
Ehető a magyarok egyik kedvenc gyümölcse, miután megbarnult? Íme a válasz!
Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint 2030-ra az avokádó a legkeresettebb trópusi gyümölcs lesz a világon. Fogyasztása Magyarországon is jelentősen nő, ma már a legnépszerűbb import gyümölcsök közé tartozik (rendszertanilag a gyümölcsökhöz kell sorolni), például az ilyen receptek miatt.
Olvasd el ezt is! A zöldség, amiből napi 1 darab rendbe rakja a koleszterinedet
Mint minden élelmiszer, természetesen az avokádó is meg tud romlani. Látványos változás áll be ha felnyitod, ekkor ugyanis hamar barnulásnak indul. A wellandgood.com annak járt utána többek között szakértő segítségével, a barnulás jelenti-e egyben azt is, hogy az adott avokádó már nem ehető. Íme a válaszok.
Ehető-e az avokádó, ha barna?
Bár valóban nem néz ki szépen, a szakértő szerint élelmiszerbiztonsági szempontból ártalmatlan a barna elszíneződés. Arról van szó, hogy oxigén hatására bizonyos enzimek elkezdenek termelődnek, ezek azonban egyáltalán nem károsak a szervezetre.
Hogyan lehet megállapítani, hogy az avokádó megromlott?
Fotó: Thought Catalog / Unsplash
Az avokádó már a felvágása pillanatában is barna lehet és ez bizony bajt jelent. Valószínűleg túl meleg körülmények között tárolták, esetleg fagyási sérüléseket szenvedett, vagy leejtették szállítás közben. A sérült részt mindenképpen vágd ki, a többi viszont továbbra is ehető.
Az is baj, ha a barnulás a szártól kezdődik, ez ugyanis penész jelenlétére utalhat. Szakemberek szerint még ebben az esetben is csak a fertőzött részt kell eltávolítani.
Hogyan előzhető meg a barna elszíneződés?
A felvágott, megmaradt avokádó esetében korábban már írtunk az olajos, vizes, citromleves megoldásokról. Az egész avokádót érdemes hűvös, sötét helyen tárolni, ez nem feltétlenül kell a hűtő legyen, megteszi a pince vagy egy kamra is. A megromlást gyorsíthatja, ha banán vagy paradicsom mellé teszed a gyümölcsöt, az ezekből „kipárolgó” etilén ugyanis nem tesz jót.
Honnan tudod felbontás nélkül, hogy érett és finom az avokádó?
Fotó: Tessa Rampersad / Unsplash
Vedd a kezedbe és tapogasd meg. Ha kemény, akkor hagyni kell még neki időt, ha benyomható, akkor érett, ha pépes, akkor túlérett – guacamole persze még ekkor is lehet belőle. Az éretlen avokádóknál a szár nagyon „ragaszkodik” a gyümölcshöz, minél érettebbé válik, annál könnyebb lecsavarni róla.
Mint mond el a héj színe az avokádó érettségi állapotáról?
Nem sok mindent, fajtától függően ugyanis alapból a barnától sötét liláig terjed a színskála, ráadásul folyamatosan változhat. Egy szó mint száz: ebből nem lehet messzemenő következtetést levonni.