tészta étel egy serpenyőben
Fotó: Anton Chernov / Shutterstock

Az ázsiai konyha 5 titkos összetevője, ami nélkül bele se kezdj a főzésbe

Te is a különleges ízvilága miatt szereted az ázsiai konyhát? Akkor jó hírünk van számodra, ugyanis mi megtaláltuk a titkos összetevőit. Jó hír: itthon is beszerezhetők.


Próbáltad már otthon megcsinálni a kedvenc thai, indiai vagy vietnami ételedet, de valamiért nem lett olyan, mint az eredeti? Az alábbi listán található titkos összetevők biztosan segítenek majd elkészíteni a legfinomabb ázsiai fogást, amit valaha otthon főztél. Íme!

Olvasd el ezt is! Az étel, ami tele van baktériummal, de egészséges

1. Kínai

t\u00e9szta egy t\u00e1lban

Fotó: Orijit Chatterjee / Unsplash


Ha kínai ételekről van szó, akkor az egyik kihagyhatatlan titkos összetevő a szecsuáni bors, ami igazából nem is bors, hanem pici szárított virágbimbó. Ez a különleges fűszer adja a pikáns fűszerességét a szecsuáni ételeknek. A másik kulcsfontosságú összetevő pedig a chili olaj, amitől a fogások igazán tüzesek lesznek - írja a thekitchn oldala.

2. Thai

\u00e9tel, kan\u00e1l, lime szeletek

Fotó: Bruna Branco / Unsplash


A thai ételek nem lehetnek teljesek a thai bazsalikom és a cukor nélkül. Általánosságban igaz, hogy főzéskor oda kell figyelni az ízek harmóniájára. A thai konyha az édes, sós, csípős és savanykás ízek egyensúlyára épít. Egy csipet cukor azonban megszelídíti az ázsiai ételek erős aromáit, a thai bazsalikom pedig frissességet hoz a fogásokba.

3. Vietnámi

pho leves, fah\u00e9j \u00e9s paprika Fotó: smspsy / Shutterstock


Halszósz és erjesztett garnélapaszta: ezek a legfontosabb összetevői a vietnámi ételeknek. Az ő konyhájukat az édes, savanyú és sós ízek dominálják. A halszósz és garnélapaszta igazi ízbombát alkot, ezt a kombót minden ázsiai étel szerelmesének legalább egyszer ki kell próbálnia. Ez a két hozzávaló egyébként fontos szerepet tölt be az indonéz és maláj konyhában is.

4. Indiai

rizs, curry \u00e9s kis t\u00e1lak

Fotó: rajat sarki / Unsplash


Itt az ideje, hogy megismerkedj a tamarinddal és az édesköménnyel, mindkettő az indiai ételek kihagyhatatlan összetevője. Utóbbi különösen fontos, mivel édessége és jellegzetes aromája remekül passzol az indiai ételekhez. A tamarind jellegzetes savanykás ízét pedig lehetetlen összekeverni mással.

5. Indonéziai

rizs, r\u00e1k \u00e9s sz\u00f3sz

Fotó: Louis Hansel / Unsplash


Ha még nem próbáltad a galangát, vagyis a thai gyömbért, akkor ígérjük, hogy ez lesz az új kedvenc fűszered. Sőt, ha nem szereted a sima gyömbért, akkor mindenképpen érdemes megkóstolnod a thai verziót, mivel ez citrusosabb ízvilágú. Az indonéz ételek másik fontos hozzávalója az aromás citromfű.

Válaszd ki a saját kedvencedet, aztán indulhat is a főzés!