fekete-fehér szemetes jel
Fotó: Gary Chan / Unsplash

Mindenki kidobja ezt a gyümölcshéjat, pedig igazi kincs!

Ezután a cikk után sosem fogod többé kidobni az avokádó héját. Vigyázz, mi szóltunk!Nem tudjuk, hogy te mit szoktál kezdeni az avokádó héjával, de mi általában a kukába száműzzük. A minap azonban a tastingtable oldalán rábukkantunk egy cikkre, ami kérdések sorát indította el bennünk a héjjal kapcsolatosan. Ehető egyáltalán? Mit tartalmaz és hogyan hat a szervezetre? Mi végül megkaptuk a válaszokat, amit most veled is megosztunk.

Olvasd el ezt is! 7 gyümölcs, ami sokat segít a fogyásban

Ehető az avokádó héja?

f\u00e9lbev\u00e1gott avok\u00e1d\u00f3

Fotó: HaYaTT ZW / Unsplash


Az avokádó héja kesernyés ízű és kemény állagú, viszont nem mérgező, így nyugodtan elfogyasztható. De miért akarnál megenni egy keserű, kemény valamit? Mert az avokádó héja többek között segít a bőröd frissességének megtartásában.

Ezenfelül telis-tele van olyan antioxidánsokkal (karotinoidok, fenolvegyületek és flavonoidok), amik megakadályozzák a gyulladások kialakulását és segítenek a káros szabad gyökök semlegesítésében.
egy n\u0151 avok\u00e1d\u00f3t eszik

Fotó: Noah Buscher / Unsplash


Ha a gyümölcshéj ennyire hasznos, akkor miért kerül sok háztartásban a komposztba vagy a kukába? Ez azért fordulhat elő, mert ez az egyetlen gyümölcs, ami perzint tartalmaz, ami egy gombaölő toxin. Ám ez csak az állatokra veszélyes, az emberekre nem. Sőt, egy korábbi kutatás szerint az avokádó héjában található perzin akár a mellráksejteket is képes elpusztítani.

Hogyan fogyaszd?

f\u00e9lbev\u00e1gott avok\u00e1d\u00f3

Fotó: Thought Catalog / Unsplash


Joggal merül fel a kérdés, miként tudod kiaknázni a héjban található szuper antioxidánsok előnyeit? Tedd a héjat a sütőbe körülbelül egy órára. Figyelj arra, hogy alacsony hőfokon süljön az avokádó héj, a magas hőmérséklet csökkenti a tápértékét.

A száraz héjat aztán porrá is törheted, amit mártogatósokhoz vagy öntethez adhatsz.
egy poh\u00e1rban z\u00f6ld ital sz\u00edv\u00f3sz\u00e1llal

Fotó: LyfeFuel / Unsplash


Egy másik szuper egyszerű és praktikus elkészítési mód, ha egyszerűen felszeleteled az avokádó héját és beleteszed egy turmixgépbe.

Dobj mellé fagyasztott gyümölcsöket, hogy egy tápanyagokban gazdag smoothie-t kapj. A turmixgép teljesen feldarabolja a héjat, az édes gyümölcsök pedig elnyomják a kellemetlen ízt.

z\u00f6ld avok\u00e1d\u00f3k egym\u00e1s mellett

Fotó: Alejandro Duarte / Unsplash


Az olyan avokadófajtákat, mint a Topa Topa és a Mexicola, akár pucolás nélkül, egyben is fogyaszthatod, a vékony ánizsos héjukat olyan könnyű átharapni, mint a szilváét.

Itthon nehézkes lehet ezeket beszerezni, cserében a nálunk kapható avokádó héjat beleteheted teába is. Hagyd benne egy órán át ázni, majd vedd ki belőle és hagyd, hogy az antioxidánsok tegyék a dolgukat.