szemetest jelző ábra
Fotó: Gary Chan / Unsplash

Ehető a magyarok egyik kedvenc gyümölcse, miután megbarnult? Íme a válasz!

A szín nem minden, de bizonyos dolgokra lehet következtetni belőle.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint 2030-ra az avokádó a legkeresettebb trópusi gyümölcs lesz a világon. Fogyasztása Magyarországon is jelentősen nő, ma már a legnépszerűbb import gyümölcsök közé tartozik (rendszertanilag a gyümölcsökhöz kell sorolni), például az ilyen receptek miatt.

Mint minden élelmiszer, természetesen az avokádó is meg tud romlani. Látványos változás áll be ha felnyitod, ekkor ugyanis hamar barnulásnak indul. A wellandgood.com annak járt utána többek között szakértő segítségével, a barnulás jelenti-e egyben azt is, hogy az adott avokádó már nem ehető. Íme a válaszok.

Ehető-e az avokádó, ha barna?

Bár valóban nem néz ki szépen, a szakértő szerint élelmiszerbiztonsági szempontból ártalmatlan a barna elszíneződés. Arról van szó, hogy oxigén hatására bizonyos enzimek elkezdenek termelődnek, ezek azonban egyáltalán nem károsak a szervezetre.

Hogyan lehet megállapítani, hogy az avokádó megromlott?

z\u00f6ld avok\u00e1d\u00f3 r\u00f3zsasz\u00edn h\u00e1tt\u00e9r el\u0151tt

Fotó: Thought Catalog / Unsplash


Az avokádó már a felvágása pillanatában is barna lehet és ez bizony bajt jelent. Valószínűleg túl meleg körülmények között tárolták, esetleg fagyási sérüléseket szenvedett, vagy leejtették szállítás közben. A sérült részt mindenképpen vágd ki, a többi viszont továbbra is ehető.

Az is baj, ha a barnulás a szártól kezdődik, ez ugyanis penész jelenlétére utalhat. Szakemberek szerint még ebben az esetben is csak a fertőzött részt kell eltávolítani.

Hogyan előzhető meg a barna elszíneződés?

A felvágott, megmaradt avokádó esetében korábban már írtunk az olajos, vizes, citromleves megoldásokról. Az egész avokádót érdemes hűvös, sötét helyen tárolni, ez nem feltétlenül kell a hűtő legyen, megteszi a pince vagy egy kamra is. A megromlást gyorsíthatja, ha banán vagy paradicsom mellé teszed a gyümölcsöt, az ezekből „kipárolgó” etilén ugyanis nem tesz jót.

Honnan tudod felbontás nélkül, hogy érett és finom az avokádó?

z\u00f6ld kr\u00e9m feh\u00e9r ed\u00e9nyben

Fotó: Tessa Rampersad / Unsplash


Vedd a kezedbe és tapogasd meg. Ha kemény, akkor hagyni kell még neki időt, ha benyomható, akkor érett, ha pépes, akkor túlérett – guacamole persze még ekkor is lehet belőle. Az éretlen avokádóknál a szár nagyon „ragaszkodik” a gyümölcshöz, minél érettebbé válik, annál könnyebb lecsavarni róla.

Mint mond el a héj színe az avokádó érettségi állapotáról?

Nem sok mindent, fajtától függően ugyanis alapból a barnától sötét liláig terjed a színskála, ráadásul folyamatosan változhat. Egy szó mint száz: ebből nem lehet messzemenő következtetést levonni.