Piros, zöld, sárga, barna ételek fehér tányéron, mellette kockás szalvéta

A magyar konyha legjava

Fotó: PuzzlePix

Egy nap, egy recept: borjúmáj szamorodnival, zöldségekkel

Borjúmájat sokan inkább étteremben rendelnek, mint hogy otthon vesződjenek vele, hiszen nem olcsó mulatság és nehéz tökéletesen elkészíteni. Az alábbi recepttel azonban nem lehet hibázni, és erre nemcsak a felhasznált tokaji szamorodni bor a garancia.


​Hozzávalók

  • 500 g borjúmáj
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 50 g vaj
  • 50 ml édes fehérbor (pl. szamorodni)
  • 2 szál újhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • 1 ciabatta, centisre szeletelve
  • 1 kis cukkini
  • 300 g koktélparadicsom
  • tengeri só
  • fekete bors

Így készül

  1. A májat másfél centis kockákra vágjuk, a hagymát felkarikázzuk, a fokhagymát felaprítjuk.
  2. Az olívaolajat és a vaj felét felmelegítjük, megfuttatjuk rajta a fokhagymát és rádobjuk a májat, átforgatjuk, majd hozzáadjuk a hagymát és a bort. Fedő alatt pároljuk 5–8 percet, aztán fedő nélkül még pár percet, míg elkészül a máj.
  3. A vaj másik felét és a balzsamecetet hozzáadjuk, csak ekkor sózzuk, majd átkeverjük és lefedve pihentetjük.
  4. A ciabattát mindkét oldalán megpirítjuk.
  5. A cukkinit fél centisre szeleteljük és grillserpenyőben szép csíkosra pirítjuk, csak utólag sózzuk. A paradicsomokat beolajozzuk és megpirítjuk a serpenyőben
  6. A májat a pirítósra kanalazzuk és a zöldségekkel tálaljuk.