Baconba göngyölt virslik

Virsli egy kicsit másképp

Fotó: pixabay.com

Hallottál már a berner virsliről?

Kívül roppanós, belül húsos és krémes. Mi az? A berner virsli! Ha még nem hallottál róla, akkor itt az ideje, hogy megismerd a történetét – utána szinte biztosan a grillre akarod majd dobni!Lehet, hogy a virsliről neked is a szilveszter jut eszedbe – és ez nem is meglepő, hiszen az újévköszöntő menü egyik elengedhetetlen hozzávalója. De ennek az ételnek nemcsak az év végén, hanem tavasszal/nyáron is szezonja van, amikor grillpartikat tartunk.

A virsli szó eredete

A virsli szó, ahogy maga az étel is, Németországból ered. A német Wurst szó kicsinyített alakja a würstl vagy virstl, ez utóbbi szót magyarosítottuk idehaza.

​Egy kis Berner-történelem

Bár a virsli Magyarországon a 17. században kezdett elterjedni, a „virsli őse", a Frankfurter Würstchen ennél sokkal régebbi múltra tekint vissza: frankfurti virslit már az 1200-as évek végén is ettek. Az étel csakis sertéshúsból készülhetett, amit birkabélbe töltöttek és megfüstöltek. Régebben pergamenpapírban, fadobozban tárolták. A Frankfurter Würstchen nem összekeverendő a jóval később, Bécsből elterjedt frankfurterrel, ami például abban is eltért a korábbi, frankfurti változattól, hogy vegyítve, sertés- és marhahúsból is készül.

Na de térjünk rá inkább a címszereplő berner virsli történetére, ami (hiába gondolunk erre a nevéből), nem Bern városából származik, hanem Ausztriából, Zell am See környékéről, ahol 1950-ben, ahol egy helyi szakács, Erich Berner (innen a név) tekerte baconbe a sajtos virsliket, amik hihetetlenül hamar népszerűvé váltak.

Berner fejéből akkor pattant ki az ötlet, hogy az eredetileg ementáli sajttal töltött virslit baconbe tekeri, amikor azon gondolkodott, milyen gyorsan és könnyen elkészíthető finomsággal kínálhatná meg az éttermében rendszeres fogyasztó férfikórus tagjait. A berner virslik mellé általában fehér kenyeret és pusztasalátát ettek, amiben paprikaszeletek, zeller, sárgarépa, hagyma és ecetes uborka is volt.

​Grillezéshez tökéletes

Fiatal f\u00e9rfi grillez, l\u00e1ngok csapnak fel, mellette egy feh\u00e9r aut\u00f3

6-7 perc és itt a mennyország

Fotó: Nicholas Peloso / Unsplash

De persze nem ez az egyetlen tálalási módja a virslinek, ami a grillezések alkalmával is kiváló választás. Ha maximalista vagy, és szeretnél a biztosra menni, azt javasoljuk, ne kísérletezz otthon a tökéletes a berner virsli elkészítésével, inkább vásárold meg készen.

A húst elég hat-hét percig grillezni, ami közben a bacon nem fog leválni a virsliről, neked pedig már tényleg semmi miatt nem kell aggódnod, semmi másra nem is lesz gondod, csak hogy a grillről a tányérokra szedd az ellenállhatatlan berner virsliket.

Extra tipp: Nem árt picivel többet vásárolni belőlük, hidd el, percek alatt el fog fogyni.