Fotó: bocusedorhungary

Szenzációs magyar sikerrel zárult a Bocuse d’Or döntője - ÉLŐ

Hatalmas sikert aratott a magyar csapat a budapesti Bocuse d'Or döntőjén. A szakemberek a dobogóra várták a hazai csapatot és igazuk lett.Az első helyen Dánia, a másodikon Magyarország, a harmadikon pedig Norvégia végzett.2.nap, 19:02: Íme, a helyezettek listája 

  1. Dánia
  2. Magyarország
  3. Norvégia
  4. Svédország
  5. Izland
  6. Finnország
  7. Franciaország
  8. Egyesült Királyság
  9. Svájc
  10. Belgium

2.nap, 18:51: Az első helyezett: Dánia


A 2022-es budapesti Bocuse d’Or döntőt a dán csapat nyerte.

2.nap, 18:45: A második helyezett: Magyarország


A 2022-es Bocuse d’Or döntőjén a második helyet a magyar csapat zsebelte be. Gratulálunk nekik!

2.nap, 18:43: A harmadik helyezett: Norvégia


A 2022-es Bocuse d’Or döntőjén a harmadik helyen végzett a norvég csapat.

2.nap, 18:39: Különdíjak jönnek


A svédek és az angolok is különdíjban részesültek. A csapatokat az egyedi tányérokért jutalmazták.

2.nap, 18:35: A legjobb commis díj 

A legjobb commis díjat kapta: Thilda Mårtensson (Svédország)

2.nap, 18:23: Jerome Bocuse köszönetet mondott


Jerome Bocuse, Paul Bocuse fia köszönetet mondott a magyar szervezőknek, amiért tökéletesre sikerült a Bocuse d’Or döntőjének a lebonyolítása.

2.nap, 18:14: Érkeznek a csapatok is


Az összes csapat visszatért a pódiumra. Egyre jobban nő a feszültség a szurkolók köreiben. Mindenki izgatottan várja, hogy hányadik helyen fut be a csapata.

2.nap, 18:01: Hamarosan megtudjuk az eredményeket

A várakozásnak hamarosan vége! Perceken belül kiderül, hogy miként teljesítettek a csapatok.

2. nap, 16:45: Dalnoki Bence barátnőjével beszélgettünk

Bence barátnője kezében a legfiatalabb magyar szurkoló, a jobb oldali hölgy gyermeke

Peteli Dorottya elmondta, egyáltalán nem volt megterhelő számára a felkészülési időszak, mert Bence annyira elhivatott, hogy "őt könnyű támogatni". Állítja, ha valamit Bence eltervez, azt mindig véghezviszi, rendkívül alázatosan dolgozik. Még csak pár szót sikerült beszélnie párjával a verseny után, de azt megtudta, Bencéék mindent megcsináltak, amit elterveztek.

2. nap, 16:33: Barna Ádám beavatott minket, a 2022-es budapesti Bocuse d'Or konyhai zsűri feladataiba


Barna Ádám séf, a magyarországi gasztrovilág kiemelkedő alakja, aki jelenleg az Esztergom szívében megnyitott Bistro42 étteremben főz.

2. nap, 16:30: már csak egy dolog maradt hátra

A csapatok takarítanak, a zsűri most visszavonul és összesít, hamarosan kezdődik az eredményhirdetés. Természetesen arról is élőben tudosítunk.

2. nap, 16:20: finn hústál


A királyi őz fantázianevet viselő kreáción a kötelező elem őz mellé az északi hagyományoknak megfelelően került borókabogyó, sok piros bogyós gyümölcs. A túrót itt is használták, valamint krumplit is, de ezúttal saját lappföldit. Regis az őz izgalmas fűszerezését emelte ki.

​2. nap, 16:20: spanyol hústál


Kasztíliai erdők hatásai a spanyol hústálon, próbáltak mindent feltenni, ami az őz az erdőben találhat magának: gomba, virág, fűszernövények. A magyar elemeket (tejföl, túró) is próbálták „spanyolosítani” a köretben. Regis Marcon kiemelte az őz mennyire kiválóan lett elkészítve és azt is, hogy spanyol tálra rengeteg elem került, tényleg olyan mint egy tapas tál.

​2. nap, 16:20: magyar hústál


Őz a la Budapest fantázianevű kompozíció, Regis szerint a fűszerek nagyon hosszúvá teszik a hús ízét. A tányérra került még túró, tejföl, cékla, „hagymakávé”. Regis mellett a tavalyi lyoni világdöntő győztes csak annyit tudott mondani az első falat után: „wow”.

​2. nap, 16:20: holland hústál


Külsőre is egészen egyedi, több emeletes tál, rengeteg élénk színnel a világostól a piroson át egészen a feketéig. A hollandok színét, a narancssárgát a mártás képviseli. Davy szerint ragyogó ízek vannak benne, a paradicsom chutney tökéletesen passzol a húshoz.

​2. nap, 16:20: angol hústál


Az angol edző elégedettnek látszik, úgy tűnik minden rendben ment. Regis szerint már a látvány megfog az angol tálnál, mille feuille-höz hasonló réteges textúrájú a hús. Davy a borsos-borókabogyós szósz és a hús tökéletes párosát emeli ki. Direkt ízek, egyszerűség.

2. nap, 16:20: lett hústál

Az erdők királya, az igazi természet íze fantázianevet viseli a lett tál. A kötelező elemek mellett spárga, zöldborsó, bogyósgyümölcs, és a nemzeti vodka is megjelenik a tányéron. A mártás édeskés, dominálnak a gyümölcsök. Regis szerint már-már parfümös az illat. Davy az őzhúst méltatta.

​2. nap, 16:20: norvég hústál

A képek alapján elképesztően omlós a hús, ki is emelik, hogy tökéletesen elkészített. Színekben és felhasznált alapanyagokban, mint szinte minden országnál, itt is megjelenik a tavasz. A szósz is elnyeri a stúdióban ülők tetszését, egyensúlyban van benne az édesség és a savasság. Regis sok izgalmas részlet rejlik a norvég tányéron, ízben és kinézetben egyaránt. A krumpliból derelye típusú köret készült.

​2. nap, 16:20: török hústál


A török hústál a „fenntarthatóság és tradíció” jegyében született. A hagyományhoz egy adalék: a magyar túrót is török fűszerekkel bolondították meg a magyarok. Az őz combját megtöltötték, úgy néz ki kívülről, mint egy kuglóf. Rózsa is helyet kapott a tányéron, a stúdióban a séfek nagyon eredetiként jellemezték a végeredményt.

​2. nap, 16:20: svéd hústál


Karamellizált hagyma, karalábé, torma, spárga, medvehagyma, valamint tejfölös-zöldborsós ragú a tányéron a hús mellett. Pozitív vélemények hangzanak el, friss összhatásról számolnak be a kóstolók. Regis a színek és méretek összhangjáról beszél, minden a helyén van, gombát és káposztát is felfedezni vél az ízek között. Sejtése szerint a kacsamájat megfüstölték.

2. nap, 15:28: A svédek pezsgős fogással rukkoltak elő

A svédek tányérja medvehagymával, spárgával, krumpli aioli-val, pezsgő szósszal, zöld paradicsommal és barna vajjal készült. A kinézete nagyon eredeti. A tányéron lévő krumpli nagyon ropogósra sikeredett. Regis Marcon szerint a tányér külseje, olyan, mint egy velencei kert. A vele együtt kóstoló, Davy Tissot a lime keserűségét és frissességét emelte ki.

2. nap, 15:23: A törökök egyedi kinézetű ételt készítettek

​A török csapat vegetáriánus fogásán egy szembetűnő cukkini virág látható. Az étel tölteléke fűszeres ízű, a krumpli tetejére pedig egy szósz került. Regis Marcon szerint a szósz kiemeli az ételt, a tányér külseje pedig nagyon egyedi.

2. nap, 15:18: Itt van a norvégok "Spring time" nevű tányérja

A norvég tányéron dominál a spárga és a krumpli íze. A látvány pedig rendkívül minőségi. A tányéron helyet kapott egy tojás alakú ropogós is, ami egy krumplit mintáz meg. A tányéron lévő ecetes hagyma édes és savanykás, ami igazi friss ízt ad az ételnek. A tányér a „spring time” fantázia nevet kapta.

2. nap, 15:14: A lett csapat határozott gomba ízeket hozott

A lett vegetáriánus tányéron marintált uborka és újhagyma saláta található. Az étel közepén lévő gomba pedig nagyon erőteljes ízű. A kóstolok azt is kiemelték, hogy az ételből jól kiérezhető a sárga bor a vin jaune. Regis Macro még füstölt ízt is vélt felfedezni a fogásban.

2. nap, 15:11: Az angol csapat megidézte a magyar ízeket

Anglia vegetáriánus tányérján érett sajt, angol spárga és krumpliszósz található. A tányér tavaszias és egy különleges hozzávaló a fokhagyma is helyet kapott rajta, ami előhozza a magyaros ízeket. Regis Marcon és Davy Tissot kóstolók szerint az étel központjában lévő sajt igazán finom. Ezenkívül a tányér elegáns külsejét is kiemelték.

2. nap, 15:07: A hollandok vegetáriánus tányérja

A hollandok tányérján határozottan jelen van az idei kötelező alapanyag, a krumpli. Fehér szószt is készítettek a krumpliból. Ezenfelül az ételt díszítő virágok jól jellemzik Hollandia virágszerető kultúráját. Davy Tissot megjegyezte, hogy akad egy különleges fokhagymás szósz az ételben, ami szerinte nagyon ízletes.

2. nap, 15:03: Itt van, amire vártunk: a magyar tányér

A magyar vegetáriánus fogás tavaszias kinézetű és ízű. Hamis szarvasgomba és kaviár kapott helyet rajta. A tányéron különböző textúrák vannak, és semmi sem az, aminek látszik. Davy Tissot szerint nagyon tavaszias a tányér. Ezen pedig csak emel az uborka frissessége. Regis Marcon kiemelte, hogy eredeti ötlet a hamis kaviár, illetve, hogy sok apró részlet van található a tányéron. Továbbá az ételben lévő torma ad egy kis pikánsságot is.

2. nap, 15:00: íme, a spanyol vegetáriánus tányér

A spanyolok tányérja, olyan, mint a híres francia sütemény, a Mille feuille csak új formában krumpliból készült. Regis Marcon kiemelte az ételben lévő tejföl és túró határozottságát. Szerinte szépre sikerült a tányér, és külön kiemelte a mille feuille-t. Továbbá hozzátette, hogy jó egyensúly van az ételben található gomba és édes borsó között. Fantasztikus és tipikus tavaszi ízek találhatók benne. Davy Tissot szerint az étel állaga krémes, és kifolyik belőle a töltelék, amikor szétvágják. A krumpli, a fűszeres tejföl és a petrezselyem íze erőteljesen jelenik meg az ételben.

2. nap, 13:40: első vegetáriánus tányér, Finnországtól

Anunschkát használták a kötelező krumplik közül, halomba rakták a tányéron, került mellé füstölt tejföl, karamellizált sajt, sós alma és spárga saláta. Regis Marcon mellett ma a világdöntő tavalyi győztese, Davy Tissot ül a stúdióban Gianninál, ők elemzik a tányérokat. Összeségében precíznek értékelték a finn tányért.

2. nap, 13:30: Bevonulnak a zsűri tagjai, 10 perc múlva érkeznek a tányérok


Az utolsó simításokat végzik a csapatok, most kell nagyon szurkolni a magyar válogatottnak és Dalnoki Bencének.

2. nap, 12:42: Vomberg Frigyes a versenyen betiltott alapanyagokról mesélt nekünk

Akadnak olyan hozzávalók és alapanyagok a Bocuse d'Or versenyen, amik használata szigorúan tilos. Ezekről mesélt nekünk Vomberg Frigyes séf és az idei verseny konyhai zsűritagja.

2. nap, 12:35: 1 óra múlva kezdődik...

A finnek pontosan 60 perc múlva kezdik a sort a vegetáriánus tányér felszolgálásával...

2. nap, 12:10: a tiszteletbeli zsűrielnök nyilatkozott az első napról

A két Michelin-csillagos étteremet vezető szlovén Anna Roš nyilatkozott még tegnap Gianninak az első napon szerzett benyomásairól. Elmondása szerint az első 8 ország összesen 16 fogása nem nyűgözte le, nem látta azt a nagy szikrát. A krumplihoz, mint kötelező elemhez szinte mindenki ugyanúgy nyúlt és az egyes országok nemzeti sajátosságai sem nagyon érhetők tetten. "A fiatal séfeket arra biztatom a jövőben, ne az insta divathullámára felülve főzzenek, inkább belülről, a saját kreativitásukból táplálkozzanak" - zárta szavait.

Esély a magyar csapat előtt?

2. nap, 12:00: idő előtt kitudódott a komplett norvég menü

A norvég szurkolóknak egy gyönyörű prospektussal készültek a teljes norvég menüről. Megszereztünk egyet belőle

2. nap, 11:55: ez még nem az esti magyar-szerb, ez a Bocuse d'Or

Fergeteges szurkolás a svédektől...

...de most már túlerőben vannak a magyarok

2. nap, 11:50: Finnország és a tejföl

A svédek karalábét is hoztak, krémet készítenek belőle, amit aztán lehűtenek és tölteléknek használják. A kacsamáj feldolgozásához pedig valami egész speciális eszközt hoztak.

2. nap, 11:35: törököknél sok gyümölcs lesz

Gyümölcsök és spárga biztosan lesz a török tányéron.

2. nap, 11:30: hatalmas szurkolás megy

A magyar és svéd szurkolók máris fergeteges hangulatot teremtenek és még nem érkezett meg a 160 norvég rajongó...

2. nap, 11:10: Svédország festeget

Műalkotás készül...

2. nap, 11:05: árulkodó jelek

Letteknél gomba és bacon került elő.

2.nap, 11:00: finnek füstölik a magyar tejfölt

Ezt most árulta el a csapatvezetőjük.

2. nap, 10:50: pár elem már körvonalazódik

Alakulnak a magyar elemek a tányérra, bal oldalt a kacsamáj látható.

2. nap, 10:28: Sárközi Ákos séf elárulta, hogyan teljesítettek a csapatok


Sárközi Ákos séffel beszélgettünk a budapesti Bocuse d'Or versenyen betöltött szerepéről és az első verseny nap tapasztalatairól.

2. nap, 10:20: utolsóként Svédország vágott neki

Martin Brag, a csapat trénere nyilatkozik Svédország részéről. Szeretnék folytatni a sikereket. Turót nem használnak, kacsamájat jobban, őzet meg kifejezetten sokat, első volt számukra legnagyobb kihívás. Őzzel sokat dolgoznak, elsősorban steakként eszik, de ezúttal valami különleges készülnek. Az őzgerinc és a hátszín az edző szerint ízesebb, különleges textúrájú.

2021-ben a Bocuse d’Or világdöntőjén egyébként a svéd csapat az 5. helyen végzett. Svédország minid is jól teljesített a Bocuse d’Or versenyeken, ezért is utalt a tréner, hogy szeretnék folytatni a jó hagyományokat. Legjobb helyezésüket 1997-ben érték el, akkor Mathias Dahlgren az első helyet szerezte meg. Dahlgrent négy alkalommal választották meg az év svéd séfjének, 1996 és 2005 között a Michelin-csillagos stockholmi Bon Lloc éttermet vezette.

2. nap, 10:10: Törökország is keményen dolgozik

Ilyen kép már nehezen készülhetne a török csapatról, mert javában tolják.

Vedat Demir, a csapat vezetője nyilatkozott Jokuti Andrásnak. A vegetáriánus tányér anatóliai gyökerekből táplálkozik, lesz rajta szárított barack például. A fő fogáson zöldségeknél olívaolajat használnak, szintén hagyományos alapanyag náluk.

Nagyon erősen építenek a hagyományokra mindkét tányéron, ezért lesznek gyümölcsök is, és azért is ide nyúlnak vissza, mert nagyon gazdagok a régi ételeik. Szeretnék eloszlatni a világban a tévhitet, hogy csak dönerjük van.

A törökök ismerik a túrót (neve çökelek), kinézetre (lásd lent), állagra, ízre is nagyon hasonlít, kint élő magyarok beszámolói szerint tökéletes túrós palacsintát és túrós pogácsát lehet belőle készíteni. A tökök maguk viszont sajtként eszik.

Talán nem is gondolnánk, de Törökország nagy krumpli fogyasztó nemzet. Az egy főre eső éves átlag 47 kg, ez 2 kg-mal több a magyar átlagnál. Gondjuk tehát nekik sincsen a kötelező elemként szereplő krumplival.

2. nap, 10:00: a török "műtőasztal"

Azóta már nem így állnak az eszközök, hiszen 9:50-kor Törökország is elkezdte.

2. nap, 9:55: Norvégia nekiesett a kacsamájnak

A norvég csapat 2021-ben az előkelő harmadik helyet szerezte meg a lyoni világdöntőn. Az akkori csapatot Christian Andre Pettersen séf vezette.

A 2022-es budapesti Bocuse d’Or döntőn a norvég csapat élén Filip August Bendi áll, aki az oslói Tuna Hotel séfe. Az egyik fontos kötelező elemet, a kacsamájat személyesen vette kezelésbe.

Magok, fűszernövények lesznek a vegetáriánus tányéron, most kezdődött a Norvég tavasz, erre építenek. LEsz ropogós és krémes krumplijuk, utóbbit töltelékként használják krumplisaláta lesz tejföllel, bodzával vajjal.

Sok őz van Norvégiában, meséli a tréner, szeptembertől tart náluk a vadászidény, így sokat készítik és fogyasztják az országban.

2. nap, 9:50: Lettország is elkezdte, vodka is lesz az ételben

Lettország is javában dolgozik már.

Budapesten a lett színeket Dinars Zvidrins képviseli, aki a rigai Laivu Centrs étterem séfe. Commis-ja (segéd) egy hölgy, Sintija Baugerga lesz.

Különlegesség, hogy áfonya ízesítésű párlat is lesz a tányéron. Mi erre a Riga Balzams nevű nemzeti italra tippelünk, a likőrt helyi gyógynövényekből, bogyókból, gyökerekből és mézből készítik.

2. nap, 9:45: elkezdte az Egyesült Királyság is

Fish and chips nem lesz, ennyit elárultak már az elején

2. nap, 9:40: hollandok konyhája igen látványosra sikerült

Nem tableten, hanem 28 stopperórán mérik az időket. A csapat edzője belga, legutóbb Belgiumot segítette még Lyonban. Elmondta még, túrót Hollandiában nem találni, ez jelentette talán a legnagyobb kihívást számukra. Butterkäse, vagyis vajsajt fantázianevű köretet készítenek belőle sok paradicsommal, zöldséggel.

2. nap, 9:27: A magyar szurkolók már megkezdték a hazai csapat buzdítását


A magyar csapat szurkolói már elfoglalták a helyüket, közöttük van többek között a magyar commis (segéd), Nyikos Patrik családja is.

2. nap, 9:20: videó a magyar csapat első pillanatairól

Mint az összes többi konyhában, a magyarban is hárman vannak, 2 commis segíti Bence munkáját. A második commis nem vehetett részt a felkészülésben, számára a mai napig titok volt, mi készül és neki miben kell segítenie. A séfek pontot kapnak a végén azért is, hogy az "idegen" segéddel hogy tudnak a nap folyamán együttműködni.

2. nap, 9:10: Dalnoki Bence elkezdte

Széll Tamást kérdezi Jokuti András, az első 10 percben minden rendben, Tamásnak még viccelődni is van kedve. A kaviár és szarvasgomba is tiltott elem, mert nagyon könnyű volt vele nagyot villantani. Kaviár és szarvasgomba is mégis kerül a magyar tányérra, hogy hogyan oldják meg, arról Tamás annyit mondott el, az alap gomba lesz, a többi viszont egyelőre titok. A lényeg, hogy a céljuk annyira leutánozzák a két prémium alapanyagot, amennyire csak lehet.

2. nap, 9:10: Spanyolország valami meglepővel készül előrukkolni

A spanyol csapat 2021-ben nem került be a Bocuse d’Or lyoni világdöntőbe, így 2022-ben minden bizonnyal azon lesznek, hogy kijussanak.

A spanyol színeket Budapesten Rubén Amro képviseli, aki a madridi Box Art Hotel séfe.

Franciául beszélt vele a műsorvezető és a francia hatás a tányéron is meg fog jelenni: a híres francia sütemény, a mille feuille sós újraértelmezése lesz a vegetáriánus tál egyik eleme.

2. nap, 9:00: finnek hoztak finn alapanyagokat is bőven

Finn trénert kérdezik, milyen elsőként kezdeni a napot, a válasza pozitív, azt mondja, nem bánja. Nagyon tehetséges a csapat. Az őzhúsról elmondta, szarvashúst ők is sokat használnak, sokat gyakoroltak az elején azon, így nem lesz vele gond. Hoztak tradicionális finn fűszereket is, és természetesen bogyós gyümölöcsöket is, amik megjelennek a tányéron.

2. nap, 8:50: finnek elkezdték


Elsőként a finnek kezdték csütörtökön a főzést

A finn színeket Budapesten a 25 éves Johan Kurkela képviseli, aki konyhai segítőként már részt vett a Bocuse d’Or 2014-2015-ös szezonjában. Ezenfelül nagy sikerrel szerepelt a nívós EuroSkills és a Nordic Young Chef főzőversenyeken. Kurkela 2016-ban diplomázott a helsinki Perho kulináris akadémián, és az Olo és Grön éttermekben dolgozik.

Budapesten a finn commis (segéd) Aino Kasanen lesz, aki szintén a patinás Olo és Savoy étteremben dolgozik, a csapat felkészítéséért pedig Kaller Tanner felelt, aki 2018-ban megkapta hazájában a Chef of the Year díjat.

2. nap, 8:45: ellenőrzik a magyar csapat konyháját

Mindent rendben találtak.

2. nap, 8:40: Bence már elfoglalta a helyét, még 20 perc

A hivatalos rajt előtt már szabad bizonyos előkészületeket végezni, például zöldséget pucolni, vágni azonban nem.

2. nap, 8:30: Norvégia bemutatkozik

De ki is a norvég séf, akinek a kedvéért egy kisebb repülőnyi szurkoló Budapestre érkezett?

A 2022-es budapesti Bocuse d’Or döntőn a norvég csapat élén Filip August Bendi áll, aki az oslói Tuna Hotel séfe.

A budapesti versenyen Bendi jobbkeze Leon Haarberg Nilsen lesz, aki a norvég Trondheim városának egyik legexkluzívabb szállodájában, a Britannia Hotelben dolgozik séfként.

2. nap, 8:25: Norvégia elképesztő

160-an érkeztek Norvégiából, csak azért, hogy szurkoljanak a csapatnak.

2. nap, 8:10: már készülődnek...

A nagy "tömeg" a magyar konyha körül van, már tart a bekészülés, Dalnoki Bence és csapata 9 órakor, a mai napon harmadikként kezdi a munkát.

2. nap, 6:00: Dalnoki Bencének változtak az elvárásai saját helyezésével kapcsolatban


Ma 9 órától főz a magyar színeket képviselő Dalnoki Bence, aki tegnap ellenfélnézőben járt kint a verseny helyszínén. Rögtönzött interjúnkban elmesélte, mit eszik ma reggel és hogy mi érdekes látott a vetélytársak konyháiban.