
A magyar konyha legjava
Fotó: PuzzlePix
Egy nap, egy recept: borjúmáj szamorodnival, zöldségekkel
2021-09-20
Borjúmájat sokan inkább étteremben rendelnek, mint hogy otthon vesződjenek vele, hiszen nem olcsó mulatság és nehéz tökéletesen elkészíteni. Az alábbi recepttel azonban nem lehet hibázni, és erre nemcsak a felhasznált tokaji szamorodni bor a garancia.
Hozzávalók
- 500 g borjúmáj
- 1 evőkanál olívaolaj
- 50 g vaj
- 50 ml édes fehérbor (pl. szamorodni)
- 2 szál újhagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál balzsamecet
- 1 ciabatta, centisre szeletelve
- 1 kis cukkini
- 300 g koktélparadicsom
- tengeri só
- fekete bors
Így készül
- A májat másfél centis kockákra vágjuk, a hagymát felkarikázzuk, a fokhagymát felaprítjuk.
- Az olívaolajat és a vaj felét felmelegítjük, megfuttatjuk rajta a fokhagymát és rádobjuk a májat, átforgatjuk, majd hozzáadjuk a hagymát és a bort. Fedő alatt pároljuk 5–8 percet, aztán fedő nélkül még pár percet, míg elkészül a máj.
- A vaj másik felét és a balzsamecetet hozzáadjuk, csak ekkor sózzuk, majd átkeverjük és lefedve pihentetjük.
- A ciabattát mindkét oldalán megpirítjuk.
- A cukkinit fél centisre szeleteljük és grillserpenyőben szép csíkosra pirítjuk, csak utólag sózzuk. A paradicsomokat beolajozzuk és megpirítjuk a serpenyőben
- A májat a pirítósra kanalazzuk és a zöldségekkel tálaljuk.