barna hajú nő közeli képen

Van valami, ami még az erős napsugárzásnál is jobban károsíthatja a bőrt!

Mi köze van egy kedvelt ételnek a bőrrákhoz? A válasz: a higany.


10 év alatt nagyjából másfélszeresére emelkedett az UV-sugárzás okozta melanomás esetek száma, évente átlagosan 2300 új beteget regisztrálnak Magyarországon. A legagresszívabb, a bőr festékanyagot termelő kiinduló daganat típus főként a világos bőrűeket, világos szeműeket veszélyezteti, illetve azokat, akiknek sok anyajegyük van, vagy előfordult a családjukban melanoma.

Ha a klímaváltozás következtében egyre károsabbá váló napsugárzás nem lenne elég, akkor itt az újabb rossz hír: a guysandgoodhealth.com minapi cikke szerint az amerikai Brown University szakembereinek nemrégiben publikált tanulmánya egy új kockázati tényezőt is beazonosított. A kutatók közel fél millió amerikai ember adatait 15 évre visszamenőleg átnézve arra jutottak, a halfogyasztás is növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát.

grillezett halak feh\u00e9r t\u00e1ny\u00e9ron

Fotó: Alex Teixeira on Unsplash


Azok körében, akik rendszeresen fogyasztottak tonhalat (15 grammot naponta, vagyis hetente átlag egy konzervet), 20 százalékkal több volt az úgynevezett melanoma malignum és 17 százalékkal a 0. stádiumú melanoma (amikor a rákos sejtek a bőr felső rétegében jelentek meg). A nem olajban megsütött halaknál napi 18 gramm fogyasztása esetén 18, illetve 25%-kal nőtt az esetek száma.

Egyelőre még csak sejtés szintjén, de a kutatók a halak higanytartalmát teszik felelőssé a nagyobb számú megbetegedésért. Ennek megerősítése mindazonáltal további vizsgálatokat igényel.

További vizsgálatokra mindenképpen szükség lesz, ezúttal ugyanis nem vették figyelembe a bevezetőben említett bőrszínbeli különbségeket, valamint hogy az résztvevők étrendje tartalmazott-e esetleg egyéb egészségtelen, rákkeltő élelmiszereket.