fekete-fehér képen nő guggol az ágy mellett

Vírusként terjed egy konyhai trükk a neten, ám a szakemberek szerint veszélyes

Egyik élelmiszerünk frissen tartására szolgáló, a közösségi médiában futótűzként terjedő hack nem biztos, hogy olyan jó, mint ahogyan azt reklámozzák.


A Food&Wine számolt be róla a minap, hogy már a mértékadó Newsweek újság ingeküszöbét is elérte az a több milliószor megtekintett, vírusként terjedő TikTok-tipp, amelyik azt hirdeti, segítségével „akár egy hónapig is tárolható az avokádót vízben a hűtőben".

@shamamamahealing Just some #avocado magic for you! Store in water in the fridge for up to a month! #kitchentips #vegan #vegetarian #howto ♬ Fadeaway - Official Sound Studio

A hack korántsem új: pontosan ugyanez az avokádó tartósítási módszer néhány hónappal ezelőtt már végigsöpört a Facebookon, és a nagy amerikai újságok figyelmét is felkeltette.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal, vagyis a Food and Drug Administration (FDA) azonban mindkét esetben határozottan fellépett a gyakorlat ellen. A hivatal illetékesei állásfoglalást adtak ki, miszerint a víz használata az avokádó tartósítására egyáltalán nem olyan biztos módszer, mint azt a népszerű TikTok-videó sugallja.

Az FDA nem ajánlja ezt a gyakorlatot. A gondot az okozza, hogy az avokádó felületén esetlegesen megtelepedő emberi kórokozók (pl. Listeria monocytogenes, Salmonella spp. stb.) víz hatására elszaporodhatnak a tárolás során

– közölte az ügynökség.

Az FDA 2018-ban közzétett kutatása szerint 1615 vizsgált avokádóminta több mint 17 százalékánál találtak Listeria monocytogenes-szennyeződést a héjon.

Ennek következtében az amerikai hatóságok ezt az ajánlást tették közzé:

Ha fogyasztás előtt levágjuk az avokádó héját, fontos, hogy előbb megmossuk, hogy a szennyeződések és baktériumok ne kerüljenek a késről a gyümölcsre.

Az FDA továbbá kifejezetten cáfolja azt, hogy a gyümölcs több mint egy hónapig eláll. Mint írják,

az FDA szakemberei által végzett kutatások kimutatták, hogy a Listeria monocytogenes 15 napon belül képes beszivárogni az avokádó húsába még hűtött közegben is. Ebben az esetben még az avokádó héjának szeletelés előtti felületi fertőtlenítése sem képes eltávolítani a fertőzést.