Téren zöld fák, emberek, háttérben fehér épületek, kék ég

A Vörösmarty tér egy hatalmas csárdává alakul három napra

Csárda lesz két budapesti Michelin-csillagos étteremből

A Szent István Napok egyik legizgalmasabb programja a Csárdafesztivál – A magyar virtus íze és ritmusa a belvárosban. A Vörösmarty téren augusztus 20. és 22. között válogathatunk a legnépszerűbb és legkülönlegesebb csárdaételek között a magyar muzsika ölelésében.


A csárdák és a csárdák által kínált ételek nagy múlttal és hagyományokkal rendelkeznek. Természetesen a mai kor csárdái már nem csak a hosszú úton lévő vándoroknak, fuvarosoknak kínál megpihenési és étkezési lehetőségeket, hanem remek helyszínei is a családi rendezvényeknek, eseményeknek, baráti találkozóknak, a külföldről érkezett vendégek fogadásának. A csárdák ízvilága a klasszikus magyar konyha hagyományos ízeire és alapjaira építkezik, ezért minden idelátogató magyar és külföldi vendéget elvarázsol hangulatával, egyediségével és egyedülálló stílusával.

„A mai kor csárdája nem létezhet ikonikus csárdaételek nélkül, ilyen a hortobágyi húsos palacsinta, a serpenyős libamáj, a frissen sült kovászos kenyér, a cigány pecsenye és a halászlé, hogy csak a fő kedvenceimet említsem. Természetesen nagy élvezettel fogyasztom el a harcsapaprikást túrós csuszával, a szürkemarha pörköltet reszelt tarhonyával, tejfölös vagy kovászos uborkasalátával. A palacsinták, rétesek és bélesek pedig a csárdadesszertek királynői" – árulta el Kovács Lázár chef, a Csárdafesztivál házigazdája. A kürtőskalács igazi tradicionális klasszikus, mindenki nagy kedvence szintén a kínálat részét képezi.

Augusztus 20. és 22. között a Vörösmarty téren megrendezésre kerülő a Csárdafesztivál – A magyar virtus íze és ritmusa a belvárosban elnevezésű eseményen a Gerbeaud is követi a csárda tematikát, a nagymúltú vendéglátóhely Dorottya utca felőli, szeparált terasza nyolc asztallal bővül. A térelválasztó elemek körben piros muskátlikkal elevenítik meg a magyar zászló erőt jelképező színét. Az asztalok rusztikus, piros kockás abrosszal szintén a csárdahangulatot idézik meg.

„Az Émile halászleve mellett a Gerbeaud gulyáslevessel, hortobágyi palacsintával, rántott sertéskarajjal, sült tarjával és lecsóval és olyan elmaradhatatlan édes fogásokkal készül, mint a Gerbeaud palacsinta és a somlói galuska. Továbbá az Onyx legutóbbi, Relikvia eseményén debütált és óriási sikert aratott, kapros túrópitéje tejfölfagylalttal és sült barackkal koronázza meg a csárdamenüt. A magyar gasztronómia szerves részeként, a hungarikumként számontartott magyar bor és szikvíz párosítás fröccs válogatásként szerepel italkínálatunkban" – fejtette ki Niszkács Anna, a Gerbeaud Gasztronómia Kft. ügyvezető igazgatója.

Feh\u00e9r \u00e9p\u00fclet, el\u0151tte villanyoszlop, sz\u00f6k\u0151k\u00fat

A Gerbeaud is kitesz magáért

Fotó: www.flickr.com

Emellett megkóstolhatjuk a Baricska Csárda káposztás bablevesét csülökkel és kolbásszal, vagy a Fehértói Halászcsárda haltepertőjét remuládmártással. Érkezik a Kerekes Csárda Pop Up

vörösboros szürkemarha pörkölttel és tarhonyával, a Király Csárda Pop Up Lassan sült sétálós tarjával, míg a Tenkes Csárda eredeti parasztos hízott libamájából is falatozhatunk házi kukoricás kenyérrel. A Csíki Söröző és Csárda többek között fűszeres miccset ízes mustárral kínál, míg a Kővári Grill kínálatában a „Kárpátok Koszorúján: Erdély-Csallóköz-Bodrogköz ízei" fognak visszaköszönni.

A gasztroélményt változatos színpadi programok kísérik, fellép többek között a kétszeres Fonogram-díjas Kerekes Band, közös előadással érkezik az Ötödik Évszak Zenekar és Csángálló Zenekar, valamint színpadra lép az EtnoRom is.

További információk: www.szentistvannap2021.hu