Fotó: Jekken Péter

A magyar válogatott titkos "boszorkánykonyháján" jártunk - KÉPGALÉRIA

Exkluzív képek a magyar Bocuse d'Or csapat felkészüléséről egy meglepetésemberrel és pár árulkodó alapanyaggal.




Március 23-24-én Budapesten rendezik a világ legrangosabb szakácsversenyének, a Bocuse d'Or-nak az európai döntőjét. A vince.hu-n kiemelten foglalkozunk a rangos gasztronómiai eseménnyel, számos felvezető cikk mellett,

március 23-24-én élő helyszíni tudósítással jelentkezünk a versenyről.


Az utolsó napokban a szervező Magyar Bocuse d'Or Akadémia külön engedélyével megtekinthettük a magyar csapat felkészülését, alábbi fotógalériánk ott készült.

f\u00e9rfi konyh\u00e1ban z\u00f6ld n\u00f6v\u00e9nyt v\u00e1g

Fotó: Jekken Péter


2022. március 23-24-én a Bocuse d'Or Budapesten megrendezésre kerülő európai döntőjében Dalnoki Bence képviseli a magyar színeket. Csapatával novemberben kezdte a felkészülést, kétnaponta készítik el a teljes versenymenüt, összesen 22-szer. A Hungexpón berendezett "edzőtáborban" még saját konyhakertjük is van fűszernövényekkel.

egy f\u00e9rfi \u00e9s egy n\u0151 dolgoznak egy konyhapultn\u00e1l

Fotó: Jekken Péter


Bence segítője a versenyen Nyikos Patrik commis (jobbra) lesz. A verseny napján összesen hárman lesznek minden ország konyhájában, de a harmadik segítő (egy vendéglátóipari diák) a felkészülésben nem vehet részt. A séfek arra is pontot fognak kapni, az "idegen" segítővel hogyan tudnak együttműködni. A részletes szabályokról itt írtunk cikket.

f\u00e9rfi feh\u00e9r ingben konyh\u00e1ban \u00e1ll, el\u0151tte dobozok

Fotó: Jekken Péter


Molnár Bence is végig segíti a csapat felkészülését. Tapasztalata aranyat érhet, a legutóbbi magyar versenyző, Veress István commis-ja volt, az ő párosuk továbbjutott az európai döntőből és végül a 11. helyet szerezte meg a 2021-es lyoni világdöntőn, amit egy francia sportoló nyert meg.

feh\u00e9r pap\u00edr k\u00e9z\u00edr\u00e1ssal

Fotó: Jekken Péter

November óta pár pihenőnap kivételével a csapat minden napot a Hungexpón felállított konyhában tölt. Ez a fotó a beosztásukat követő tábláról készült.

plak\u00e1t, amin egy f\u00e9rfi l\u00e1that\u00f3 feh\u00e9r ruh\u00e1ban

Fotó: Jekken Péter


Inspirációként kint van egy kép a konyhában a névadó Paul Bocuse francia mesterszakácsról. Az ő életét ebben a cikkben mutattuk be.

f\u00e9rfi feh\u00e9r ingben konyh\u00e1ban \u00f6nt egy ed\u00e9nybe folyad\u00e9kot

Fotó: Jekken Péter


Bencéék minden második nap lefőzik a komplett menüt. A köztes napokon mindent előkészítenek, grammra pontosan kimérnek.

egy k\u00e9z \u00f6nt egy \u00e1tl\u00e1tsz\u00f3 ed\u00e9nyb\u0151l egy m\u00e1sikba

Fotó: Jekken Péter


A versenyre is kiporciózva viszik majd az alapanyagokat, ahogy Bence mondta, ott már csak "legózás" megy az előre összeállított elemekből. Az egyik legfontosabb eszköz a mérleg.

f\u00e9rfi kock\u00e1s ingben \u00fcl egy helyis\u00e9gben

Fotó: Jekken Péter


A 2016-ban az európai döntőt megnyerő, majd a világdöntőn 4. helyet elérő Széll Tamás idén a csapat trénere. "Civilben" is együtt dolgozik Bencével és Patrikkal, mindketten az ő tulajdonában lévő Micheling-csillagos Stand étterem munkatársai.

f\u00e9rfi kock\u00e1s ingben \u00fcl egy laptop el\u0151tt

Fotó: Jekken Péter


Széll Tamás a felkészülés minden egyes napján ott van a konyhában a csapattal, együtt találták ki a menüt, illetve ő instruálja a csapatot a próbafőzések alatt, hogy ne csússzanak ki a rendelkezésre álló 5 óra 35 percből.

k\u00e9z k\u00e9ssel gomb\u00e1t v\u00e1g fa v\u00e1g\u00f3deszk\u00e1n

Fotó: Jekken Péter


Bár a csapatok menüje egészen a verseny napjáig titkos, az kiderült, hogy gomba kerül a magyar csapat tányérjára.

f\u00e9rfi krumplit tart a kez\u00e9ben

Fotó: Jekken Péter


Vannak kötelező elemek, amit minden ország séfjének be kell építenie a menüjébe. Ilyen a kacsamáj, az őzgerinc, a magyar tejföl és túró, valamint a három előre megadott krumplifajtából legalább egy. Bence az Anuschkát választotta, azt viszont többféleképpen is fel fogja dolgozni.

f\u00e9rfi feh\u00e9r ingben \u00e1ll egy konyh\u00e1ban, mosolyog

Fotó: Jekken Péter


Bence is megerősítette, ő és az egész csapat egyértelműen továbbjutást vár a budapesti versenyen (ehhez a legjobb 10-ben kell végeznie), de igazán elégedett a dobogóval lenne.

Szurkolj te is Bencének március 23-24-én és kövesd a főzésüket élőben a vince.hu-n!