egy ember egyik kezében fekete serpenyőt, másikban fakanalat tart

A borral főzés 6 elemi szabálya

Mit? Mennyit? Mikor? Hogyan? Mivel? Ha megtanulod a válaszokat ezekre a kérdésekre, mindent tudni fogsz a borral főzésről.A borválasztás nem a bor-étel párosításnál kezdődik, számos receptben megjelenik a bor és bizony egyáltalán nem mindegy, mivel és hogyan főzünk. A bor tulajdonságai (aroma, savak, cukortartalom) jó értelemben megbolondíthatják a halakat, húsokat, de még a desszerteket is. Ehhez azonban a megfelelőt kell választani, különben a dolog a visszájára sülhet el. A német weinwonne.de összeszedte a legfontosabb tudnivalókat, mi pedig érdemesnek tartottuk megosztani ezt veled. Következzen a 6 legfontosabb dolog, amire oda kell figyelned.

Mit?

Vedd figyelembe, mit főzöl. A főzésnél használt egyéb alapanyagok alapvetően befolyásolják a borválasztást. Nagy általánosságban elmondható, halakhoz, szárnyasokhoz inkább a fehérbor, marhához, vadakhoz, intenzív fűszerezésű egytálételekhez pedig inkább a vörösbor passzol. Desszertekhez, parfékhoz, libamájhoz, krémekhez jöhetnek az édes borok, mindenek előtt a tokajik és a spanyol sherryk.

Ez is érdekelhet: Miért a tokaji aszú a világ legdrágábban előállított bora?

Fontos, hogy figyelembe vedd az adott fogás ízvilágát. Ha egy citrommal, ecettel eleve savasra hangolt ételről van szó, akkor egy szintén savas bor már lehet, hogy túl sok lesz. Ehhez hasonlóan egy csersavban gazdag, fanyarabb vörösbor egy erősen átsütött hússal kesernyésségbe csaphat át. Ha mégis ezen kombinációk mellett döntesz, mindenképp lágyítsd azért kicsit az összhatást mondjuk egy zsírosabb tejszínnel. És ha már lágyítás: az alkoholtartalmat a főzési idővel lehet csökkenteni. Egy óra főzéssel az alkohol nagyjából 65 százaléka párolog el.

​Mivel?

Csak olyan borral főzz, amit meg is innál. Magad is láthatod, a TV-ben a profi séfek mindig jó minőségű borokkal főznek. A rossz bor ugyanis elrontja az egész ételt. Válassz olyan borokat, amik nem telepednek rá az ételre. Egy intenzív illatú muskotály, vagy Irsai Olivér helyett válaszd a neutrálisabb olaszrizlinget, furmintot, vörösboroknál is próbáld megtalálni a középutat a kirobbanóan gyümölcsös és a hordós érleléstől füstöt tételek között. Az is dob az összhatáson, ha onnan választod a bort, ahonnan az étel származik, egy olasz tésztához például simán jöhet egy itáliai tétel.

​Mennyit?

Fontos a megfelelő adagolás. A felhasznált mennyiség nagyban meghatározza, mennyire fog dominálni a bor: túl keveset és túl sokat sem szabad beleönteni a fazékba. Vékony a palló, de vannak azért kapaszkodók: egy 4 emberre elegendő tartalmas szósznál 2-2,5 deciliterrel szoktak számolni. Ha tulajdonképpen csak víz helyett használod a bort, akkor elég 1 deci is. Sose egyszerre öntsd az ételbe az egészet, inkább adagokban és folyamatosan kóstolj közben.

Milyen módon?

A bort kizárólag alaplé és víz helyett használd. Hogy ezt hogy értjük? Amennyi bort öntesz az ételbe, annyivel csökkentsd a receptben szereplő két említett folyadék mennyiségét.

Ha már alaplé! IDE KATTINTVA elolvashatod a cikkünket, amiben leírjuk, mi az az egyetlen zöldség, amivel a teljes alaplé helyettesíthető

​Hogyan?

Alacsony hőmérsékleten sűrítsd. A magas hőmérsékleten sűrített (redukált) boros mártásból, szaftból elillannak az aromák. Alacsony hőmérséklet és egy pici hideg vaj a sűrítés végén, ekkor lesz tökéletes a végeredmény.

​Milyen színűt?

Világos szószokhoz fehér-, sötét szószokhoz vörösbor. Ha még nem vagy gyakorlott séf, mindenképpen tartsd magad ehhez a szabályhoz. Utána már bátran kísérletezhetsz. Nem árt azonban elégszer hangsúlyozni: fokozatosan adagold a bort az ételhez és közben folyamatosan kóstolj!