kék szemű lány
Fotó: Shutterstock

Szó szerint az arcodra van írva, ha B-vitamin-hiányban szenvedsz

Minden negyedik embernek lehet B12-vitamin-hiánya, aminek súlyos, maradandó szövődményei is lehet – bizonyos gyógyszerek pedig csak rontanak a helyzeten.


A szervezet a B12-vitamint a vörösvértestek előállításához és az idegrendszer egészségének fenntartásához használja. Elegendő B12-vitamin nélkül a termelt vérsejtek túlméretezettek lesznek, és nem tudnak a véráramba kerülni, ami sápadt vagy enyhén sárga bőrhöz vezet.

Ez az állapot nem is olyan ritka: az emberek körülbelül egynegyedének lehet B12-vitamin-hiánya. Ezen kívül még gyakori jel lehet a fáradtságérzet, az izomgyengeség és a székrekedés, de a hangulatzavar, például a depresszió is egyes esetekben a B12-vitamin-hiányra vezethető vissza.

A B12-bevitelre külön oda kell figyelniük a vegetáriánusoknak, az időseknek és az emésztési rendellenességekben, például Crohn-betegségben szenvedőknek, mivel a szervezetünk csak nehezen jut elegendő B12-vitaminhoz.

Mint kiderült, egyes gyógyszerek, például a fekélyek és a túlzott gyomorsav kezelésére szolgáló gyógyszerek szintén összefüggésbe hozhatók a B12-vitamin hiányával

– olvasható a tanulmányokat röviden szemléző PsyBlog oldalán.

Egy közel 26 ezer, B12-vitamin-hiánnyal diagnosztizált betegre kiterjedő vizsgálat megállapította, hogy az állapot összefüggésben állt a savcsökkentő gyógyszerekkel.

„A B12-vitamin-hiány viszonylag gyakori, különösen az idősebb felnőttek körében; ha nem diagnosztizálják, súlyos szövődményekkel járhat. Kezeletlenül a B12-vitamin-hiány demenciához, idegrendszeri károsodáshoz, vérszegénységhez is vezethet, ezek egy része ráadásul nem visszafordítható folyamat"

– írják a tanulmány szerzői.

eg\u00e9szs\u00e9ges \u00e9telek

Fotó: Shutterstock


A jó hír, hogy a B12-vitamin-hiány könnyen orvosolható különböző étrend-kiegészítőkkel vagy étrendváltoztatással. Ajánlott tejtermékeket, májat, lazacot és tojást fogyasztani, ezekben a B12 gazdagon megtalálható. Kiváló forrás még a baromfi és az alacsony zsírtartalmú tej, ahogy a reggelizőpelyhek is tartalmaznak a vitaminból.