barna kenyér egy ember kezében
Fotó: Rawpixel.com / Shutterstock

5 pékség, ahol különleges kenyeret vehetsz az augusztus 20-i kenyér ünnepre

Ha nincs kedved az augusztus 20-i kenyér ünnepre sütni, akkor szerezz be egy különleges cipót a cikkben található pékségek egyikéből.


A kenyér ünnepe még a középkori Magyarországon alakult ki, viszont az évszázadok során rengeteget változott, erről bővebben itt írtunk. Most viszont annak jártunk utána, Budapesten melyik pékségekben tudsz olyan kenyér különlegességeket beszerezni, amikkel méltó módon tudod majd megünnepelni az augusztus 20-i ünnepet. Íme!

Ez is érdekelhet: Egy nap egy recept: magvas-tojásos barna kenyér

1. Három Tarka Macska (1066 Teréz körút 22. és 1137 Pozsonyi út 41.)


Mivel is lehetne megünnepelni méltóbban az augusztus 20-i kenyér ünnepet, mint a "Nagymama cipójával". A Három Tarka Macska nagy kerek cipója kövön őrölt búzalisztből, házi kovásszal és lassú hideg érleléssel készül. Egy- és kétkilós változatban is beszerezheted. Sőt, online shopjukban a kétkilósból felet és negyedet is rendelhetsz, a boltjaikban pedig akár dekára is kérheted.

2. CKG Kézműves Pékség (1054 Budapest, Alkotmány utca 4.)


Ha még nem próbáltál bio lisztből készült kenyeret, akkor imádni fogod a CKG Kézműves Pékség alkotását. Ez a liszt ugyanis világos színe ellenére ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag. Ami pedig a kenyérben lévő kovászt illeti, csupán két összetevőből, vízből és lisztből áll.

3. Arán bakery (1077 Budapest, Wesselényi utca 23.)


A különleges kenyerek listájáról nem hiányozhat az Aránban készült vadkovászos kenyér csoda. A pékség említett vadkovásza, avagy "Paddy", egy igazi világpolgár: Dublinban született és ír, amerikai, angol, francia, kanadai és magyar gyökerekkel rendelkezik. Kovászos kenyereiket megvásárolhatod sima, teljes kiőrlésű, sokmagvas, miso-szezám és teljes kiőrlésű miso-szezám verzióban is.

4. Jacques Liszt (1052 Budapest, Apáczai Csere János utca 7.)


Annyira szereted az olajos magvakat, hogy még a kenyéreben is el tudod képzelni őket? Akkor neked készült a Jacques Liszt ínycsiklandó sokmagvas rozskenyere. Sőt, ha éppen megszabadulnál pár kilótól, akkor mindenképpen érdemes kipróbálnod a rozskenyeret. Egy 2021-es kutatás során ugyanis megállapították, hogy azok, akik a teljes kiőrlésű rozskenyeret fogyasztottak, átlagosan egy kilogrammal lettek könnyebbek, és a testzsírszázalékuk is gyorsabban csökkent a másik csoporthoz képest.

5. Panificio il Basilico (1122 Budapest, Városmajor utca 34.)


A képen látható finomságot a Panificio il Basilico pékségben készítették. Elsőre lehet, hogy nem tűnik olyan különlegesnek, azonban belül igazi kincset rejt. Egészen pontosan egy 103 éves kovászt. Igen jól olvastad, egy több mint 100 éves kovászt. A kovász egy természetes fermentációjával létrejött "élőlény", ami gombák és baktériumok lakóhelye. De ami a legjobb, hogy sokáig életben lehet tartani, akkor ha folyamatosan foglalkoznak, dolgoznak vele, a maradékot pedig újra feltáplálják, akár napi szinten.