Bocuse d'Or 2015 - Palkintojuhlat 01 | Fazerin upean juhlaka… | Flickr

Coronada, Anuschka és Madison lesz a budapesti szakács-világbajnokság főszereplője

Márciusban Budapesten rendezik a Bocuse d’Or európai döntőjét, a szervezők nyilvánosságra hozták a kötelezően felhasználandó alapanyagokat.


Három magyar burgonyafajta lesz a tányértéma a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or európai kontinensdöntőjében, amelyet március 23-án és 24-én rendeznek meg Budapesten. A Bocuse d'Or Europe tizenkilenc csapatának a magyar konyha egyik legfőbb alapanyaga, a burgonya felhasználásával kell elkészítenie tányértémáját – közölték a nemzetközi szakácsverseny szervezői.

Mint a közlemény kiemeli, a versenyzők három magyar burgonyafajtából választhatnak: a magas minőségű Coronada alacsony szénhidráttartalmáról ismert; az Anuschkát általában salátákhoz szokták használni; a Madison többnyire chipsek alapanyagaként használatos. Mindhárom burgonyafajtát az Alföldön termesztik és szedik, kézi munkával.

A versenyfogásokban ezeknek a termékeknek felismerhetőnek kell lenniük mind látványban, mind ízben.

A résztvevő séfeknek ezeket a szezonális hozzávalókat tavaszi zöldségételként kell elkészíteniük, amelyekbe állati fehérje csak tyúktojásból és tejtermékekből kerülhet. A kész fogást melegen kell tálalni a zsűri 14 tagjának.

A hústál témáját már 2021 végén közzétették: ez a magyar konyha egy másik jellegzetes alapanyaga, az őzhús lesz. Ezzel mindkét téma reflektál a vendéglátó ország gasztronómiai kultúrájára, amelyre egyaránt jellemzők a Kárpát-medencei népek és kultúrák inspirálta hagyományok és az innováció is – áll a közleményben.

Budapest legutóbb 2016-ban adhatott otthont a Bocuse d'Or európai kontinensdöntőjének, amelyet akkor a magyar csapat nyert meg Széll Tamás vezetésével. A séf idén a magyar csapat felkészítésében vesz részt,

Magyarországot Budapesten Dalnoki Bence, a Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje és commis-ja (segédje), Nyikos Patrik képviseli.