egy nő bevásárlókocsit tol
Fotó: Roman Samborskyi / Shutterstock

4 meglepő módja annak, hogyan tudsz tízezer forintokat spórolni bevásárláskor

Hogyan lehet csökkenteni az élelmiszerre költött kiadásokat? Milyen trükkökkel lehet javítani a családi költségvetésen? Mutatjuk is!


A thekitchn.com oldalán jelent meg az a cikk, amiben négy szuper ötletet osztottak meg arról, hogyan lehet csökkenteni az élelmiszerekre költött kiadásokat. Spórolni sosem árt, ezért azt gondoltuk, hogy neked is megmutatjuk ezeket a tippeket.

Ez is érdekelhet: 10 élelmiszer, amit nem szabad hűtőben tárolni

1. ​Rendelj online

egy n\u0151 a laptop m\u00f6g\u00f6tt \u00fcl

Fotó: Christin Hume / Unsplash


Bár az élelmiszerek online rendelése további költségekkel járhat – például szállítási díjjal –, ezzel a vásárlási móddal még mindig sok pénzt megtakaríthatunk. Miért? Amikor online vásárolsz, akkor jobban tudsz a bevásárlólistádhoz ragaszkodni, mert kevésbé érnek impulzusok, mint mondjuk egy üzletben sétálgatva.

2. ​Vásárolj fagyasztott termékeket

bolt bels\u0151 tere, polcokkal

Fotó: Franki Chamaki / Unsplash


A legtöbb vásárló fejében az ragadt meg, hogy a friss élelmiszer jobb, mint a fagyasztott, pedig ez nem mindig van így. A tanulmányok azt mutatják, hogy a friss termékek sokat veszítenek a tápanyagértékükből, ha néhány napig a boltban vagy a hűtőszekrény polcán állnak. A fagyasztott termékek ráadásul sokszor olcsóbbak is, mint a frissek, főleg, ha az adott bolt saját márkás termékeit választod.

3. ​Figyelj a minőségre

egy l\u00e1ny \u00fcl a f\u00f6ld\u00f6n

Fotó: Krakenimages.com / Shutterstock


Valószínűleg te is arra törekedsz, hogy elkerüld a növényvédő vegyszereket, amit leginkább a zöldségek és a gyümölcsök esetében használnak. Akadnak azonban olyan zöldségek és gyümölcsök, amikbe a vastag héjuk miatt nem tud bejutni a vegyszer, így ezekből nem kell bio változatot vásárolnod. Ilyen például az avokádó, hagyma, padlizsán, brokkoli és gomba.

4. ​Használd az önkiszolgáló kasszát

egy n\u0151 a kassz\u00e1n\u00e1l \u00e1ll

Fotü: frantic00 / Shutterstock


Ha lehetséges, akkor mindig az önkiszolgáló kasszát használd a boltban. Egy amerikai tanulmány ugyanis megállapította, hogy az önkiszolgáló kasszát használó női vásárlók több mint 30 százalékkal csökkentették a kiadásaikat (a férfiaknál ez a szám majdnem 20 százalék). Valószínűleg azért, mert ilyenkor újra szembesülsz az általad kiválasztott termékekkel. A kézi kosár használata szintén sokat segít abban, hogy elkerüld a felesleges élelmiszerek vásárlását, hiszen senki sem akar több tíz kilót a kezében cipelni.