bao bao kínai gőzgombóc
Fotó: Joan Tran / Unsplash

Földművesektől lopott ízbombával tarolnak a menő éttermek

A különleges történetű gőzgombóc nélkül ma már szinte elképzelhetetlen a legmenőbb éttermek étlapja, a világ egyik legjobb éttermében egyenesen ez a specialitás.


Ha csak egy olyan ételt fogsz megkóstolni idén, amit még korábban nem ettél, akkor annak a baonak kell lennie. A schoolofwok oldal segítségével már mutatjuk is, hogy miért.

Ez is érdekelhet: Íme a leves, ami egy háború miatt lett világhírű

Mi az a bao?


A tradicionális bao vagy más néven baozi (magyarul: táskácska) egy kerek alakú fehér gőzölt gombóc. A lisztből, élesztőből, cukorból, sütőporból, tejből és olajból készült tészta a kínai konyha kulináris öröksége. Az első írásos emlékek, amik a baozi töltött batyukról említést tesznek, a kínai Szung-dinasztia korából (960-1279) származnak. Az ízletes gőzgombóc bucik eredetileg a földművesek ételeként volt ismert, de sokszínűsége miatt mára a csúcskategóriás éttermek is felvették az étlapjukra. Mondhatni, hogy a gőzbucik a reneszánszukat élik. A Michelin-csillaggal kitüntetett londoni Din Tai Fung a világ 10 legjobb étterme között tartják számon, nem utolsó sorban a fenti képen látható baozi gombóca repítette a világhírnévig.


A bao könnyű és meleg textúrájára miatt kedvelt. Alapesetben sertéshúsos tölteléket tesznek bele, viszont annyira népszerű lett az idők folyamán, hogy ma már nagyon sokféleképpen variálják. Létezik például marhahúsos, garnélarákos, gombás és halas változata, de egyes helyeken még az édesszájúaknak is igyekeznek kedvezni a csokis töltelékkel.

Mire érdemes odafigyelni a készítésnél?


A videóban látható baozi bucikat a klasszikus sertéshúsos töltelékkel töltik meg, amit mi is jó szívvel ajánlunk. Ha ezt a tölteléket készíted el, akkor mindenképpen figyelj arra, hogy apróra legyen összevágva a hús. A mennyei töltelék titka ezen túl még a fűszerekben rejlik, egészen pontosan a gyömbérben, póréhagymában, ánizsban, kardamomban, édesköményben és borsban. Persze nyugodtan éld ki a kreativitásodat és találd ki a saját receptedet!