lángos, víz a háttérben
Fotó: berni0004 / Shutterstock

Íme, egyetlen helyre összegyűjtve a legjobb balatoni vendéglátóhelyek

A Magyar Konyha magazin Balaton 2022 Gasztrokalauza idén már 10. alkalommal foglalja össze, hol és mit érdemes enni a Balatonnál, egyúttal rámutat arra, hogy a Balaton mellett vendéglátást vinni nem csupán üzlet, életérzés is.


k\u00e9k v\u00edz, haj\u00f3k \u00e9s tihany a h\u00e1tt\u00e9rben

Fotó: Gabriel Miklós / Unsplash


A Magyar Konyha balatoni gasztrokalauza tíz éve indult útjára, ami nagy szó, ha azt vesszük, hogy az utazás, illetve a nyaralás csupán a két világháború közötti években vált tömeges hobbivá. A Magyar Konyha nyári lapszámához ajándékként hozzácsomagolt strandtáska-kompatibilis kiadványban idén 305 étterem, vendéglő, kocsma, strandbüfé, újhullámos kávézó, sörfőzde, kézműves hamburgerező, lángosozó és pékség szerepel a listán, köztük 45 új hely, ami jórészt idén nyáron nyitott.

k\u00e9k v\u00edz, f\u00e1k \u00e9s hegyek

Fotó: Dope Masters / Unsplash


Miközben a Magyra Konyha szakértői körbeették a a Balatont, a következő megállapításokra jutottak: A tavalyi évhez képest csökkent mind a kiadványba bekerült vendéglátóhelyek, mind az új helyek száma.

Aminek örülni lehet idén, azok nem a nagy dobpergés-kísérte hangos nyitások, hanem maga a tény, hogy a régi kedvencek túlnyomó részt működnek. Foglalni a szűkített kínálat miatt a beülős helyekre mindenképp érdemes!

kik\u00f6t\u0151, haj\u00f3k \u00e9s v\u00edz

Fotó: Tom Fejér / Unsplash


Sokasodott a vega/vegán vonalat képviselő éttermek száma, ugyanakkor a mentes étkezés hívei sem számkivetettek már.

A nápolyi pizza láz a Balatonon is érezhető, és a hamburgerre éheseknek sem kell reményvesztetten keresgélniük többé. A könnyen értelmezhető strandételek a tóparti vendéglátás nyertesei, ugyanakkor fine gasztroélmény is vásárolható a tó körül. A regionális gondolkodású éttermeknél továbbra is törekvés a helyi alapanyag, a halak korábbinál jóval változatosabb használata. A tóparti büféreformáció a hekket ugyan nem tüntette el, ám a tengeri halak és vízben élők étlapi elszaporodását magával hozta.

h\u00e1zak teteje, f\u00e1k \u00e9s felh\u0151k

Fotó: Tom Fejér / Unsplash


A legnagyobb változás új helyek tekintetében Veszprém környékén van.

A város gőzerővel készül arra, hogy 2023-ban Veszprém és a Balaton régió lesz Európa Kulturális Fővárosa. Ez a program azonban nem 2023-ról szól. „Akkor csak dobáljuk a konfettit!” A lényege, hogy hozzányúlunk egy régióhoz, ahol értéket teremtünk. Olyanokat, amelyek nem tűnnek el később sem. A jó hír pedig az, hogy az utcaképfejlesztési program támogatásával már idén számos új vendéglátóhely nyitotta meg kapuit.


Kiadványuk továbbra sem étteremkalauz, hanem kulináris útikönyv.

Az éttermi kategóriák mindegyikéből megfogalmaz ajánlásokat. Mutatnak vendégasztalokat, kultúrbisztrót, halsütödét, retro-ikonokat, fűszerkerteket, sajtkészítő műhelyeket, kockásabroszos kisvendéglőket, fine dining éttermeket, borászatokat, hogy ki-ki megtalálja a kedvére valót. Kiskönyvük mellől természetesen a magazin sem maradhat el.

piros f\u00fcrd\u0151ruh\u00e1ban n\u0151i karakter

Fotó: Magyar Konyha


A Magyar Konyha nyári száma bővebben is bemutatja egyik újdonsült balatoni kedvencünket, a Casa Christát, Balatonszőlősőn. Dupla számukban szót ejtenek arról, mire számíthat a balatoni pecás, ötleteket adunk a tóból kifogott halak elkészítésére. A Kistücsök séfje a kert szezonális terményeiből ajánl könnyű fogásokat, míg Vinkó József a fröccsnevek útvesztőjében kalauzolja az olvasót.

Balatoni számukat keresd június 30-tól az újságárusoknál!