kártya

A Jolly Joker gyümölcshéj: kiváló teának, tápanyag a növényeknek és cipőt tisztít

Ahhoz képest, hogy legtöbbször a kukában végzi, elég szép teljesítmény!


A banánhéj gyulladásgátló tulajdonságokkal és antioxidánsokkal rendelkezik, de a ház körüli teendőkben is felhasználható. A lifehacker cikkének segítségével megmutatjuk, miként lehet kreatívan kihasználni a sárga gyümölcs szuper adottságait.

Ez is érdekelhet: II. Erzsébet királynő menőn eszi a banánt, próbáld ki Te is!

1. Cipő fényesítés

fekete sz\u00edn\u0171 cip\u0151k

Fotó: Max Liao / Unsplash


Mint kiderült, a banánhéj kiválóan fényesíti a bőrt, mivel nagyon gazdag káliumban, ami a bolti cipőkrém egyik kulcsfontosságú összetevője. Ha tehát fényes cipőt szeretnél hordani, kapj elő egy banánhéjat és dörzsöld be vele a cipő felületét. Ezután csak töröld le száraz ruhával és kész is! A banánmaradványokat is töröld le.

2. Teát készíthetsz belőle

fekete te egy feh\u00e9r poh\u00e1rban

Fotó: CHI CHEN / Unsplash


Ha szereted a banán ízét, akkor minden bizonnyal imádni fogod a belőle készült teát. Felmerülhet benned a kérdés, hogy miként készül ez az ital? Nagyon egyszerűen, ugyanis a banánhéjat csak meg kell főznünk, majd szerecsendióval, fahéjjal és vanília kivonattal ízesítjük.

3. Ecetet készíthetünk belőle

z\u00f6ld sal\u00e1ta feh\u00e9r t\u00e1ny\u00e9rban

Fotó: Taylor Kiser 6 Unsplash


Igen, jól olvastad, a banánból valóban lehetséges ecetet készíteni. Pár kiló banánra, vízre, cukorra, élesztőre, egy nagy fazékra és két hónap türelemre lesz szükségünk. Az elkészült banánhéj-ecetet saláták tetejére teheted, sőt szószok alapanyagaként is felhasználhatod.

4. Egészségesebb növények


Ha nagy növényimádó vagy, akkor egyszer ki kell próbálnod a banánt, mint növény tápszer. A benne lévő kálium ugyanis nem csak megerősíti a növények gyökereit, hanem még több virágot is fognak hozni.

5. Ezüstöt fényezhetsz vele

k\u00e9z, gy\u0171r\u0171k

Fotó: Maddi Bazzocco / Unsplash


Zavarnak a megfakult ezüst gyűrűid? Ne aggódj, mert van megoldás. Igen, a banánhéj az. Csak turmixold le a gyümölcsöt egy kis vízzel, majd jól dörzsöld át a keverékkel az ezüst ékszert. Meglátod, hogy pár perc alatt újjászületik a kedvenc bizsud.