
Ilyen egészséges élelmiszer ilyen olcsón csak ez az egy létezik!
Ha csökkenteni szeretnéd a veszélyes betegségek kialakulásának esélyét, akkor ne keress tovább, mert az itt bemutatott olcsó élelmiszer még ebben is segít.
Az élelmiszerárak folyamatos növekedését látva szerettünk volna egy olyan ételt kínálni neked, ami nemcsak egészséges, hanem még olcsó is. A témát kutatva bukkantunk rá az eatthis cikkére, ami a babok és hüvelyesek szuper egészségügyi előnyeire hívja fel a figyelmet. Mivel ezek a pénztárcabarát élelmiszerek nálunk is könnyen beszerezhetők, úgy gondoltuk, neked is bemutatjuk, milyen pozitív hatásokkal rendelkeznek.
Olvasd el ezt is! 6 élelmiszer, ami megküzd a krónikus betegségekkel
1. Csökkentik a szívbetegség kockázatát
Fotó: Christopher Beloch / Unsplash
Amerikai kutatók egy csapata egy több, mint 9000 fős csoporton vizsgálta a bab és egyéb hüvelyesek egészségre gyakorolt hatásait. A tanulmány megállapította, azoknál a résztvevőknél, akik hetente minimum négyszer ezekből az élelmiszerből fogyasztottak, 22 százalékkal alacsonyabb volt a szívkoszorúér-betegség kockázata, továbbá 11 százalékkal csökkent az érrendszeri betegségek kialakulásának esélye.
2. A bab beállítja a koleszterinszintet
Fotó: Nguyễn Hiệp / Unsplash
A Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases folyóiratban megjelent 2011-es tanulmány szerint a hüvelyes diétát követőknél átlagosan 8,0 mg/dl-rel változott az LDL-koleszterinszint a megfelelő irányba. Az egészséges koleszterinszint eléréséhez tehát csak egy kis babot kell hozzáadnod az étrendedhez.
3. Sokáig telítettnek érzed magad
Fotó: Pablo Merchán Montes / Unsplash
Ha az étkezések után mindig hamar megéhezel, akkor itt az ideje, hogy kipróbáld a babos fogásokat. Egy 2016-os tanulmány ugyanis megállapította, hogy a sertés- vagy borjúhúsos ételekhez képest a babból és borsóból készült, magas fehérjetartalmú ételek elfogyasztása után jóllakottabbnak érzed magad.
4. Segít a fogyásban
A lista következő pontja szorosan kapcsolódik az előzőhöz. A fent említett 2016-os tanulmányból ugyanis az is kiderült, hogy azok a résztvevők, akik babos ételeket fogyasztottak, kevesebbet ettek utána, vagyis alacsonyabb volt a kalóriabevitelük is.
5. Csökken a vastagbélproblémák kockázata
Fotó: Yuris Alhumaydy / Unsplash
Ha a családodban elfordult már vastagbélrák vagy vastagbélpolip, akkor ajánlott neked is bevonni a hüvelyeseket az étrendedbe. Miért? A kutatások szerint a bab fogyasztása képes csökkenteni például a vastagbélpolip kialakulásának kockázatát.
- A világ legrégebbi desszertjének receptje bőséget hoz - Vince ›
- 6 élelmiszer, ami megküzd a krónikus betegségekkel - Vince ›
- Csíráztatási útmutató kezdőknek - Vince ›
- Xavit kedvenc étele győzheti meg, hogy a Barcelona edzője legyen ... ›
- Feijoada recept: brazil egytálétel fekete babbal, hússal - Vince ›