Piros szószos hús tálban, fehér terítőn
skewed meat in bowl beside knife and fork
Fotó: Ting Tian / Unsplash

30 másodpercenként egy kürtöskalács – augusztus 20. számokban

Az augusztus 20. köré szerveződött, három napig tartó Szent István Nap elnevezésű országos rendezvénysorozat étel- és italfogyasztásban is erősre sikerült. A gasztronómiai vonatkozású statisztikákból szemezgettünk.


Csárdafesztivál

A Szent István Napok egyik legínycsiklandozóbb programja a Csárdafesztivál – A magyar virtus íze és ritmusa a belvárosban, amelynek első napján több mint 45 ezren kóstolták bele a hazai konyha ízeibe. Volt olyan csárda, ahol több mint 6 mázsa halból készítettek ételt, a szomszédban pedig fél percenként adtak el kürtöskalácsot.

Magyar Ízek Utcája

A Magyar Ízek Utcájában, a Várkert Bazárban Magyarország, a Kárpát-medence és a velünk élő nemzetiségek sokszínű gasztrokultúráját mutatták be több mint 40 ezer embernek augusztus 20-án, és augusztus 21-én is ugyanennyi látogató volt kíváncsi a kínálatra. Az esemény 11 éve a magyar gasztronómiai vásárok élmezőnyébe tartozik, célja többek között a magyar gasztrokultúra változatosságának felvonultatása.

Utcazene Fesztivál

A legendás veszprémi Utcazene Fesztivál először költözött fel Budapestre. A Szent István Napi rendezvénysorozat részeként már augusztus 19-én számos koncert közül válogathattak az ide látogatók, másnap pedig közel 40 ezren vettek részt a zenei programokon, amelyeket megízesített a Food Truck Show 49 különböző mozgó büféje, gasztronómiai szempontból is színessé téve a nemzet közös ünnepét.

Operett Korzó

Augusztus 20-án közel 20 ezer ember ünnepelte a magyar operettet a Vígadó téren. Az Operett Korzón egészen vasárnap estig pezsdítő italkülönlegességeket kortyolva, buborékokkal bolondozva hallgathatunk világhírű operettslágereket, musicalkoncerteket, sőt, kivetítőn a Budapesti Operettszínház előadásainak részleteit is megnézhetjük. A háromnapos programsorozatot nagyszabású gálakoncert zárja augusztus 22-én, Mindörökké Operett címmel: Fischl Mónika, Kiss Diána, Szendy Szilvi, Lukács Anita, Széles Flóra, Laki Péter és Vadász Zsolt hozza el a legismertebb és legkedveltebb operettslágereket.