sárga kapszulák

Eddig is tudtuk, hogy a D-vitamin egy csodaszer, de ezt azért nem gondoltuk volna

Ha nem hiszel az étrend-kiegészítők és vitaminok szedésében, akkor a cikkben található tanulmány majd megváltoztatja a véleményed. Mi szóltunk!A D-vitamin és omega-3 zsírsav rákellenes hatásairól korábban már mi is korábban beszámoltunk, ám egy új tanulmány alapján most úgy tűnik, hogy ezek az étrend-kiegészítők más súlyos betegségekkel is képesek felvenni a harcot. Íme!

Ez is érdekelhet: 6 étel, amit nem ehetnek az ízületi gyulladásban szenvedők

egy mikroszk\u00f3p \u00e9s egy f\u00e9rfi

Fotó: National Cancer Institute / Unsplash


A D-vitamin és az omega-3 zsírsav autoimmun betegségekre gyakorolt hatását vizsgáló kutatás eredményeit az American College of Rheumatology ACR Convergence eseményen mutatták be 2021-ben. Az említett tanulmány elvégzéséhez több mint 25 ezer önkéntes adatait használták fel. A kutatáshoz szükséges vizsgálatok során az önkéntesek omega-3 zsírsav és D-vitamin kiegészítőket kaptak. Abban az esetben, ha a tanulmány elkészítésének ideje alatt egy résztvevőnél autoimmun betegség jelentkezett, akkor azt a tudósok feljegyezték - olvasható marthastewart oldalán.

s\u00e1rga kapszul\u00e1k

Fotó: Leohoho / Unsplash


Az eredmény? Azoknál az embereknél, akik autoimmun betegségben szenvedtek (rheumatoid arthritis, pikkelysömör stb.), de valamelyik étrend-kiegészítőt szedték, 30 százalékkal csökkent a tünetek visszatérésének kockázata. A D-vitamin hatása végül erősebbnek bizonyult, mint az omega-3 zsírsavé.

egy n\u0151 fekszik a parton

Fotó: Matheus Vinicius / Unsplash


Az említett tanulmányt egyébként egy régebbi kutatás "ihlette", ami arra jutott, hogy azok, akik elegendő D-vitaminhoz jutnak, védettebbek az ízületi gyulladásokkal szemben.

egy n\u0151re s\u00fct a nap

Fotó: Fleur Kaan / Unsplash


Ezenfelül a tudósok azt is megállapították, hogy a gyulladásos bélbetegségekben, a sclerosis multiplexben és a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők száma magasabb az északi szélességi körökön, ahol a természetes D-vitamin szintje alacsonyabb, hiszen kevesebbet süt a nap.
lazac z\u00f6ld sz\u00f3sszal

Fotó: Big Dodzy / Unsplash


A kutatás eredményei alapján a szakértők azt is megállapították, hogy azoknál az embereknél, akik természetes forrásból fogyasztottak omega-3 zsírsavat (például lazac), csökkent az ízületi gyulladás kialakulásának kockázata.

Úgy tűnik tehát, hogy a D-vitamin és az omega-3 kulcsfontosságú a súlyos betegségekkel szembeni harcban.