja az egyensúly fontosságát, de az ízek, a bőség és a jólét is fontos szereplője a desszertnek, ami megmutatja, mennyire tápláló a gasztronómia a régióban és milyen fontos részét képezi az éléskamra az otthonoknak.

Ezek mindig tele vannak különböző babokkal, lencsékkel, gabonafélékkel és magvakkal.

Törökországban és azon túl is számtalan változata és receptje létezik az ashure-nak, köszönhetően a felhasználható összetevők listájának. általában vegán, tele van tápanyagokkal, és ideális téli desszert, mert egészséges és laktató.

Hozzávalók Noé pudingjához

 • ½ csésze száraz garbanzo bab
 • ½ csésze száraz fehér bab
 • 2 csésze finom bulgur
 • ½ csésze mazsola
 • 15 csésze víz
 • 3 csésze fehér cukor
 • ¼ csésze szárított sárgabarack
 • ¼ csésze narancshéj, apróra vágva
 • 5 egész szegfűszeg

Így készül

 1. Tegyük a garbanzo babot, a fehér babot, a bulgurt és a mazsolát külön tálakba, és öntsük fel vízzel, hogy ellepje.
 2. Hagyjuk állni egy éjszakán át. Másnap a garbanzóbabot és a fehérbabot keverjük össze egy lábasban, és szintén öntsük fel vízzel, hogy ellepje.
 3. Forraljuk fel a vizet; csökkentsük a hőfokot alacsonyra, és fedő alatt főzzük, amíg a bab megpuhul, kb. egy-másfél órán át. Csöpögtessük le a búzát, és tegyük át egy nagy lábasba.
 4. Adjuk hozzá a 15 csésze vizet (3 kvart plusz 3 csésze), és forraljuk fel. A hőfokot csökkentsük, majd főzzük puhára, kb. 15 percig, közben a keletkező habot habozzuk le és dobjuk ki.
 5. Amikor a búza besűrűsödött, keverjük bele a cukrot, és forraljuk fel a keveréket.
 6. Szűrjük le a főtt babot, és adjuk hozzá a búzakeverékhez. Keverjük bele a mazsolát, a sárgabarackot, a narancshéjat és a szegfűszeget. Csökkentsük a hőfokot, és főzzük addig, amíg a keverék besűrűsödik és a gyümölcsök megpuhulnak, kb. 15 percig.
 7. Öntsük a pudingot tálakba. Díszítsük pirított szezámmaggal, apróra vágott dióval, apróra vágott pisztáciával, ribizlivel és fahéjjal.Hagyjuk a pudingot kihűlni, és már tálalhatjuk is!