egy nő zöld pulcsiban áll
Fotó: Roman Samborskyi / Shutterstock

Fehér? Zöld? Fekete? Kedvenc gyümölcsünk minőségéről mindent elárul a színe

Néha még a legjobbakkal is megesik, hogy a megvásárolt gyümölcsöt a konyhapulton hagyják napokig. Az elfogyasztás előtt azonban, fontos kideríteni, hogy ehető-e még a gyümölcs.


Az avokádó (nem zöldség, hanem gyümölcs) rengeteg új rajongót szerzett az elmúlt években a sztárok körében is. Többek között Billie Eilish és Miley Cyrus amerikai énekeseket, Victoria Beckham angol énekesnőt és Kylie Jenner valóságshow-szereplőt is. Ha te is ebbe a rajongók táborába tartozol, akkor tudnod kell, hogy mikor számít már romlottnak kedvenc gyümölcsöd. A megoldásban segítségünkre a tastingtable oldala volt. Íme!

Olvasd el ezt is! Az klímaváltozás eltüntetheti az egyik kedvenc zöldségünket

Vedd jól szemügyre az avokádót

egy z\u00f6ld avok\u00e1d\u00f3t fog a kez\u00e9ben egy ember

Fotó: nutt / Shutterstock


Az internet világa számos módszert ismer azzal kapcsolatban, hogyan tudod megállapítani, az avokádó romlott-e. Az egyik legegyszerűbb, ha a gyümölcsöt a kezedbe veszed és finoman megtapogatod az ujjaiddal. Így tudod, leellenőrizni a szilárdságát. Az érett avokádónak puhának kell lennie és a legjobb, ha mártogatósként használod fel.

z\u00f6ld avok\u00e1d\u00f3k egym\u00e1s mellett

Fotó: Hitoshi Namura / Unsplash


Az is egy jó megoldás, ha a gyümölcs színét figyeled meg. Az éretlen avokádó zöld színű, viszont amint elkezd beérni, barna lesz, majd végül feketévé válik. Ha már megfeketedett, akkor általában jóval túl van az "optimális ponton", szóval nem érdemes elfogyasztanod.

Jöhet a szimatolás

egy n\u0151 avok\u00e1d\u00f3t fog a kez\u00e9ben

Fotó: Elena Efimova / Shutterstock


Még mindig nem vagy biztos abban, hogy az avokádó fogyasztható-e? Akkor most jön a szimatolás. A friss avokádónak "diós" illata van, míg a romlottnak inkább savanykás. Utóbbi akkor fordulhat elő, ha az oxigén vagy a baktériumok hada lebontja a gyümölcs telítetlen zsírjait. Az avasodás potenciálisan mérgező vegyületek képződését eredményezheti, ezért ne edd meg az avokádót, ha úgy gondolod, hogy avas.

Ha viszont az orrod nem érzékel semmilyen fura szagot, akkor jöhet a következő lépés.

Milyen a belseje?

f\u00e9lbev\u00e1gott avok\u00e1d\u00f3t tart a kez\u00e9ben egy ember

Fotó: Bethany Randall / Unsplash


Belülről is megvizsgálhatod az avokádót. Először is vágd félbe. Ha barna elszíneződést látsz, vagy fekete részeket, akkor az avokádó sajnos már romlásnak indult és valószínűleg nem lesz jó íze. Megpróbálhatod levágni a fura színű részeket, de előfordulhat, hogy még így sem lesz ehető.

Figyelj oda a penészre

pen\u00e9szes avok\u00e1d\u00f3k

Fotó: meeboonstudio / Shutterstock


Mitől lesz fekete az avokádó belseje? Ennek számos oka lehet. Valószínűleg helytelenül kezelték, leejtették, netán összezúzták. De nem ez az egyetlen oka annak, hogy az avokádó húsa romlani kezd. Egy másik árulkodó jel a penész, ami kialakulhat a gyümölcs belsejében vagy akár kívül is. Kívülről jól felismerhető a zöld héjon, mert fehér színű. Ha belül is megtalálható a penész, akkor semmiképpen se edd meg.

Meddig marad friss?

avok\u00e1d\u00f3k a konyhapulton

Fotó: charlesdeluvio / Unsplash


A szobahőmérsékleten tárolt avokádó 3-7 napig marad friss (ha nem volt érett a vásárláskor). Ha már félbevágtad, akkor érdemes 3-4 napon belül felhasználni. Ha szeretnéd frissen tartani az avokádót, akkor olvasd el ezt a cikket!