A képernyőn látható Rácz Jenő helyett kapott a zsűriben

Fotó: vince.hu

A magyarok DNS-ével és mágikus alapanyaggal főznek Budapesten a világ legjobbjai

Március végén Budapesten rendezik meg a Bocuse d’Or szakácsverseny európai döntőjét. A sajtótájékoztatón rengeteg érdekes részlet kiderült.2022. március 23-24-én Budapesten rendezik meg a világ legrangosabb szakácsversenyének, a Bocuse d’Ornak az európai döntőjét. Ezzel a verseny történetében a magyar főváros lesz az első, amelyik második alkalommal is otthont adhat az európai döntőnek, ahonnan 10 csapat jut tovább a franciaországi Lyonban, Paul Bocuse szülőhazájában megrendezésre kerülő 2023-as világdöntőre. A versenyre Budapesten a SIRHA nemzetközi élelmiszer- és vendéglátóipari szakkiállítás keretében kerül sor a Hungexpón.

A 2016-os első budapesti esemény szerencsét hozott, Széll Tamás eddigi egyedüli magyarként ugyanis megnyerte az európai döntőt, hogy aztán 2017-ben negyedik helyen végezzen a lyoni végső megmérettetésen.

Éppen 3 héttel a verseny kezdete előtt, március 2-án a tartották az esemény sajtótájékoztatóját. A budapesti Matild Palace-ban a hazai szervezők és a magyar csapat tagjai mellett megjelentek a francia szervezők is, a bemutatkozáson túl, a műsorvezető Gianni Annoni kérdéseinek hála érdekes részletekre is fény derült a március végi versennyel kapcsolatban.

teremben \u00fclnek emberek

Gianni Annoni volt a sajtótájékoztató házigazdája

Fotó: vince.hu


A sort Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese kezdte, aki elmondta, különösen a pandémia időszakában van nagy jelentősége annak, hogy a verseny miatt mintegy 3-4000 külföldi szakember illetve szurkoló Budapestre látogat. Hozzátette, a hazai utánpótlás szempontjából is hatalmas ajándék a Bocuse d’Or hiszen ennek hatására nemcsak a versenyen felszolgáló 200 magyar vendéglátós tanuló, de sokkal többen kedvet kaphatnak a pályához.

Hamvas Zoltán, a házigazda Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke arról beszélt, a 2016-os első rendezés micsoda felhajtóerőt jelentett a magyar gasztronómiának, Magyarország a vidéki éttermekkel együtt felkerült a gasztronómiai térképre. Az akkori sikerre szerinte egyértelmű bizonyíték, hogy Budapest másodszor is megkapta a rendezés jogát. Szót ejtett arról is, miért került három, az Alföldön termesztett burgonyafajta a kötelezően felhasználandó elemek közé: „Büszkének kell lennünk az alapanyagainkra, és nyilván a külföld is arra kíváncsi, hogy mit eszünk. Ez egy kiváló lehetőség a magyar ételek bemutatására.” Az Akadémia elnöke is fontosnak tartotta elmondani, ő is reméli, hogy március végén sokakkal sikerül megszerettetni a szakmát.

egy teremben emberek \u00fclnek, kivet\u00edt\u0151t n\u00e9zik

Fotó: vince.hu


A magyar csapatot Dalnoki Bence vezeti. A séf 2016-ban második commis-ként (segédként) annak a Széll Tamásnak a munkáját segítette, aki most az ő felkészüléséért felel, és akivel mellesleg a Michelin-csillagos Stand étteremben együtt dolgoznak. Bence elárulta, a 2016-os szereplés meghatározó élmény volt számára, és fontos szerepet játszott abban, hogy 2022-ben ő vezetheti a magyar csapatot. A kiválasztásánál sokat nyomott még a latban, hogy 2019-ben indult egy kanadai versenyen, ahol kiderült, nyomás alatt is képes jó teljesítményre. Némi betekintést engedett a felkészülés utolsó szakaszába, mint mondta, a hátralevő időben minden nap a konyhában lesznek, felváltva gyakorolnak illetve szimulálják a teljes menüsort. Magáról a menüről annyit árult el, „szeretné a magyar vonalat megmutatni”.

A francia szervezők részéről Florent Suplisson jelent meg a sajtótájékoztatón. Arra a kérdésre, hogy miért Budapest lett az első, aki visszakapta a rendezés jogát, a GL Event cég gasztronómiai rendezvényekért felelős igazgatója azt válaszolta, 2016 óta nagyon szoros a kapcsolatuk a magyar partnerrel, ráadásul az akkori győzelem óta is rengeteget fejlődött a magyar gasztronómia. A döntéssel azon vágyukat szerették volna kifejezni, hogy megnézzék, mi minden ment végbe nálunk. Kitért arra is, hogy az orosz-ukrán háború miatt Oroszország biztosan, Ukrajna pedig valószínűleg nem tud rajthoz állni, így 18 országot várnak a versenyre. Örömtelinek nevezte, hogy két új ország, Lettország és Szlovákia debütál az európai döntőben. Európából a jövő évi lyoni 24-es döntőbe tízen jutnak tovább. Zárásként sok sikert kívánt a szervezőknek és a magyar csapatnak.

emberek \u00fclnek egy hossz\u00fa asztaln\u00e1l kivet\u00edt\u0151 el\u0151tt

Fotó: vince.hu

Joseph Viola, a Bocuse d’Or Europe 2022 Nemzetközi szervezőbizottságának alelnöke részletekbe menően ismertette, mit láthatnak a Hungexpóra kilátogató érdeklődők március 23-24-én. A csapatoknak 5 óra 35 perc áll rendelkezésre: ezalatt kell készíteniük egy növényi alapú meleg tálat a három már említett krumpli felhasználásával (állati eredetű csak tejszín és tojás lehet a tányéron), valamint egy fő tálat, amire őzgerinc és őzcomb kerül három különböző körettel, az egyik köretnek tejfölt és túrót is tartalmaznia kell. „Fontos a házigazda identitásának megtapasztalása, az adott ország gasztro DNS-ét mindig be kell csempészni. A tejföl és a túró ezt testesíti meg. Másrészt a krumpli egy mágikus alapanyag, közel 100 különböző fajta létezik belőle a világban, szinte mindenhol része a mindennapoknak” – válaszolta Joseph Viola az újságírói kérdésre, hogyan lettek kiválasztva a kötelező elemek.


A Bocuse d’Ort és a SIRHÁ-t főszponzorként támogató METRO kereskedelmi lánc képviseletében jelen lévő Thierry Guillon-Verne, a METRO Kereskedelmi Kft. vezérigazgatója kiemelte, a pandémia után valódi ünnep lesz az idei verseny, amin az összes résztvevő, így az alapanyagok beszállítójaként ők is, megmutathatja, mire képes. Zárszóként sok sikert kívánt a csapatoknak.

emberek \u00fclnek egy hossz\u00fa asztaln\u00e1l

Fotó: vince.hu

Ganczer Gábor, a versenynek és a SIRHA kiállításnak otthont adó Hungexpo vezérigazgatója is megerősítette, a 2016-os budapesti Bocuse d’Or nagyon sokat lendített a magyar gasztronómia ügyén. A vásárvárossal kapcsolatban elmondta, a pandémia alatt is aktívak voltak, a már meglévő épületeiket felújítottak, de felhúzásra került két új pavilon valamint egy irodaház is. A SIRHA-ra 18 ország 300 kiállítója érkezik, a Bocuse d’Orral párhuzamosan zajlik majd többek között a közétkeztetési szakácsverseny döntője, egy desszertverseny, egy kávéverseny, de előadások, konferenciák és borkóstolók is gazdagítják a 3 nap programját.

A boros attrakcióért az állami bormaketinget is bonyolító Agrármarketing Centrum (AMC) a felelős, a szervezet képviseletében Ondré Péter ügyvezető igazgató volt jelen a sajtótájékoztatón. Közel 90 hazai pincészetet hívtak meg a SIRHÁ-ra, segítségükkel az idelátogató külföldiek pontos képet kaphatnak a magyar borokról.

A vince.hu kiemelt eseményként kezeli a Bocuse d’Ort a tervek szerint a verseny előtt felvezetésként kapcsolódó tartalmakkal, a verseny alatt élő helyszíni közvetítéssel jelentkezünk. Kövesd velünk a világ legrangosabb szakácsversenyét és a magyar csapat szereplését.